Cele trei volume castigatoare ale primei editii a concursului de debut "Ioan Petru Culianu", lansat de Editura Polirom in 2005 cu ocazia implinirii unui deceniu de activitate, au intrat de curand in librarii.
In "Pragul si neantul. Incercari de
Cele trei volume castigatoare ale primei editii a concursului de debut "Ioan Petru Culianu", lansat de Editura Polirom in 2005 cu ocazia implinirii unui deceniu de activitate, au intrat de curand in librarii.
In "Pragul si neantul. Incercari de circumscriere a mortii", Adela Toplean reuseste o analiza a reprezentarilor moderne asupra mortii, vazute intr-un accentuat contrast cu perspectivele epocilor anterioare. Autoarea (n. 1977) este absolventa a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC) de la Universitatea din Bucuresti. A fost cadru didactic asociat la FJSC, in prezent fiind cercetatoare-asistenta si doctoranda la Facultatea de Litere a Universitatii din Capitala.
"Iter in Indiam. Imagini si miraje indiene in drumul culturii romane spre Occident" de Liviu Bordas are ca tema centrala cazul fascinant al lui Alecu Ghica, boier roman ajuns in India la jumatatea secolului al XIX-lea, unde a avut un destin ce a ramas invaluit in mister - si in care unii au vrut sa vada un posibil model al doctorului Zerlendi din nuvela lui Mircea Eliade "Secretul doctorului Honigberger". Cartea are insa si o miza mult mai extinsa, de a reda cadrul care a prilejuit primele calatorii romanesti in India - imaginea ei extrem de vie, veritabil miraj, in cultura romana a epocii. Liviu Bordas (n. 1970) a absolvit Facultatea de Filozofie a Universitatii Bucuresti. Este doctorand in filozofie, redactor-sef al revistei "Origini - Caiete silvane" si bursier national "Vasile Parvan" la Accademia di Romania din Roma.
In sfarsit, "Postmodernismul in antropologia culturala" de Gabriel Troc. Daca antropologia a oferit acea imagine a alteritatii exotice si inferioare in raport cu care s-a constituit identitatea europeana moderna, e la fel de adevarat - spune autorul - ca tot ea a avut de la bun inceput, ca antropologie culturala, un remarcabil potential critic impotriva formelor opresive ale modernitatii. Tocmai acest potential il valorifica din plin postmodernismul, intr-o incercare de epurare a etnocentrismului din antropologia culturala. Gabriel Troc (n. 1967) a absolvit Facultatea de Filozofie a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj. Este doctor in filozofie. In prezent, este lector la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.