Pentru a putea implementa acquis-ul comunitar referitor la politica agricola comuna, precum si a altor politici conexe, fiecare tara a trebuit sa depuna eforturi proprii pentru aderarea la UE.
De asemenea, Uniunea Europeana, pentru a sprijini
Pentru a putea implementa acquis-ul comunitar referitor la politica agricola comuna, precum si a altor politici conexe, fiecare tara a trebuit sa depuna eforturi proprii pentru aderarea la UE.
De asemenea, Uniunea Europeana, pentru a sprijini eforturile de participare a fiecarei tari candidate, a initiat diverse programe de finantare in vederea dezvoltarii diverselor domenii: agricultura, mediu, energie electrica, IMM-uri etc. Unul dintre aceste programe a fost Sapard, care odata acreditat in 2002 in Romania, a creat premisele de reorganizare a pietei atat in domeniile de activitate propuse pentru finantare, cat si in domeniul bancar si de consultanta.
Asadar, au existat pe piata trei jucatori mari: Fondurile de finantare, bancile si furnizorii de echipamente, toti adresandu-se potentialilor clienti din Romania, care aveau un singur numitor comun: nevoia de bani pentru dezvoltare.
Ne-am propus sa demaram promovarea finantarilor de pe piata romaneasca cu masura 1.1 a programului Sapard, Imbunatatirea Prelucrarii si Marketingului Produselor Agricole si Piscicole. Acesta se adreseaza Asociatiilor si grupurilor de producatori, societatilor comerciale cu capital privat egal sau cel putin 75 la suta, cooperativelor de consum.
Prin programul SAPARD investitiile contribuie la adoptarea standardelor europene in sectoare precum: lapte si produse lactate, carne si oua, legume, fructe si cartofi, prelucrarea strugurilor din soiuri nobile, peste si acvacultura, cereale, seminte oleaginoase, zahar si plante textile (in si canepa). In cadrul acestei masuri vor putea fi finantate proiecte a caror valoare totala eligibila este cuprinsa intre 30.000 si 4.000.000 de euro.
Pentru sectoarele lapte si produse lactate, carne, legume, fructe si cartofi, vinificatie, peste, cereale si plante textile, cofinantarea proiectului va consta din 50 la suta contributie privata si 50 la suta contributie a Uniunii Europene si Guvernului Romaniei. In cazul sectoarelor zahar si seminte oleaginoase, contributia privata este de 70 la suta din proiect, iar 30 la suta de la UE si Guvern.
Cofinantarea din surse proprii trebuie dovedita prin extras de cont bancar sau certificat de depozit, iar cea prin credit bancar va fi certificata prin extras de linie de credit. Pasii ce trebuie urmati sunt regasiti in graficul alaturat.
NOTA: Curierul National va sta la dispozitie pentru a va oferi informatii legate de accesarea fondurilor nerambursabile. Intrebarile pot fi trimise pe adresa office@curierulnational.ro, cu mentiunea Fonduri nerambursabile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.