Un pamflet la adresa presedintelui Basescu, citit de poetul Mircea Dinescu la Delegatia PNL, a starnit cu viteza luminii o tiganie politica in Alianta PNL-PD. Tema a fost, desigur, condamnarea comunismului, problema exploatata "la greu" de liberal
Un pamflet la adresa presedintelui Basescu, citit de poetul Mircea Dinescu la Delegatia PNL, a starnit cu viteza luminii o tiganie politica in Alianta PNL-PD. Tema a fost, desigur, condamnarea comunismului, problema exploatata "la greu" de liberali in goana dupa capital de imagine. Democratii lui Emil Boc s-au declarat imediat intrigati atat de continutul pamfletului, cat si de reactia liberalilor care, in frunte cu premierul Tariceanu, s-au amuzat copios de palmele literare pe care poetul i le-a administrat lui Basescu. Cel mai nedumerit de efectele pamfletului a fost insusi autorul, Mircea Dinescu. Prietenii lui Basescu, "unul cu nume de floare si parul vopsit", celalalt "care se urca pe mese" - liberalii Ludovic Orban si Crin Antonescu - n-au pierdut ocazia sa-i transmita sefului statului ca, dupa condamnarea comunismului, acesta nu va mai ajunge niciodata presedintele romanilor. Orban a recunoscut ca PNL nu mai are pic de incredere in colegii de la PD si i-a sfatuit pe liberali sa se astepte la ce-i mai rau din partea acestora: caderea Guvernului, ruperea Aliantei si a Coalitiei. De altfel, de parca s-ar afla in plina campanie electorala, toti liderii PNL si-au pus tunurile pe presedintele Basescu si pe PD. Doar gloria de altadata a PNL, o voce izolata in partid, Mona Musca si-a criticat colegii pentru ca l-au luat in ras pe Basescu. (Razvan GHEORGHE)
"Ultimul presedinte comunist al Romaniei"
Liberalii trebuie sa stea in garda si sa fie oricand pregatiti pentru contextul defavorabil ce ar duce la caderea Guvernului sau la ruperea Aliantei si a Coalitiei majoritare, le-a transmis ieri colegilor liberali presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban. Ca si in alte randuri, cand se intrunesc laolalta, liberalii si-au pus tunurile pe presedintele Basescu si pe democrati. Orban si-a manifestat speranta ca, in anul 2009, cand vor avea loc urmatoarele alegeri prezidentiale, prin inlaturarea lui Traian Basescu, PNL sa ofere tarii primul presedinte necomunist. "Sper ca alaturi de voi sa putem sa dam Romaniei primul presedinte necomunist si sper ca Traian Basescu sa fie ultimul presedinte comunist al Romaniei", a insistat Orban. Declaratiile liderului PNL, sustinute la Adunarea Generala a TNL, certifica faptul ca liberalii se asteapta la aproape orice, numai la bine nu, de la colegii de Alianta.
Dupa ce si-a manifestat neincrederea in "bunele intentii" ale PD, Orban a sustinut ca in situatia in care Cabinetul Tariceanu va cadea, eventual in urma unei motiuni de cenzura, PNL trebuie sa ramana in opozitie. "Eu cred ca PNL trebuie sa fie pregatit sa dea piept cu electoratul ca Partid National Liberal. Trebuie sa ne asumam oricand si sa fim pregatiti oricand pentru orice fel de conjunctura defavorabila, care sa duca la prabusirea actualului Guvern si la o eventuala rupere a Aliantei si a coalitiei de guvernamant. Si opinia mea personala, pe care am impartasit-o si colegilor mei, este ca PNL, in cazul in care Guvernul Tariceanu cade in urma unei motiuni de cenzura sau in urma vreunui alt procedeu aflat la limita Constitutiei, trebuie sa ramana in opozitie si sa inceapa sa construiasca singur un viitor pentru Romania", a sustinut Orban facand trimitere, in subsidiar, la relatiile subrede dintre PNL si PD.
