Inchirierea sau cumpararea spatiilor rezidentiale de lux este destinata exclusiv clasei de top, cea vizata de altfel si de catre agentiile de real-estate si de catre constructori, care se intrec in oferirea de facilitati. Pentru ca parcarea subterana

Inchirierea sau cumpararea spatiilor rezidentiale de lux este destinata exclusiv clasei de top, cea vizata de altfel si de catre agentiile de real-estate si de catre constructori, care se intrec in oferirea de facilitati. Pentru ca parcarea subterana, piscina sau paznicul de la usa imobilului nu mai reprezinta demult o facilitate cu iz occidental pentru romani, constructorii au inceput sa ofere apartamente la cheie, mobilate si dotate cu cazi de baie cu hidromasaj. Peste jumatate dintre romanii cu stare s-au orientat anul trecut spre apartamentele de lux, atunci cand si-au dorit sa inchirieze. Statisticile Eurisko indica un numar de 69% de cereri pentru apartamente de lux, restul de 31% fiind reprezentat de cererea pentru vile.
Anul trecut reprezinta, insa, o noutate din punct de vedere al cererii de spatii rezidentiale de lux pentru inchiriere deoarece a fost un an omogen, spre deosebire de ceilalti ani, cand lunile de primavara si de toamna erau cotate drept varfuri. Anul 2006 a debutat in forta din punct de vedere al inchirierii spatiilor rezidentiale "si se dovedeste a fi o perioada neasteptat de activa din punctul de vedere al cererii, care devine bine definita si diversificata", a afirmat Luiza Munteanu, research coordinator, Eurisko. Nici piata spatiilor rezidentiale destinate vanzarii nu s-a lasat mai prejos. Evolutia ei este cu atat mai interesanta cu cat tot mai multi investitori romani si straini si-au anuntat intentia de a construi diverse complexuri rezidentiale destinate clasei medii, care pana in acest moment avea o singura alternativa - apartamentele din blocurile vechi. Daca preturile apartamentelor in vila vor creste din cauza ofertei foarte scazute, preturile apartamentelor din blocurile noi vor alterna in functie de tipul unitatii rezidentiale. Conturarea clasei de mijloc, noul segment-tinta al investitorilor mai mari sau mai mici, va regla pretul si volumul vanzarilor.
Maturizarea clara a pietei vanzarilor de imobiliare a facut diferenta. Amatorii de locuinte in zone rezidentiale au la dispozitie doua alternative, zona centrala si cea nordica. Acestea sunt rezervate cumparatorilor din clasa de top, cu venituri mari.
Cei care isi doresc sa fie aproape de centru sau sa locuiasca in apropierea lacurilor si a zonelor verzi platesc in medie intre 1.500 si 2.500 euro/mp, pentru finisaje de calitate, suprafete locuibile generoase, parcare subterana, sali de fitness, piscine.
Zonele rezidentiale clasice ale Capitalei care au fost si vor ramane atractive sunt zonele imediat adiacente zonei centrale. Vorbim despre zonele aferente bulevardelor mari precum Primaverii, Aviatorilor, Floreasca, Kiseleff.
Aici nivelul chiriilor si preturilor de vanzare inregistreaza cote ridicate si nivelul acestora este in crestere din cauza ofertei din ce in ce mai reduse. Prin comparatie, zona Kiseleff inregistreaza cel mai ridicat nivel al chiriilor, luand in calcul evolutia preturilor de vanzare pe parcursul anilor 2002-2005, iar zona Aviatorilor-Primaverii a inregistrat cele mai inalte cote ale preturilor de vanzare.

Zona Primaverii - Aviatorilor:

Zona Primaverii - Aviatorilor este o zona rezidentiala preferata atat pentru vanzare cat si pentru inchiriere datorita fapului ca ofera in primul rand multa securitate, fiind usor de remarcat paza existenta la tot pasul datorita resedintelor prezidentiale si diplomatice dar si constructii de inalta calitate, spatii verzi si exsitenta cluburilor si restaurantelor de lux.

Zona Kiseleff:

Zona Kiseleff reprezinta un punct de reper pentru Bucuresti, zona invecinandu-se cu Parcul Herastrau si Arcul de Triumf. Se caracterizeaza printr-o zona rezidentiala pronuntata reprezentata in principal de vile spatioase cu o arhitectura deosebita. Securitatea, linistea si proximitatea zonei fata de centrul orasului reprezinta inca un punct forte al acestei zone.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.