"La 15 ani de la caderea regimului comunist, desi regina Maria a devenit subiect pentru filme documentare, sesiuni de comunicari stiintifice, expozitii, carti, articole etc. remarcam ca soarta inimii sale nu impresioneaza pe nimeni. Chiar si cei care
"La 15 ani de la caderea regimului comunist, desi regina Maria a devenit subiect pentru filme documentare, sesiuni de comunicari stiintifice, expozitii, carti, articole etc. remarcam ca soarta inimii sale nu impresioneaza pe nimeni. Chiar si cei care declama elogii amintirii fostei suverane se marginesc sa inregistreze, ca un fapt normal, ca inima reginei Maria este pastrata intr-un muzeu", afirma Nicolae Pepene si Emil Stoian, autorii volumului "Inima Reginei Maria" pe care Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc (INMER) il va lansa astazi. Ideea unei carti despre destinul inimii reginei Maria a venit dupa o vizita a autorilor la fosta resedinta regala de la Balcic, pe 30 mai 2005 1. Insa lucrarea de fata a fost rezultatul reunirii informatiilor obtinute inca dinainte de 1990, de un pasionat al istoriei Branului, Emil Stoian, presedintele asociatiei "Fiii si Prietenii Branului", indeosebi de la martorii prezentei regale si arhiducale la Bran si documentarea facuta de istoricul Nicolae Pepene, fost muzeograf al Muzeului Bran, in perioada 1995-2000, care si-a ales inca din aceasta perioada ca tema de cercetare stiintifica istoria familiei regale romane.
Pe scurt, povestea inimii regale este schitata inca din prefata volumului aparut la Editura Illustratis. "In anul 1940, inima reginei Maria a fost mutata din Balcic la Bran, in inima Romaniei. In perioada razboiului si in anii postbelici, Inima reginei - cum a fost denumit intregul monument care adapostea intr-o firida a stancii din Magura Branului pretioasa relicva - a fost pretuit ca un <<simbol al dragostei si credintei pe care nici o putere de pe pamant nu le poate distruge>>. (...) In anul 1968, tocmai intr-o perioada in care deschiderea externa catre Occident a Romaniei comuniste lasa impresia continuarii pastrarii unui <<consens al respectului>> pentru mormantul regal din Bran, la 30 de ani de la moartea reginei Maria si la 20 de ani de la inlaturarea monarhiei din Romania, sarcofagul de marmura a fost spart si inima reginei a fost mutata intr-un birou al Muzeului Bran, iar dupa trei ani a fost asezata intr-o cutie de plastic pe un raft al depozitului Muzeului National de Istorie a Romaniei. (...) Consideram ca era obligatorie o lucrare care sa se constituie intr-un mesaj, in primul rand crestin, catre toti cei care respecta amintirea reginei Maria sau valorile in care aceasta a crezut. Nu putem avea pretentia ca prin aceasta carte recuperam sau stabilim locul reginei Maria in istorie; este si foarte greu de realizat acest lucru, pentru o persoana care cerea ingaduinta posteritatii deoarece <<a fost prea cinstita ca sa fie cu bagare de seama, prea miloasa, sa fie invingatoare, prea iubitoare ca sa judece>>. La fel, nu pretindem ca am descoperit toate avatarurile destinului inimii reginei, insa consideram ca avem o datorie etica si crestineasca sa cerem indeplinirea unui gest de normalitate: inima reginei Maria trebuie sa fie depusa intr-un mormant. Respectand amintirea reginei Maria, respectam ceea ce <<ultima romantica>> a reprezentat in istoria romanilor. Dupa incheierea primului razboi mondial, la conferinta de pace de la Paris si cu ocazia vizitei sale in America, s-a spus despre regina Maria ca a pus Romania pe harta lumii. Definita prin cuvintele cheie ale societatii contemporane, <<libertate>>, <<toleranta>> si <<frumusete>>, <<Regina Maria>>, poate sa fie astazi mesajul Romaniei catre intreaga lume".
Lansarea, programata la orele 12.00, la Libraria bucuresteana Carturesti (sediul din pictor Verona), va beneficia de prezenta Majestatilor Lor Regele Mihai I si Regina Ana, Altetelor Lor Regale Principesa Margareta a Romaniei si Principele Radu de Hohenzollern-Verigen. Vor lua cuvantul Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, Dinu Zamfirescu, presedinte INMER, istoricul Georgeta Filitti si autorii lucrarii. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.