Romania a cunoscut o dezvoltare economica sustinuta, iar mediul de afaceri s-a imbunatatit semnificativ in ultimii ani, dar raman o serie de probleme nerezolvate, printre care coruptia si aplicarea deficitara a legilor, au afirmat, recent, reprezenta
Romania a cunoscut o dezvoltare economica sustinuta, iar mediul de afaceri s-a imbunatatit semnificativ in ultimii ani, dar raman o serie de probleme nerezolvate, printre care coruptia si aplicarea deficitara a legilor, au afirmat, recent, reprezentantii investitorilor straini. Consiliul Investitorilor Straini (CIS) a prezentat, la o intalnire la care a participat si premierul Calin Popescu-Tariceanu, editia revizuita a Cartii Albe - Solutii imediate de crestere a investitiilor straine directe in Romania. Documentul contine recomandarile investitorilor straini propuse anul trecut Guvernului si gradul de punere in aplicare a acestora. Pentru eliminarea coruptiei in administratia publica ar trebui luate mai multe masuri pe termen lung, cum ar fi marirea salariilor, eliminarea puterilor discretionare excesive, adoptarea unor masuri punitive in cazul incalcarii legii si monitorizarea mai atenta a bunurilor personale ale inaltilor functionari si a eventualelor conflicte de interese.
Pe alta parte, investitorii straini au aratat ca Guvernul a continuat sa emita un numar mare de ordonante de urgenta, si, de asemenea, nu au existat consultari prealabile cu reprezentantii mediului de afaceri in cazul tuturor propunerilor de legi. In acest context, Victor Kevehazi, senior partner al firmei de consultanta KPMG Romania, a spus ca investitorii straini cu afaceri in Romania se intorc in tarile de origine si transmit altor potentiali investitori ca este greu sa faca afaceri in Romania, avand in vedere instabilitatea legislativa. Cartea alba contine si o serie de recomandari adresate sistemului bancar, cea mai importanta fiind reducerea diferentei dintre rata dobanzii pentru creditele in lei si cele in valuta, imbunatatirea comunicarii dintre institutiile de credit si banca centrala. CIS a fost infiintat in 1997 si are ca membri 105 companii ale caror investitii cumulate in Romania depasesc, potrivit datelor proprii, 11 miliarde de euro, echivalent a circa 80% din totalul investitiilor straine efectuate in Romania dupa 1990.
Premierul Tariceanu i-a asigurat pe investitorii straini ca nici TVA-ul de 19% si nici cota unica de 16% nu se vor modifica pe perioada mandatului sau.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.