Fondul Monetar International (FMI) continua sa recomande Romaniei majorarea TVA sau a cotei unice pentru obtinerea de venituri suplimentare la buget. Intr-un memorandum publicat, ieri, si care prezinta pe larg analiza evolutiei economiei romanesti, d
Fondul Monetar International (FMI) continua sa recomande Romaniei majorarea TVA sau a cotei unice pentru obtinerea de venituri suplimentare la buget. Intr-un memorandum publicat, ieri, si care prezinta pe larg analiza evolutiei economiei romanesti, directorii institutiei financiare internationale avanseaza si alte propuneri de crestere a veniturilor, printre care largirea bazei de impozitare, majorarea impozitelor pe proprietate (cladiri, terenuri, masini), cresterea taxelor administrative si masuri pentru imbunatatirea administrarii veniturilor. Atat premierul Calin Popescu Tariceanu cat si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, au aratat, in ultimul timp, ca nici TVA, nici cota unica nu se vor modifica anul viitor. Pe de alta parte, conducerea FMI a solicitat adoptarea modificarilor la Codul Fiscal in prima jumatate a acestui an, respectiv pana la sfarsitul lunii iunie, astfel incat acestea sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2007. Printre principalele masuri adoptate de Bucuresti pentru cresterea veniturilor se numara majorarea redeventelor pentru resursele de apa, petrol si sare, schimbarea sistemului de impozitare a tranzactiilor imobiliare, prin introducerea unei taxe de 2% asupra pretului de vanzare. In prezent, este impozitat castigul din tranzactie cu 16%. De asemenea, ar putea fi introdus un impozit de 2% insa numai pentru agricultorii care isi vand produsele catre unitati de colectare si procesare.
Pe de alta parte, FMI arata ca majorarile salariale de 12 - 15% prevazute pentru acest an, in sectorul de stat sunt "incompatibile" cu obiectivul Bancii Nationale a Romaniei de reducere a inflatiei la 5% in 2006. In acest sens, Fondul arata ca s-a convenit cu autoritatile de la Bucuresti ca aceste majorari salariale sa fie acordate odata pe an incepand de anul viitor. De asemenea, directorii FMI solicita anularea primelor acordate angajatilor. Alte recomandari ale FMI pentru Romania se refera la modernizarea administratiei fiscale si la elaborarea unui plan pentru reducerea comertului ilegal cu produse petroliere si tutun si pentru diminuarea coruptiei in vami.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.