Participantii la mitingul de ieri organizat de catre CNSLR-Fratia la Bucuresti au inceput sa se adune, inca de la ora 11.00, in Piata Constitutiei. Ordinea a fost asigurata de 400 de jandarmi care i-au insotit pe demonstranti pe traseul deja cunoscut
Participantii la mitingul de ieri organizat de catre CNSLR-Fratia la Bucuresti au inceput sa se adune, inca de la ora 11.00, in Piata Constitutiei. Ordinea a fost asigurata de 400 de jandarmi care i-au insotit pe demonstranti pe traseul deja cunoscut: Piata Unirii-Universitate-Romana-Piata Victoriei. Alti 200 de jandarmi au fost postati in preajma sediului Guvernului, in zonele adiacente existand patrule auto si pedestre. Totodata, 300 de politisti au fost implicati in aplicarea masurilor de siguranta, impreuna cu o serie de oameni de ordine asigurati - conform legii - de catre organizatori.
In jurul orei 14.00, circa 14.000 de sindicalisti au pornit marsul. Imbracati in veste albastre si agitand pancarte si baloane rosii, protestatarii au cerut un salariu minim de 500 de euro pana in 2007, salarii la nivel european, locuri de munca mai multe si mai bine platite, majorarea pensiilor, corelarea veniturile cu cresterea preturilor. "Vrem sa fim cetatenii Europei, nu saracii Europei. Scaderea dramatica a nivelului de trai ne-a adus astazi aici, impreuna, pentru ca numai impreuna putem forta mana actualului Guvern sa ne indeplineasca revendicarile", a declarat Marius Petcu, presedintele CNSLR-Fratia. Coloana protestatarilor a fost insotita de peste doua sute de microbuze. "Nu vrem sa dam jos Guvernul", a mai spus Petcu, de la tribuna mitingului organizat in Piata Constitutiei. "Vrem sa-l responsabilizam, vrem sa-l intoarcem cu fata la popor, deoarece stand cu fata la mediul de afaceri, asa cum au declarat in campania electorala, am vazut rezultatele dezastruoase, prin cresterea taxelor si impozitelor", spune liderul sindical. La protest au luat parte sindicalisti din sectorul energetic, din serviciile publice, telecomunicatii, radio-comunicatii, presa - sectoare unde salariile sunt cat de cat la nivel european. Ei au venit aici in semn de solidaritate cu colegii lor, angajandu-se ca ii vor sustine si in cazul unei greve generale, daca va fi necesar. Sindicatele din invatamant au reamintit guvernantilor ca protocolul incheiat in toamna anului trecut, contrasemnat de presedintele Romaniei, nu s-a respectat. Cei 1,1 miliarde euro pentru dezvoltarea infrastructurii in Educatie, nu au fost alocati. Sanitarii si-au manifestat si ei nemultumirea fata de conditiile proaste in care lucreaza, din cauza lipsei fondurilor pentru asigurarea materialelor sanitare si medicamentelor necesare desfasurarii activitatii profesionale, pentru neacordarea unor drepturi inscrise in Contractul Colectiv de Munca. Pensionarii au readus in atentia guvernantilor ca ani de zile au contribuit la constituirea fondului de pensii, iar in prezent au ajuns muritori de foame.
Si ALFA, BNS si CSDR vor organiza pe 24 mai un miting-mars de protest, tot in Capitala, pentru a-si exprima nemultumirea fata de modul in care Executivul a inteles sa deruleze dialogul social si sa solutioneze revendicarile sindicalistilor. "In functie de concluziile care vor reiesi din prezentarea Raportului de tara, o parte din mesajele noastre vor capata alte valente. Pregatim un Raport de tara care va fi sustinut la Conferinta anuala a Organizatiei Internationale a Muncii si in care semnalam o multime de lucruri nerealizate in legatura cu actualul Guvern in domeniul relatiilor de munca", a declarat liderul BNS, Dumitru Costin. De asemenea, astazi, la Constanta, Federatia Nationala a Sindicatelor Portuare va opri activitatea, in semn de protest fata de lipsa de implicare a autoritatilor in solutionarea problemelor generate de munca la negru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.