Ultima pacienta in viata care a fost tratata de Sigmund Freud a vorbit pentru prima data despre consultatiile de 45 de minute pe care le-a avut cu parintele psihanalizei si care i-au schimbat tot restul vietii, relateaza presa britanica.
Margar
Ultima pacienta in viata care a fost tratata de Sigmund Freud a vorbit pentru prima data despre consultatiile de 45 de minute pe care le-a avut cu parintele psihanalizei si care i-au schimbat tot restul vietii, relateaza presa britanica.
Margarethe Walter, care acum are 88 de ani, a vorbit despre aceasta intamplare cu ocazia implinirii a 150 de ani de la nasterea lui Sigmund Freud, care a fost celebrata de evenimente in intreaga Europa, atat la Viena, unde a practicat pentru prima data, cat si la Londra, unde marele Freud a trait si a lucrat ca refugiat din calea nazistilor.
Margarethe Walter le-a povestit reporterilor de la ziarul german Die Zeit ca a fost dusa sa-l vada pe dr. Freud la adresa de acum legendara Berggasse 19 din Viena, in anul 1936. Ea a oferit lumii o marturie "de prima mana", miscatoare si concludenta in ceea ce priveste munca acestui om extraordinar.
Pe atunci, Freud avea deja 80 de ani. Munca sa, care viza problemele psihologice din frageda copilarie a pacientilor, precum si sexualitatea negata sau represiva a scandalizat initial lumea medicala, dupa care, gradual, a fost incet acceptata.
"Avea o barba mica, alba, un costum gri si era putin adus de spate" a povestit Margarethe, care a adaugat ca acesta - cand intra intr-o incapere - parca o umplea pur si simplu de liniste si dadea persoanelor prezente un sentiment de siguranta.
"Avea o privire foarte patrunzatoare. M-a intrebat cum ma cheama insa a raspuns tata in locul meu. M-a intrebat apoi ce fac in timpul liber, insa nu am apucat sa deschid gura, ca tot tata a raspuns. La fel s-a intamplat si cand m-a intrebat de scoala. Ambitiile mele in ceea ce priveste o viitoare cariera le-a aflat tot din gura tatalui meu. Exact asa se intampla de fapt si acasa. Am stat acolo pur si simplu fara sa spun nici o vorba. Am stat ca un obiect care fusese adus acolo ca un exponat".
Si-a deschis sufletul
Margarethe mai povesteste ca la un moment dat dr. Freud l-a dat afara pe tatal ei din cabinet, politicos, dar intr-o maniera foarte ferma. Ea fusese adusa de autoritarul sau tata la cabinet, pentru ca doctorul de familie o diagnosticase cu "o afectiune mintala".
Intr-o descriere inspirata parca din diagnosticul lui Sigmund Freud, Margarethe a povestit ca "eram cea mai singuratica fata din Viena. Singura, excesiv de protejata, incuiata in casa si aproape sigur neiubita de nimeni". Mama sa murise cand o nascuse, mama sa vitrega era rece si lacoma, bunicul ei era foarte in varsta, iar tatal ei era inabordabil, de neatins parca.
"Tot ceea ce mi se intampla era decis dinainte, pe la spatele meu", a mai relatat aceasta.
Atunci, adolescenta a decis sa-si deschida sufletul terapeutului ei: "se uita la mine neintrerupt, iar participarea lui totala la suferintele mele m-au invaluit. Era singura persoana care ma asculta pe lumea asta", isi aminteste femeia, care a mai descris cum i-a marturisit lui dr. Freud ca citea carti erotice: "noaptea, imediat ce bunica mea, cu care dormeam, incepea sa sforaie, ma apucam sa citesc carti <<picante>> pe care le ascundeam printre copertile unor romane de Goethe. La un moment dat, bunica s-a trezit si m-a prins".
"Opune rezistenta"
Discutiile si tratamentul pe care a mers dr. Freud s-au concentrat pe tatal ei si pe revolta pe care o simtea aceasta fata de el. Inevitabil s-a ajuns si la probleme sexuale. Adolescenta i-a mai povestit medicului cum a fost cu tatal ei la cinematograf si cum el a insistat sa paraseasca sala cand a inceput o scena mai tandra, in care protagonistii incepusera sa se sarute. "Mi-a spus <<hai sa plecam, asemenea scene nu sunt pentru tine>>, dar eu voiam sa vad cum se termina sarutul celor doi".
Atunci, dr. Freud i-a spus tinerei sale paciente: "a fi adult atrage dupa sine o serie de dificultati si realizari care formeaza de fapt o personalitate. Lasa-ti dorintele libere si incepi sa opui rezistenta la ceea ce nu vrei sa faci. Intreaba de ce si nu mai accepta in tacere orice ti se spune sa faci. Vorbim aici despre atitudine, trebuie sa iei atitudine pentru ceea ce crezi ca este important, cu determinare. Cand veti mai merge la cinematograf si va mai fi o astfel de scena pe care vrei sa o vezi, stai jos, nu te ridica. Repet, stai jos. Iti spun cat se poate de explicit si de clar: daca vrei sa vezi scena respectiva, stai jos si gandeste-te la ceea ce ti-am spus".
Ulterior, cand au mai mers la cinema, Margarethe si-a infruntat tatal atunci cand el i-a spus sa se ridice si sa plece. Gradual, ea a inceput sa riposteze calm, dar ferm la ordinele tatalui ei si a reusit sa se detaseze de dominatia acestuia si chiar sa-si gaseasca o cariera, devenind sculptorita. "Mi-a salvat viata", a conchis aceasta aducandu-si aminte cu drag de cel care i-a fost medic, de marele Sigmund Freud. (M. BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.