Daca Nastase era presedinte
"Traian Basescu nu poate sa doarma linistit noaptea, atat timp cat presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu este prim-ministru al Guvernului", a adaugat Orban insinuand ca seful statului este principalul artizan al neintelegerilor din Alianta si persoana din spatele unei eventuale incercari de demitere a Guvernului. El a spus ca faptul ca inca nu s-a declansat nici o agresiune impotriva Guvernului condus de Tariceanu se datoreaza in exclusivitate conjuncturii externe, anume faptului ca oficialii europeni au transmis ca stabilitatea politica este fundamentala pentru integrarea Romaniei in UE si ca singurul lucru care poate impiedica aderarea este declansarea unei crize politice. Orban a sustinut insa ca exista deja semnale clare ca unii dintre reprezentantii PD nu ezita sa faca intelegeri cu PSD, el dand ca exemple in acest sens cazurile viceprimarului Sectorului 2 cand PD a votat cu PSD, cel al CNSAS sau al cedarii de PD catre PSD a functiei de Avocat al Poporului. "Intre ei, probabil, exista un sistem de vase comunicante, o comunicare neoficiala, care se datoreaza, probabil, perioadei in care au fost impreuna in FSN sub sceptrul lui Ion Iliescu", a apreciat Ludovic Orban, vorbind despre radacina comuna a celor doua partide. Orban i-a transmis lui Basescu faptul ca, daca nu exista PNL, seful statului s-ar fi aflat astazi, probabil, in locul lui Adrian Nastase, "dand cu subsemnatul" la Parchet despre casa din strada Mihaileanu. Liberalul i-a replicat astfel "unui domn vicepresedinte al PD" (Ioan Oltean - n.r.), care a spus despre presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu ca, fara Traian Basescu, ar fi calarit in continuare motociclete, nu un Guvern. "Acelasi lucru il spun si eu despre Traian Basescu si despre PD. Daca nu exista PNL, Traian Basescu probabil era in locul lui Adrian Nastase, dand cu subsemnatul la Parchet pentru casa din Mihaileanu, iar probabil jumatate din PD ar fi fost in partidul de guvernamant, dar nu in partidul de guvernamant PD, ci in PSD, care se afla inca in opozitie", a afirmat Orban.
"Umorul e sinonim cu inteligenta"
Presedintele PNL Bucuresti a mentionat ca liberalii si tinerii liberali l-au sustinut fara rezerve si cu motoarele "ambalate la maxim" pe Traian Basescu, mai intai pentru functia de primar general si apoi pentru cea de presedinte. El a adaugat ca, in loc de un aliat, un sustinator al actiunilor guvernamentale, un om care sa reprezinte cu adevarat valorile si aspiratiile PNL si ale alegatorilor sai. constata "cu tristete" ca a fost adus in fruntea tarii un om care incepe sa aiba din ce in ce mai putina legatura cu PNL si valorile sale. Totodata, Orban a afirmat ca a urmarit cu "oarecare stupefactie" ca PNL si liderii acestui partid au fost acuzati ca "au indraznit sa rada" la discursul lui Mircea Dinescu de la Timisoara. "Umorul este sinonim cu inteligenta. Cine isi pierde simtul umorului risca sa-si piarda si inteligenta, iar daca isi pierde inteligenta risca sa-si piarda si ratiunea si bunul simt. Prefer ca PNL sa rada si sa aplaude discursurile lui Mircea Dinescu, Stelian Tanase si ale altor intelectuali de marca decat sa manance seminte la meciuri sau sa petreaca nopti la sprit cu Gigi Becali sau cu alte personaje de o asemenea talie", a mai spus liderul PNL Bucuresti.
