Patronatele se vor putea organiza numai pe criteriul domeniului de activitate economica si pe cel teritorial, a stabilit Guvernul in proiectul de Lege de modificare si completare a Legii patronatelor, adoptat ieri. Astfel, patronatele se pot constitu
Patronatele se vor putea organiza numai pe criteriul domeniului de activitate economica si pe cel teritorial, a stabilit Guvernul in proiectul de Lege de modificare si completare a Legii patronatelor, adoptat ieri. Astfel, patronatele se pot constitui pe baza apartenentei obiectului principal de activitate la aceeasi diviziune, grupa sau clasa definita prin codul de doua, trei sau patru cifre din CAEN, si pe baza apartenentei patronilor la aceeasi unitate administrativ-teritoriala. Patronatele trebuie sa cuprinda cel putin 15 persoane juridice inmatriculate. Doua sau mai multe patronate din acelasi domeniu de activitate pot constitui o federatie, iar doua sau mai multe federatii pot constitui o confederatie. Un patronat poate fi membru al unei singure structuri asociative patronale constituite pe criteriul domeniului de activitate si a unei singure structuri asociative patronale constituite pe principiul teritorial. Proiectul de lege stipuleaza procedurile de inregistrare a organizatiilor patronale, federatiilor, confederatiilor si a uniunilor patronale. Personalitatea juridica a acestor organizatii se obtine de la tribunalul judetean sau cel al municipiului Bucuresti. Proiectul de lege stabileste si precizarea tipului de servicii pe care organizatiile patronale le pot presta pentru membrii lor, printre care reprezentarea la negocieri si incheierea contractelor colective de munca. Organizatiile patronale existente la data intrarii in vigoare a acestei legi se vor inscrie in registrul special, dar cu respectarea noilor conditii.
Executivul considera ca noul act normativ va asigura compatibilitatea si corespondenta organizatorica a partenerilor sociali, respectiv a organizatiilor patronale cu cele sindicale, precizeaza comunicatul Guvernului. Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, a precizat ca este nevoie de o astfel de lege pentru ca, pana acum, patronatele se infiintau in baza legii nr. 26/2000 privind asociatiile si fundatiile. In plus, la nivel national functioneaza 13 confederatii patronale, cu domenii de activitate amestecate, sustine Barbu. "Ca urmare, doar in 20 dintre cele 32 de ramuri de activitate s-a reusit incheierea unor contracte colective de munca la nivel de ramura", a completat ministrul Barbu. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.