Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit, pana in prezent, doar un singur raspuns la sesizarile facute de Agentie catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA), a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, directorul genera
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit, pana in prezent, doar un singur raspuns la sesizarile facute de Agentie catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA), a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, directorul general al agentiei, Samoila Szabo. "N-am prea primit raspunsuri la sesizarile facute de Agentie catre DNA. Exista un singur raspuns intr-un an", a afirmat Szabo. El a precizat ca institutia a inaintat catre DNA cinci sesizari cu privire la derularea unor proiecte la care au fost constatate nereguli, cele mai numeroase fiind legate de modul de facturare a lucrarilor si constatarea unor cazuri de conflicte de interese. "Am primit raspuns doar pentru sesizarea facuta in celebrul caz de la Suceava al verificatorilor de proiecte. Verdictul a fost dispunerea neinceperii urmaririi penale, pentru ca nu s-au produs prejudicii fondurilor europene, ca urmare a masurilor de recuperare a sumelor respective luate de Agentia Sapard la acea data", a precizat Szabo. Responsabili din structurile de specialitate ale Consiliului Judetean Suceava au verificat mai multe proiecte realizate de firme ale rudelor, fapt ce genereaza situatii de incompatibilitate. De altfel, decizia procurorilor de neincepere a urmaririi penale se bazeaza exclusiv pe lipsa prejudiciului, dupa cum a precizat Szabo, fara a se lua in calcul nelegalitatea referitoare la incompatibilitate.
Bani UE impotriva inundatiilor
Samoila Szabo a declarat ca cea mai mare preocupare a agentiei este legata de realizarea in termen a lucrarilor prevazute in proiectele Sapard contractate. El a precizat ca, pana la sfarsitul anului, mai trebuie contractate proiecte de aproximativ 500 milioane de euro, in conditiile in care, pana acum, sunt proiecte de 900 milioane de euro. Szabo a declarat ca sunt toate sansele ca Romania sa utilizeze toate fondurile Sapard alocate de UE, bazandu-se, in special, pe proiectele cu caracter public. El a spus ca, in august-septembrie, se va face o analiza a absorbtiei fondurilor si, daca se constata neatractivitate pentru anumite masuri si submasuri, va propune redistribuirea sumelor ramase. El a atras atentia asupra intarzierilor inregistrate la proiectele in derulare. Pentru eliminarea unor nereguli privind respectarea termenelor de executie a lucarilor, conducerea institutiei a decis sa prelungeasca termenlor de finalizare doar in anumite cazuri. Szabo a precizat ca UE a aprobat recent realocarea unor fonduri de peste 139 milioane de euro pentru refacerea lucrarilor de infrastructura rurala, realizate cu fonduri Sapard, afectate de inundatiile de anul trecut, dar si pentru contractarea de noi proiecte in localitatile calamitate. De asemenea, circa 30 milioane de euro vor fi alocati Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF) pentru lucrari de prevenire a inundatiilor, respectiv construirea de diguri, in special pe malul stang al Dunarii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.