In fiecare an, in prima duminica a lunii mai, Tara Oasului, in nordul judetului Satu Mare, sarbatoreste sambra oilor. Timp de secole, acest eveniment a marcat inceperea perioadei de transhumanta pentru ciobanii din Oas. Turmele de oi erau numarate, i
In fiecare an, in prima duminica a lunii mai, Tara Oasului, in nordul judetului Satu Mare, sarbatoreste sambra oilor. Timp de secole, acest eveniment a marcat inceperea perioadei de transhumanta pentru ciobanii din Oas. Turmele de oi erau numarate, iar pentru stabilirea cantitatii de cas si branza care revenea baciului, oile erau mulse de fata cu stapanul. Tot cu aceasta ocazie, mieii erau intarcati. Dupa serbare, ciobanii isi luau la revedere de la familii si plecau pana in toamna in munti. Obiceiul a devenit o sarbatoare campeneasca, iar pe vremea regimului comunist s-a ajuns chiar si la momente de cruzime fata de animale. La miezul zilei, cand petrecerea era in toi, organizatorii aruncau din elicopter sau din avion un miel viu. Gestul incalificabil a fost eliminat cu timpul, dar si obiceiul pastrat de secole s-a transformat cu timpul intr-un balci ieftin, iar oile participa doar ca pastrama sau mici.
In acest an, organizatorii, Consiliul Judetean Satu Mare si Primaria din Certeze, au cheltuit sume importante pentru a face ca participantii sa se simta bine. Au fost invitate zeci de formatii de muzica populara, au fost platite 300 de portii de mancare, a fost inchiriata o duzina de toalete ecologice. Pe platoul unde osenii timp de sute de ani numarau oile, in acest an, au fost instalate zeci de corturi cu produse importate din China, jucarii din plastic, bete de pescuit, baloane colorate.
Evenimentul din acest an a fost onorat de mai toate personalitatile locale, de la prefectul judetului, Radu Bud, pana la consilierii locali si primarii din localitatile din preajma. Liderii comunitatii locale din Oas au consumat o cantitate importanta de palinca, vin si bere. Cele mai importante partide politice au instalat la randul lor corturi pentru a impresiona si atrage participantii.
Intr-un final, in jurul pranzului, au aparut si actorii principali: oile. O turma de 100-150 de ovine a fost manata intr-un staul. Un sobor de preoti a oficiat o slujba, in timp ce ciobanii s-au apucat sa mulga mioarele. Pe langa oficialitati, la sarbatoare au mai participat jurnalisti si celebrul taragosist Dumitru Farcas.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.