Comitetul monetar al Bancii Centrale Europene si-a anuntat ieri decizia de a lasa, pentru moment, neschimbata rata dobanzii. Previziunile economistilor arata insa ca luna urmatoare se va recurge cu siguranta la o majorare.
Inflatia, alimentata
Comitetul monetar al Bancii Centrale Europene si-a anuntat ieri decizia de a lasa, pentru moment, neschimbata rata dobanzii. Previziunile economistilor arata insa ca luna urmatoare se va recurge cu siguranta la o majorare.
Inflatia, alimentata in special de cresterea preturilor la titei, a reinceput sa creasca la nivelul zonei euro, iar economia pare sa isi recapete suflul incetul cu incetul. Aprecierea actuala a monedei europene in fata dolarului, informeaza agentiile de presa continentale, va conduce la o inasprire a conditiilor monetare, se arata intr-un studiu realizat de Sylvain Broyer, analist la IXIS. ''Nimic nu preseaza BCE sa se orienteze catre o normalizare a politicii monetare'', a declarat acesta.
Cea mai mare parte a economistilor estimau ieri, inaintea reuniunii BCE, ca institutia isi va mentine rata dobanzii la valoarea actuala de 2,50%, si mizau pe o ridicare a acesteia cu 0,25% din luna iunie.
Pana acum BCE a avut doua interventii asupra dobanzii, in decembrie si in martie, care au dus fiecare la ridicarea plafonului cu 0,25%.
La inceputul lunii aprilie, presedintele BCE, Jean Claude Trichet daduse de inteles ca iunie va fi perioada cea mai potrivita pentru luarea unei decizii cu privire la politica monetara a Bancii, dat fiind ca la acea data consiliul guvernatorilor va dispune de toate cifrele relevante privind evolutia zonei euro (inclusiv cele referitoare la inflatie si pretul petrolului), susceptibile sa confirme un redemaraj al economiei.
In ciuda unei monede puternice, majoritatea economistilor europeni mizeaza pe o inasprire a politicii monetare in zona euro.
Elga Bartsch, de la Morgan Stanley, aprecia inaintea intrunirii ca aceasta s-ar putea constitui ca o ocazie pentru BCE de a stabili detaliile unei accelerari a campaniei de scumpire a creditelor.
Toate datele referitoare la evolutia economiei zonei euro, si in special cele privind scaderea increderii industriasilor, ascensiunea inflatiei (de la 2,2% in martie la 2,4% in aprilie), cresterea surprinzatoare a masei monetare in martie, ar putea sustine, considera Elga Bartsch, o crestere a pretului creditelor cu 0,50% pana la inceputul lunii august.
Majoritatea economistilor mizeaza pe ideea ca BCE nu va putea merge insa intr-un prim moment decat pana la o crestere cu 0,25% a ratei dobanzii. Dar aceasta nu va pune capat politicii sale de austeritate monetara. O buna parte a specialistilior, inclusiv cei mai ferventi sustinatori ai monedei euro (precum cei de la Institutul Lucas Papademos), sunt de parere ca pana la sfarsitul anului se va ajunge la o dobanda situata intre 3% si 3,25%.
O crestere peste 3% a ratei dobanzii, considera insa unii bancheri, ar putea pune in pericol cresterea economica si asa extrem de fragila a zonei euro si ar putea da un impuls inflatiei, aflate deja intr-o evolutie ingrijoratoare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.