Procesul intentat Ministerului Justitiei de catre magistratii Tribunalului Bistrita-Nasaud a fost suspendat, ieri, de Tribunal, ca urmare a cererii de stramutare formulata de presedintele Tribunalului Bistrita-Nasaud, Nicolae Marian, in numele instit
Procesul intentat Ministerului Justitiei de catre magistratii Tribunalului Bistrita-Nasaud a fost suspendat, ieri, de Tribunal, ca urmare a cererii de stramutare formulata de presedintele Tribunalului Bistrita-Nasaud, Nicolae Marian, in numele institutiei pe care o reprezinta.
Motivul invocat de acesta in sprijinul gestului sau a fost incompatibilitatea creata prin faptul ca este si reclamant (pentru ca a semnat alaturi de colegii sai plangerea prin care acuza MJ de discriminare), dar si parat, odata ce reprezinta Tribunalul Bistrita-Nasaud.
Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa decida daca va accepta sau nu cererea de stramutare a dosarului prin care 17 judecatori au dat in judecata Ministerul Justitiei, solicitand acordarea unor drepturi banesti.
Asa cum am scris la inceputul acestui an, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a fost acuzat de judecatori de discriminare in legatura cu primele de Sarbatori acordate doar unor judecatori. "Norocosi" au fost, potrivit unui comunicat al MJ, doar 1.886 de salariati care se pare ca au primit aproximativ 17 milioane de lei fiecare. Nemultumiti de acest tratament, ceilalti s-au plans Consiliului Superior al Magistraturii si chiar Consiliului National de Combatere a Discriminarii (CNCD), care au intocmit astfel primul dosar pe acest an.
In sesizare, judecatorii au sustinut ca sunt discriminati pentru ca nu au primit indemnizatia de 30% care li s-ar fi cuvenit daca nu ar fi existat discriminarea creata prin dispozitiile articolelor 28 alin. 4 din OUG nr. 24/2004 (semnata de fostul ministru Cristian Diaconescu), indemnizatie pentru perioada 8 martie 2003-29 aprilie 2004, respectiv de 40% incepand cu 30 aprilie 2004.
La timpul respectiv, dupa verificarile efectuate de CNCD, presedintele institutiei, Csaba Ferenc Aszatalos, ne-a declarat ca "de regula, un premiu se acorda pe sistem obiectiv - volumul de munca depus, mai putin pe vechime si varsta".
Potrivit propriilor declaratii, Monica Macovei considera insa ca "nu e discriminare" pentru ca "ministrul a oferit prime judecatorilor cu cele mai mici salarii" (explicand ca "discriminarea inseamna sa tratezi diferit doua persoane aflate intr-o situatie identica").
Pentru clarificare, preluam integral capitolul Termeni din "Planul national de combatere a discriminarii pentru perioada 2002 - 2006": "Este considerata discriminare orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex sau orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata sau orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea sau inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.
Se acorda atentie fenomenului de discriminare indirecta, prin care se intelege orice comportament activ sau pasiv care, prin efectele pe care le genereaza, favorizeaza sau defavorizeaza nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoana, un grup de persoane sau o comunitate, fata de alte persoane, grupuri de persoane sau comunitati".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.