"Basescu nu este presedintele lui Boc in particular"
Gazul pe foc in cazul relatiilor PNL-PD a fost turnat de pamfletul cunoscutului poet Mircea Dinescu, citit in cadrul Delegatiei PNL, pamflet care a bagatelizat "bunele intentii" ale presedintelui Basescu in problema condamnarii comunismului. "E o contradictie uriasa si care nu a fost observata de nimeni, sau poate ca a fost intre Legea lustratiei si raportul stiintific pe care il asteapta Traian Basescu de la o comisie. Ori e absolut ridicol sa vorbesti despre Legea lustratiei intr-o tara in care presedintele mai asteapta inca vesti din alta parte sa vada ce a fost cu comunismul. Daca Ion Iliescu, acum 16 ani, cand a declarat cinstit ca este liber cugetator ar fi dat ordin sa se constituie o comisie formata, eu stiu, din Cozmanca si Miki Spaga, care sa ii spuna peste sase luni daca exista sau nu Dumnezeu, maicutele de la biserica i-ar fi dat cu posetutele in cap si am fi scapat repede de el", i-a transmis poetul lui Basescu. Contactat telefonic, Mircea Dinescu s-a declarat stupefiat de maniera in care democratii au reactionat la auzul pamfletului si la vestea ca liberalii s-au cam distrat la auzul acestuia. "Este deplorabil! Nu inteleg iesirea lui Boc si a acelor neajutorate muieri din PD! Boc se poarta de parca Basescu este presedintele PD, si nu este presedintele Romaniei. Da, imi critic presedintele. Basescu nu este presedintele lui Boc in particular, este si presedintele meu!", ne-a declarat poetul. Cu acordul sau, publicam mai jos textul pamfletului citit la reuniunea liberala.
Mandatul la Cotroceni se incheie in 2009
La randul sau, liderul deputatilor PNL Crin Antonescu a fost de parere "ca nu este important ce spune azi Traian Basescu, in 2009 mandatul acestuia se va incheia". Liberalul si-a manifestat speranta ca dupa incheierea mandatului de presedinte al lui Basescu acesta "nu va da o lovitura de stat". Privitor la despartirea de comunism si condamnarea acestuia, liberalul a spus ca acest lucru se face foarte greu "deoarece avem de-a face cu toate iluziile, ipocriziile si cu rezistente". "Sigur azi nimeni in Romania nu mai sustine comunismul si valorile sale, nici Ion Iliescu care in 1990 vorbea despre dictatura lui Ceausescu. Domnul presedinte Basescu e doar, ca sa folosesc un termen militar, neinstruit si atunci convoaca savanti care sa il instruiasca in acest domeniu, domnul Corneliu Vadim Tudor reproseaza toate relele din lume comunismului cominternist de pana in 1965, perioada Ceausescu fiind in continuare tacit exaltata", a spus deputatul PNL.
Scenariul schimbarii liniei politice a PNL
Antonescu a fost de parere ca ar fi posibila o incercare de schimbare din functie a premierului Tariceanu, cu concursul PD si al presedintelui Traian Basescu, in aceasta ipoteza, scopul principal fiind o schimbare a liniei politice a PNL, in jurul altui premier. El a explicat ca un atare scenariu poate avea scopul de a transforma conducerea PNL intr-una convenabila presedintelui Basescu, care eventual sa reia tema fuziunii PNL-PD. Intrebat daca democratii ar putea vota in favoarea motiunii de cenzura pe care intentioneaza sa o depuna PSD si PRM, un rezultat pozitiv in acest caz ducand la caderea Guvernului, Antonescu a aratat ca nu poate sa nu ia, deocamdata, in considerare declaratiile ca PD va vota impotriva. Pe de alta parte, Crin Antonescu a explicat ca la Delegatia Permanenta a PNL, nu s-a discutat polemic despre PD si despre seful statului. Deputatul a precizat ca s-a dat o rezolutie legata de mentinerea stabilitatii politice, iar dupa aceea, la un simpozion, liderii partidului au suras ascultand un pamflet al lui Mircea Dinescu, ceea ce s-ar fi intamplat, probabil, si daca ar fi fost vorba in pamflet despre liderul liberal. Crin Antonescu a remarcat ca liderul PD Emil Boc a lansat, ulterior, atacuri la adresa PNL, sugerand ca o astfel de reactie il poate face si pe el sa se gandeasca la anumite ipoteze.
