Patronul grupului Mittal Steel, Lakshmi Mittal s-a aratat gata sa mareasca oferta de 20 de miliarde de euro pentru achizitia principalului concurent de pe piata, combinatului siderurgic Arcelor, cu conditia ca acesta din urma sa isi manifeste disponi
Patronul grupului Mittal Steel, Lakshmi Mittal s-a aratat gata sa mareasca oferta de 20 de miliarde de euro pentru achizitia principalului concurent de pe piata, combinatului siderurgic Arcelor, cu conditia ca acesta din urma sa isi manifeste disponibilitatea de colaborare si sa recomande propunerea actionarilor.
Cu numai cateva ore inaintea sedintei actionariatului Mittal, ce s-a desfasurat ieri la Rotterdam, Lakshmi Mittal a anuntat ca este gata sa mareasca oferta pentru grupul siderurgic european Arcelor daca directia acestuia din urma se va arata de acord cu proiectul Mittal, si sa schimbe in profunzime modul de conducere a grupului nou format, se arata intr-un articol al cotidianului francez La Tribune.
''In cadrul unei oferte recomandate de catre Arcelor, suntem dispusi sa ne revedem propunerea si sa operam schimbari semnificative in modul de conducere al intreprinderii noastre'', a anuntat Lakshmi Mittal intr-un comunicat. In urma anuntului, actiunile Arcelor au urcat cu 2,4%, la un nou record de 36,14 euro pe unitate, iar titlurile Mittal au fost cotate in crestere cu 1,85%.
Intr-o scrisoare trimisa presedintelui grupului european Arcelor, Joseph Kinsch, Lakshmi Mittal a indicat, de asemenea, ca ar fi dispus, in cadrul unui acord cu Arcelor, sa imparta intr-un mod egal reprezenatrea celor doua grupuri in Consiliul de Administratie, cu sase membri de la Mittal Steel, sase de la Arcelor si doi membri independenti, alesi in comun de catre cele doua grupuri.
Totodata, acesta s-a aratat gata sa revada sistemul de vot, ce este asociat cu detinerea de actiuni, si de care profita in cea mai mare parte, la ora actuala, familia Mittal, detinatoare a 88% din actiunile grupului.
Modificarea ofertei ar putea conduce la renuntarea familiei la controlul asupra companiei rezultate in urma fuziunii, fapt care ar putea reduce opozitia investitorilor institutionali, legata de structura grupului siderurgic, comenteaza Reuters.
Oferta de achizitie ostila, lansata de Mittal evalueaza intreprinderea la 18,6 miliarde de euro, adica la 28,21 de euro pe actiune. Propunerea anuntata pe 27 ianuarie se compunea din 75% actiuni Mittal Steel si 25% cash. Deschiderea acestei oferte este prevazuta sa aiba loc la mijlocul acestei luni. Cei doi mari producatori mondiali de otel au fost implicati in ultimele luni intr-un razboi al declaratiilor, asupra intentiei omului de afaceri indian Lakshmi Mittal de a cumpara Arcelor, pentru a crea un grup cu o cota de 10% pe piata siderurgica mondiala.
Cu ocazia reuniunii anuale a Arcelor, din 28 aprilie, Joseph Kinsch a declarat ca reprezentantii companiei ar fi dispusi sa analizeze oferta Mittal, in cazul in care aceasta va reflecta valoarea reala a producatorului european.
In comunicatul Mittal se mai arata ca grupul a inaintat mai multe propuneri catre Arcelor, printr-o scrisoare trimisa la 28 aprilie. Astfel, Arcelor ar avea dreptul, pe langa numirea a sase din cei 12 directori sa creeze si o structura a capitalului de tipul o actiune, un drept de vot. De asemenea, Arcelor va avea dreptul de a numi trei din cei sase membri ai consiliului de conducere.
Grupul Arcelor a anuntat, luni, disponibilitatea lui Kinsch de a discuta cu Lakshmi Mittal, presedinte si director executiv al grupului Mittal Steel, solicitand insa informatii concrete legate de oferta de preluare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.