Calendarul majorarii preturilor la utilitati va fi stabilit in urmatoarele doua-trei saptamani, dupa discutiile care vor avea loc intre reprezentantii autoritatilor de reglementare si cei ai BNR, astfel incat tinta de inflatie pentru acest an sa nu f
Calendarul majorarii preturilor la utilitati va fi stabilit in urmatoarele doua-trei saptamani, dupa discutiile care vor avea loc intre reprezentantii autoritatilor de reglementare si cei ai BNR, astfel incat tinta de inflatie pentru acest an sa nu fie depasita, au declarat surse oficiale, transmite Mediafax. Decizia a fost luata la intalnirea care a avut loc ieri la Palatul Victoria, unde au participat premierul Calin Popescu Tariceanu, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ministrul de stat Gheorghe Pogea si reprezentantii autoritatilor de reglementare in energie si gaze, au adaugat sursele. In ceea ce priveste majorarea preturilor la gazele, acestea trebuie sa creasca cu 25 dolari/1000 mc, conform obligatiilor asumate fata de organismele internationale. "La sfarsitul acestui an, pretul gazelor din productia interna nu va fi mai mare de 115-120 de dolari/1000 mc", au explicat sursele citate, precizand ca o majorare de 20 dolari/1000 metri cubi a fost operata la 1 ianuarie. Totusi, la Guvern s-au facut mai multe propuneri, printre care si aceea ca pretul gazelor din productia interna sa ajunga la 1 iulie la 120 dolari/1000 mc, iar la 1 octombrie la 145 dolari/1000 mc, fata de 110 dolari, in prezent. De asemenea, gazele noi (din zacaminte nou descoperite sau revitalizate) ar trebui sa coste cu 10 dolari mai mult decat cele din productia interna, urmand ca, de la 1 ianuarie 2007, aceasta categorie sa fie desfiintata. Pe de alta parte, gazele din productia interna trebuie sa ajunga la nivelul celor din import, pana la sfarsitul anului 2008. Astfel, se preconizeaza ca in trimestrul IV 2008, acesta sa ajunga la 215 dolari/1000 mc, in conditiile in care Autoritatea in domeniul gazelor preconizeaza un pret al importurilor de 230 dolari/1000 mc in aceeasi perioada.
Pentru acest an, BNR are ca obiectiv o rata a inflatiei de 5%, cu un interval de variatie de un punct procentual. Isarescu afirma, in luna februarie, ca BNR nu va revizui in crestere tinta de inflatie pentru acest an, desi anticipeaza o deviatie peste limita superioara a intervalului de variatie, la 6,5%. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.