Democratii joaca teatru
Nu doar Crin Antonescu si Ludovic Orban au fost de parere ca democratii fac jocuri de culise impreuna cu PSD. Secretarul general al PNL Dan Motreanu i-a acuzat pe democrati ca joaca teatru atunci cand pozeaza in suparati, datorita pamfletului lui Dinescu, deoarece cauta un pretext pentru ruperea Aliantei si inceperea unei colaborari oficiale cu PSD. El a catalogat drept "exagerata" reactia presedintelui PD Emil Boc fata de "un simplu pamflet politic" al lui Dinescu, intelectual cunoscut pentru iesirile sale atipice. "Este greu de inteles supararea domnului Emil Boc pe reactia salii, avand in vedere ca domnul Dinescu a ramas acelasi om care s-a exprimat dintotdeauna liber: la revolutie sau pe vremea cand batea tara in lung si in lat in campania electorala alaturi de noi", a insistat Motreanu. El a explicat ca Mircea Dinescu este acelasi ca pe vremea cand il apara pe Traian Basescu si bloca in CNSAS incercarile de santaj politic ale PSD in legatura cu dosarul de la Securitate al fostului lider democrat. "Cu siguranta Mircea Dinescu nu s-a schimbat, dar poate ca altii sunt cei care s-au schimbat si au renuntat la principiile promovate impreuna in campania electorala", le-a transmis Motreanu democratilor lui Boc. Pe de alta parte, secretarul general al PNL a considerat ca ar fi fost mai bine ca nemultumirea colegilor politici sa fi fost discutata in sedinta CNC al Aliantei, pentru a nu se mai da din nou senzatia cetatenilor ca Alianta este dezbinata.
"PD nu ar fi intrat in Parlament"
"In aceste conditii, atitudinea democratilor pare mai degraba un pretext pentru a iesi din Alianta DA si a reface FSN-ul. Iesirile agresive ale democratilor par sa confirme informatiile privind o viitoare alianta guvernamentala PD-PSD", a apreciat Motreanu. "Din pacate, ultimele declaratii ale domnului Boc compromit demersul nostru de a asigura stabilitatea necesara integrarii Romaniei la termen in Uniunea Europeana", a avertizat liberalul. Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a fost de parere ca Emil Boc este "ultima persoana care trebuie sa vorbeasca despre demagogie" si a sustinut ca, fara alianta cu PNL, democratii nu ar fi intrat in Parlament. "Ultimul care trebuie sa vorbeasca despre demagogie este domnul Emil Boc in special si PD in general", a declarat sambata, citat de Mediafax, Hasotti. El a incercat sa justifice reactia liberalilor explicand ca Mircea Dinescu, care nu este membru PNL si care a fost foarte apropiat de PD, a fost aplaudat la Timisoara in primul rand pentru talentul sau. "Nu inteleg de ce domnul Emil Boc se simte lezat, pentru ca Mircea Dinescu nu a spus nimic despre PD. Este cumva presedintele Basescu si presedintele PD?", a intrebat retoric vicepresedintele PNL. El a sustinut ca, "daca nu ar fi facut alianta cu PD, este posibil ca PNL sa fi fost in opozitie, dar este sigur ca PD nu ar fi intrat in Parlament".
