La doi ani de la intrarea in Uniunea Europeana, Polonia nu se arata foarte incantata de pasul realizat. Iar asta mai ales in ceea ce priveste modul in care Bruxelles-ul ii trateaza pe agricultori (ce reprezinta 18% din populatia activa). Obiectul nem
La doi ani de la intrarea in Uniunea Europeana, Polonia nu se arata foarte incantata de pasul realizat. Iar asta mai ales in ceea ce priveste modul in care Bruxelles-ul ii trateaza pe agricultori (ce reprezinta 18% din populatia activa). Obiectul nemultumirii, se arata intr-un articol publicat in cotidianul Le Figaro, il constituie sumele mici primite de agricultorii polonezi din partea Uniunii Europene. Astfel, incepand de anul trecut acestia primesc o subventie de aproximativ 170 de euro pe hectar, indiferent de productia realizata.
Suma nu este neglijabila daca ne gandim ca venitul mediu realizat de cei 1,6 milioane de agricultori este de aproximativ 500 de euro pe luna, insa ea nu reprezinta decat 25% din sumele incasate de agricultorii din vechile state membre. Potrivit negocierilor purtate inaintea aderarii, Polonia nu va ajunge la acest nivel decat dupa 2013.
Cel mai nemultumit de aceasta situatie pare a fi ministrul Agriculturii si Dezvoltarii, care tine sa sublinieze ca integrarea europeana nu a dus decat la o scadere cu 0,5% a veniturilor din agricultura, iar asta in conditiile in care sectorul abia se redresase si cunoscuse o dublare a veniturilor intre 2003 si 2004. Dincolo de cifre, ministrul polonez se plange si de tratamentul inechitabil din sectorul zaharului si al laptelui: ''De ce noi am obtinut o cota B, echivalenta cu 5,5% din productia totala de zahar, iar Franta o cota de 26,9%? Acest lucru ne penalizeaza la export. De ce cota noastra de lapte este mai mica de 9 milioane de tone, in timp ce a Olandei, tara cu mult mai mica decat a noastra, este de 11 milioane de tone?''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.