Luna aceasta se implinesc 140 de ani de la urcarea pe tronul Romaniei a Principelui Carol I de Hohenzollern, 125 de ani de la proclamarea Regatului Romaniei si 100 de ani de la organizarea Expozitiei Generale din 1906, evenimente importante pentru re
Luna aceasta se implinesc 140 de ani de la urcarea pe tronul Romaniei a Principelui Carol I de Hohenzollern, 125 de ani de la proclamarea Regatului Romaniei si 100 de ani de la organizarea Expozitiei Generale din 1906, evenimente importante pentru renasterea moderna a natiunii. Aceste evenimente sunt evocate fie prin lansari de carte - albumul "Palatul Elisabeta" lansat luni (8 mai) de Humanitas - expozitii sau momente speciale in cadrul altor manifestari.
Romania in timpul principelui prusac
In prezenta Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei si a Familiei Regale, la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) va fi vernisata azi, la orele 15.00, expozitia "Romania in timpul lui Carol I". Sunt panotate peste 500 de lucrari de arta plastica si decorativa, numismatica, medalistica, fotografii, piese de vestimentatie si documente etc. La vernisaj si-au anuntat prezenta si premierul Tariceanu si ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu. In acelasi context, va fi publicat un amplu catalog continand studii privind personalitatea Regelui Carol I.
Venirea lui Carol I pe tronul Romaniei poate fi considerata unul dintre cele mai semnificative evenimente ale istoriei tarii noastre din secolul al XIX-lea. Principele de origine prusaca a pus bazele unei dinastii ce a contribuit la progresul societatii romanesti in ansamblul ei, pentru urmatoarele opt decenii. Expozitia este structurata pe mai multe teme, abordand toate problemele importante: politic (castigarea independentei, introducerea sistemului democratic al rotativei guvernamentale, proclamarea Regatului Roman), economico-social (introducerea unui nou sistem monetar si baterea monedei nationale, construirea retelei nationale de cai ferate, modernizarea retelei portuare, modernizarea serviciului postal s.a.), cultural (infiintarea Societatii Academice transformata in 1879 in Academia Romana, construirea unor edificii culturale de prim rang, incurajarea stilului neoromanesc in arhitectura, ridicarea de statui si monumente, infiintarea unor societati si fundatii culturale etc.).
Expozitia, organizata de MNIR, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul Militar National, Muzeul National Peles, Muzeul National Cotroceni, Muzeul National Filatelic si Ministerul Culturii si Cultelor, va fi deschisa pana in septembrie.
Armata intre 1866-1914
Arme, uniforme, decoratii, obiecte personale, fotografii care au apartinut regelui Carol I si membrilor familiei regale care au avut grade si functii militare in Armata romana fac obiectul expozitiei "Carol I si Armata Romana: 1866-1914", deschisa ieri in holul de onoare al Muzeului Militar National (MMN) dupa care va avea loc un scurt ceremonial militar efectuat dupa regulamentul anului 1876. A fost lansat, de asemenea, un set de cartele telefonice de colectie, realizate in colaborare cu RomTelecom. Sambata si duminica, intre orele 10.00-14.00, va fi organizata cea de-a sasea editie a "Zilelor Muzeului Militar National", manifestarile fiind dedicate Armatei romane din epoca regelui Carol I.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.