Mona Musca face opinie separata
Daca liderii PNL nu au putut sa-si acunda bucuria la auzul pamfletului citit intr-o maniera hazlie de Dinescu, atat premierul Tariceanu, cat si Bogdan Olteanu izbucnind in hohote de ras, fosta glorie liberala, Mona Musca, a criticat atitudinea colegilor. Ea a sustinut sambata, la Brasov, ca Mircea Dinescu poate spune orice, deoarece este scriitor, dar reactia liberalilor la auzul bagatelizarii lui Basescu trebuia sa fie alta. "Dinescu poate sa spuna orice, el este scriitor, nu e in PNL, e un lider de opinie, e talentat, dar reactia liberalilor trebuia sa fie alta, avand in vedere ca de abia cu cateva clipe inainte vorbeau de unitate. Pacat", a insistat Musca. Dupa ce si-a catalogat indirect colegii "deplasati", liberala a apreciat ca in Romania ar trebui sa existe un pol de centru-dreapta foarte puternic si unul de centru-stanga similar. (Razvan GHEORGHE)
Boc: "Fara Basescu, PNL era in Opozitie"
Mircea PAUN - ZIUA Foto Democratii nu au gustat pamfletul citit de poetul Mircea Dinescu in plina sedinta a PNL, la Timisoara. In fapt, liderul democrat Emil Boc a reactionat agresiv la mesajul ironic al lui Dinescu, care i-a facut pe liberali sa se tavaleasca pe jos de ras. Boc i-a acuzat pe liberali de actiuni duplicitare (pe fata fac apel la unitate si in spate jignesc PD) si le-a recomandat, bineinteles, sa se intoarca la problemele reale ale tarii, care pe democrati ii macina zilnic, in speta sinistratii, medicamentele compensate, pensiile si integrarea in UE. "Sunt dezamagit de comportamentul din ultima vreme al PNL. Nu a fost manifestare importanta a lor unde mesajele sa nu fie anti-Basescu si anti-PD, in loc de mesaje care sa ajute realizarea unei integrari de succes in Uniunea Europeana", a spus Boc, adaugand ca PD nu se poate preface ca aceste probleme nu exista sau sa se abata de la agenda reala a tarii. Liderul democrat a tinut sa asigure tot poporul ca la PD lumea nu rade. Astfel, in timp ce liberalii se hlizesc, "ministrii PD au fost pe diguri" si s-au ingrijit ca "pe fond, steguletele rosii privind aderarea sa fie indepartate". In acelasi stil de campanie care l-a consacrat, Boc a perorat pe marginea faptului ca PD sustine majorarea punctului de pensie si nu va accepta ca domeniul medicamentelor compensate - subiect din cauza caruia PSD a pierdut alegerile - "sa ramana o piatra de moara". Dupa care a reclamat din nou comportamentul politic al colegilor de Alianta si a atacat pamfletul lui Dinescu. "Nu cred ca este moral si corect sa incurajezi acest pamflet, cu critici jignitoare la adresa lui Traian Basescu si implicit impotriva PD. Fara Basescu, PNL era in opozitie. Faptul ca acest pamflet jignitor la adresa presedintelui Basescu a fost aplaudat si sustinut la scena deschisa de liderii PNL nu credem ca a fost un accident, ci o actiune regizata. PD si-a propus sustinerea lui Traian Basescu in 2009 si nu credem ca relatiile in Alianta sunt colegiale in aceste conditii", a adaugat ofuscat Boc. (C. EPURAN)
Pamfletul lui Dinescu
"Fiindca peste sase luni va fi nevoit sa joace in public drama sotului incornorat care a angajat o echipa de detectivi particulari ca sa afle atat de tarziu ceea ce tot targul stia de multa vreme, dom' Basescu isi trateaza angoasele in compania terapeutilor nationali Gigi Becali si Mitica Dragomir.
Ce-ar fi ca raportul stiintific al domnului Tismaneanu sa-i fie citit presedintelui chiar pe stadion, unde vestea despre infidela tanti Secu nu-i va cadea chiar atat de greu la lingurica, atata vreme cat se poate sprijini la tribuna oficiala in asa carje morale.
Dupa ce ca-i singurul presedinte de Republica din lume care doarme cu doi consilieri sportivi la capataiul patului, lui Traian Basescu pare sa nu-i mai ajunga sfaturile de taina ale antrenorilor Bitang si Belu, astfel ca se mai nutreste spiritual in timpul liber si din rezerva de anafura a atletului lui Dumnezeu condimentata cu piperul din pravalia lui Corleone.
Peste trei ani, la alegerile prezidentiale, nu va exista contracandidat care sa stea atat de tapan in cap, pe bara, sau care sa scuipe cojile de seminte de bostan prin strungareata cu atata profesionalism ca intemeietorul Scolii filozofice de la Ghencea, care ii soarbe acum din priviri pe Gigi si pe nea Mitica, precum odinioara antrenorul Constantin Noica pe atacantii Plesu si Liiceanu de la F.C. Heidegger. Daca lui Constantin Noica nu i-a fost rusine sa scrie un eseu despre despartirea de Goethe, mie mi-e cu atat mai putin sa scriu un eseu care se cheama <<Despartirea de Basescu>>".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.