"La intalnirea cu asociatiile de proprietari, la care au fost prezenti reprezentantii a 10 dintre cele 17 asociatii, acestia au inceput sa se certe, pe teme de reprezentativitate, activitate anterioara, inclusiv dinante de 1989. Doi dintre reprezenta
"La intalnirea cu asociatiile de proprietari, la care au fost prezenti reprezentantii a 10 dintre cele 17 asociatii, acestia au inceput sa se certe, pe teme de reprezentativitate, activitate anterioara, inclusiv dinante de 1989. Doi dintre reprezentanti, Murgu si Iurascu, ar fi dorit sa fie si reprezentantii proprietarilor in Comitetul Consultativ", a declarat ieri, dupa reuniunea actionari-conducere, presedintele in exercitiu al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, Nicolae Ivan. "Nu am dorit, nici nu este menirea mea, sa devin arbitrul acestei disensiuni. S-a hotarat ca toti cei 3 actionari prezenti la intalnire si cele 10 asociatii prezente sa faca parte din acest Comitet Consultativ. Consiliul de Supraveghere va ajuta prin elaborarea unei proceduri privind functionarea Comitetului Consultativ, care va fi prezentat si dezbatut de cei 13 reprezentanti", a mai spus Nicolae Ivan. De remarcat, cei care participa la sedintele Consiliului de Supraveghere primesc o indemnizatie de 1000 de euro. "La intalnirea cu reprezentantii Fondului nu s-a decis nimic", a declarat Adrian Stefan Iurascu, presedintele Forumului Civic Romanesc. "Nu stim ce se intampla cu Fondul. Din cele 114 companii care sunt in portofoliul acestuia, unele nu sunt de acord cu Fondul si au dat statul roman in judecata. Pe de alta parte, statutul Imprimeriei Nationale si al Loteriei in cadrul Fondului este inca incert, acestea fiind in dezbaterea Parlamentului. Autoritatile improvizeaza in fiecare zi, nimic nu este cert. Toata aceasta tevatura conduce la prelungirea termenelor de despagubire a fostilor proprietari", a mai spus Iurascu.
Comitetul Consultativ se va forma pentru a asigura transparenta actiunilor Consiliului de Supraveghere, prin conlucrarea dintre cele doua organisme, a mai spus Nicolae Ivan. Pana in prezent, Fondul are 734 de actionari. "Exista multe comentarii negative la adresa activitatii membrilor Consiliului de Supraveghere, fapt pentru care am luat decizia sa cream acest Comitet, asigurand astfel o transparenta deosebita a actiunilor noastre. La lucrarile Consiliului de Supraveghere vor participa, pe langa cei sapte membri, si doi directori independenti, veniti din strainatate, precum si doi reprezentanti ai proprietarilor si actionarilor din Comitetul Consultativ", a precizat Nicolae Ivan. Cei doi directori independenti au ramas Roberto Musneci - presedintele Camerei de Comert Americane din Romania si James Currie - director in consiliul de administratie al Royal Bank of Scotland.
Infuzie de la BNR
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a modificat, printr-un ordin semnat pe 8 mai, componenta Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea. Astfel, presedinte a fost numit Alexandru Paunescu (29 de ani), fost consilier juridic la Directia de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei. Ceilalti membri sunt, conform Finantelor, Silvia Ciorcoda si Ioan Hidan (tot de la Directia Supraveghere din BNR), Claudia Rosianu (consilier juridic la Ministerul Justitiei) si Nicolae Dinca (de la Primaria Capitalei). Doar doi membri ai Consiliului au ramas pe pozitie: Ingrid Zaarour (presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor) si Bogdan Iulian Hutuca (vicepresedinte ANAF). In noul Consiliu nu se mai regasesc Nicolae Ivan (presedinte), Mihai Catuneanu - presedintele Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Alexandru Cojocaru - presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, Vlad Moisescu - consilier al premierului, Nicolae Rotileanu - consilier al ministrului Finantelor. "Doresc sa existe o reprezentare mai importanta a BNR, care sa intareasca functia de comunicare, sa sporeasca increderea in Fondul Proprietatea", a spus, recent, premierul Calin Popescu Tariceanu.
Fondul are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind de 3,9 miliarde euro. Capitalul urmeaza sa fie majorat ulterior cu alte active, daca cererile de despagubire vor depasi capitalul initial. Fondul a fost constituit in vederea asigurarii resurselor financiare necesare acordarii de despagubiri catre persoanele indreptatite, aferente imobilelor care nu se restituie in natura.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.