Devine din ce in ce mai posibila organizarea de alegeri anticipate anul acesta. Probabil ca fosta alianta de centru dreapta isi va continua certurile in campanie. Intre timp a aparut o hoarda de alternative populiste: de la PNG-ul condus de un bun ci
Devine din ce in ce mai posibila organizarea de alegeri anticipate anul acesta. Probabil ca fosta alianta de centru dreapta isi va continua certurile in campanie. Intre timp a aparut o hoarda de alternative populiste: de la PNG-ul condus de un bun cioban, practic singurul care a ajutat victimele inundatiilor, la PC-ul, coordonat de o batrana vulpe sireata, care se ofera sa-i protejeze pe cei neinsemnati impotriva unui alt leac dur de la UE.
E greu de vazut cum un partid care este impotriva coruptiei si care il are pe presedinte drept simbol se va forma la timp pentru alegerile din 2006-2007. Mai mult chiar, dat fiind comportamentul de data recenta al lui Basescu, multi vor avea o atitudine rezervata fata de un astfel de partid. Cat despre liberali, remarcile de respingere ale lui Tariceanu cu privire la dimensiunile coruptiei ingreuneaza din ce in ce mai mult o abordare serioasa a agendei lor pentru reforma. Deoarece se confrunta cu o alegere atat de neinspirata, probabil ca mare parte din electoratul urban, care cere standarde mai inalte in politica, va refuza pur si simplu sa voteze. Ceea ce va duce la un rezultat si mai deformat. Romania va adera la UE, dominata fiind de partide de toata jena.
Poate ca singura cale de a limita surparea unui democratii inca neconsolidate este ca noi forte sa se angajeze in politica. Membrii asociatiilor din societatea civila sunt foarte reticenti in a urma aceasta cale. Isi amintesc soarta Aliantei Civice in anii '90. Multi cred ca modul in care romanii fac politica acum, in partide dominate de lideri, care nu au o viata interna democratica, este singurul mod in care se poate face politica. Dar in democratiile tinere incercarile de a promova ameliorari fundamentale reusesc adeseori dupa mai multe tentative sau dupa tentative multiple. Democratia va fi intotdeauna fragila, daca scena electorala e dominata de o serie neincitanta de populisti, nationalisti si altii care promoveaza interese personale inguste, in detrimentul binelui public. Daca au mai multa forta decat cei care doresc sa faca curatenie in sistem, atunci e un verdict care condamna Romania de azi.
Consider ca un partid care a oferit o serie coerenta de propuneri pentru a-i elibera pe oameni dintr-o birocratie tiranica, care le risipeste timpul in cozi umilitoare si completare de formulare, poate ajunge departe. Un partid care a promovat ameliorari pe termen lung in sistemul juridic si a reusit sa le introduca in sistemul de sanatate si chiar in asa-numitele servicii publice va crea asteptari din partea cetatenilor. Ar putea chiar sa preia initiativa de la cei care vor sa transforme politica intr-o sarada goala. Din randurile societatii civile provine cel mai popular ministru al Guvernului, Monica Macovei. Ea trebuie sa stie ca pentru supravietuirea reformelor din Justitie nu poate conta numai pe bunavointa Bruxelles-ului. Ele vor avea nevoie de aparatori puternici in lumea politicii. Daca ea insasi e reticenta sa intre in acea lume pe de-a-ntregul, este inca posibil sa ii incurajeze pe cei tineri care doresc sa-i faca societatii o oferta radical diferita de toate cele existente.
Reiese clar din toate certurile lor ca partidele actuale se tem de competitori noi, cu idei noi pentru viitor. Obstacolele care trebuie depasite pentru a inregistra un partid nou sunt dintre cele mai dificile obstacole de pretutindeni. Am auzit recent ca cineva care explora ideea lansarii unui partid civic reformist, intr-o conversatie la telefon cu prieteni, a aflat cu stupoare ca, atunci cand contactase biroul care sa aprobe denumirea noului partid, era prea tarziu: cineva inregistrase deja aceeasi denumire, cu numai cateva zile inainte! Asadar exista forte redutabile in interiorul sistemului, pe care le deranjeaza formarea unui nou partid. Un partid care sustinea ca Romania poate avea standarde occidentale de reprezentare va atrage, probabil, mai multe milioane de romani care au lucrat in Spania, Marea Britanie si Italia. Ei le-au spus rudelor si prietenilor de acasa ca oamenii neinsemnati ca ei au drepturi de la stat si de la functionarii de stat, de care in Romania inca nu s-a auzit.
Noua tehnologie poate face relativ usoara organizarea unui partid cu propuneri concrete de reformare a unui sistem inabil. Pregatirile temeinice pot aduce asigurarea ca partidul nu este "deturnat" de cei hotarati sa blocheze schimbarea. Un astfel de partid ar fi in beneficiul oamenilor de afaceri mici si mijlocii, care stiu ca un stat mai curat si o societate mai prospera le sunt de folos. Dar fortele civice vor trebui sa inceapa ceva nou. Daca nu o fac, atunci o mare parte a clasei de mijloc se va reorienta spre alte directii, iar Romania va cadea si mai mult in mainile partidelor care i-au impiedicat insanatosirea din 1989 incoace.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.