Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis ieri ca toti magistratii sa depuna pe site-urile institutiilor la care sunt angajati declaratii de interese privind functiile detinute in cadrul unor asociatii, fundatii, ONG-uri, partide politice

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis ieri ca toti magistratii sa depuna pe site-urile institutiilor la care sunt angajati declaratii de interese privind functiile detinute in cadrul unor asociatii, fundatii, ONG-uri, partide politice sau orice alte activitati remunerate care nu sunt legate de mandatul sau functia de magistrat. Hotararea a fost luata in vederea transparentizarii activitatii judiciare, dar si pentru a oferi celor interesati posibilitatea de a verifica relatiile sociale ale celor care infaptuiesc actul de justitie, astfel incat sa se evite situatia de incompatibilitate (ca in cazul Mariei Tripadus - judecatoarea dosarului "Rompetrol").
Consiliul Superior al Magistraturii a decis ieri in sedinta de plen ca "toti magistratii care indeplinesc functii in cadrul Asociatiilor, Fundatiilor sau alte ONG-uri ori partide politice, precum si cei care desfasoara activitati remunerate ce nu sunt legate de mandatul sau functia de magistrat sau daca au calitatea de actionar sau asociat la societati comerciale, inclusiv banci sau alte institutii de credit, societati de asigurare sau financiare au obligatia de a depune declaratii de interese in care sa precizeze aceste lucruri", ne-a spus purtatorul de cuvant al CSM, magistrat Cecilia Morariu, precizand ca acestea vor fi postate pe site-ul fiecarei Curti de Apel sau al Parchetelor de pe langa acestea in circumscriptia careia functioneaza magistratul.
"De asemenea, declaratiile referitoare la prevederile art. 5 alin. 3 din Legea 303/2004 judecatorilor, procurorilor si magistratilor asistenti ai caror sot sau sotie, ruda sau afin pana la gradul IV inclusiv exercita o functie sau desfasoara o activitate juridica ori de investigare sau cercetare penala vor fi depuse pe site-ul CSM. Luarea acestor masuri a fost decisa in vederea unei mai mari transparente a activitatii judiciare si permiterii oricarei persoane interesate de a verifica relatiile sociale ale celor care infaptuiesc actul de justitie", ne-a mai spus Morariu.

Verificari asupra eventualelor incompatibilitati

Laudabila decizia plenului CSM, avand in vedere ca nu mai departe de inceputul lunii martie, cazul judecatoarei Maria Tripadus, judecatoare in cazul "Rompetrol", facea valuri in randul societatii civile.
Atunci, numeroasele articole publicate in presa centrala, care semnalau o eventuala legatura intre familia judecatoarei si una dintre institutiile subordonate Guvernului Tariceanu, au determinat inspectorii Sectiei pentru judecatori din cadrul Consiliului sa desfasoare o ampla verificare pentru a stabili daca judecatoarea de la Tribunalul Bucuresti s-a aflat sau nu intr-o situatie de incompatibilitate.
La timpul respectiv inspectorii judiciari au hotarat sa nu faca nici o apreciere asupra acestor aspecte "pentru ca ar putea influenta solutia (recursul care urma sa se judece la Curtea de Apel Bucuresti - n.n.)", urmand sa faca precizari dupa finalizarea dosarului.
Cu toate acestea, din Nota 203/SIJ/2006, publicata pe site-ul institutiei la data de 10 martie, reiese ca "pretinsele legaturi intre familia judecatorului Maria Tripadus si Guvern, dar implicit si cu inculpatul cauzei (Dinu Patriciu - n.n.)", chiar exista...

Judecatoarea Tripadus si rudele sale, fondatori ai ASTC

"Prin incheierea din 2 iunie 2004, pronuntata de Judecatoria sectorului 2 Bucuresti in dosarul nr. 115/PJ/2004, s-a acordat personalitate juridica Asociatiei pentru Sprijinirea Tinerilor Cineasti, avand ca scop desfasurarea de activitati de interes general, local si de grup prin programe, proiecte si actiuni in favoarea tineretului in domeniile educatie, media si cinematografica, educatie civica, turism, activitati sportive si integrare socio-profesionala a tinerilor.
Membrii fondatori ai Asociatiei sunt Tripadus Barbu care are calitatea de presedinte, Tripadus Carmen care are calitatea de secretar general si Balanescu Lucian, membru fondator", se arata in nota inspectorilor judiciari, cu precizarea ca "membrii fondatori au obtinut surse de finantare de la diferite persoane juridice si fizice". Inspectorii judiciari au descoperit ca Asociatia pentru Sprijinirea Tinerilor Cineasti a incheiat contracte de parteneriat si cu Asociatia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor - ANSIT, asociatie ce functioneaza sub autoritatea Agentiei Nationale a Tinerilor si care are drept scop promovarea tinerilor. In anul 2004, ANSIT a contribuit la realizarea primei editii a festivalului cu suma de 20.000 euro, sume de bani provenite de la Comunitatea Europeana prin programul de tineret, un an mai tarziu contribuind la realizarea celei de-a doua editii a festivalului cu 100.000 milioane de lei vechi, suma provenita din sponsorizarea acordata de Asociatia Nationala a Tineretului.
De asemenea, pe parcursul organizarii celor doua festivaluri Asociatia pentru Sprijinirea Tinerilor Cineasti a avut colaborari si cu parteneri media, dar si cu alte firme sau persoane fizice care au pus la dispozitie echipamente de productie, sau spatiu publicitar gratuit.
"Intrucat acesta a fost unul dintre motivele de recuzare a judecatorului cu ocazia solutionarii propunerii de arestare a inculpatilor George Philip Stephenson si Colin Richard Hart, iar legalitatea incheierii pronuntata in cererea de recuzare se verifica odata cu fondul cauzei, in recursul ce urmeaza a fi solutionat de Curtea de Apel Bucuresti, consideram ca asupra aspectelor legate de incompatibilitatea judecatorului Tripadus Maria, orice apreciere a inspectorilor in acest moment ar putea influenta solutia", au sustinut inspectorii, precizand ca "un eventual punct de vedere va fi exprimat dupa solutionarea cauzei".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.