Directorii Fondului Monetar International (FMI) au regretat pierderea considerabila de venituri generata de introducerea cotei unice, in conditiile in care Romania inregistreaza o pondere a veniturilor bugetare in PIB mult mai redusa decat media UE.
Directorii Fondului Monetar International (FMI) au regretat pierderea considerabila de venituri generata de introducerea cotei unice, in conditiile in care Romania inregistreaza o pondere a veniturilor bugetare in PIB mult mai redusa decat media UE. Aceasta este una dintre concluziile analizei anuale a economiei romanesti, publicata, recent de FMI. Potrivit institutiei financiare internationale, Romania a pierdut venituri de circa 1% din PIB prin introducerea cotei unice, scaderea fiind insa compensata de majorarea incasarilor din impozite indirecte (TVA, accize) urmare a cresterii consumului. Ponderea in PIB a veniturilor bugetare este, in acest moment, de 30%, iar FMI recomanda majorarea acesteia la 31,3% in PIB. Membrii conducerii institutiei financiare internationale au aratat ca procesul de consolidare fiscala este esential pentru controlarea cresterii cererii interne, acomodarea intrarilor de capital si asigurarea stabilitatii pe termen mediu. Fondul apreciaza ca Romania are nevoie de un plan coerent pentru absorbtia intrarilor mari de fonduri din Uniunea Europeana si pentru economisirea sumelor atrase din privatizari, pentru a nu crea presiuni excesive asupra cererii. Pe de alta parte, FMI continua sa solicite Romaniei un deficit bugetar zero pentru acest an, autoritatile de la Bucuresti au decis, recent, revizuirea nivelului acestui indicator de la 0,5% din PIB la 0,9% din PIB. De altfel, nivelul deficitului bugetar a fost principalul motiv pentru care acordul cu FMI este inghetat de peste un an. Potrivit estimarilor institutiei financiare internationale, rata inflatiei in Romania va scadea in acest an la 6,5%, depasind totusi previziunile oficiale. Pentru acest an Banca Nationala a Romaniei are ca obiectiv incadrarea inflatiei intre 4% si 6%, iar guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a apreciat ca rata inflatiei va depasi tinta, ajungand la 6,5%, sub influenta preturilor administrate. In ceea ce priveste cursul leului fata de principalele valute, nivelul prognozat pentru sfarsitul anului este de 3,48 lei/euro si 2,94 lei/dolar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.