Voi cita din declaratia de acum zece ani a conducerii firmei germane Wintershall: "Rosgaz vrea sange si vom merge pana la genunchi prin sangele Rosgazului". Cuvintele au fost rostite la o conferinta despre gaze naturale. De aceea, nu trebuie sa ni se
Voi cita din declaratia de acum zece ani a conducerii firmei germane Wintershall: "Rosgaz vrea sange si vom merge pana la genunchi prin sangele Rosgazului". Cuvintele au fost rostite la o conferinta despre gaze naturale. De aceea, nu trebuie sa ni se toarne tot felul de baliverne pseudoliberale cretine si ieftine despre cum tot Occidentul este socat de modul in care Gazprom ar fi inceput sa santajeze pe nu stiu cine. Nu este adevarat, Gazprom duce un complicat, dar normal proces de negocieri. Gandul ca alternativa la gazul european ar putea fi consumatorii chinezi nu este un pericol, ci un fapt medical. In Europa se spune des ca Gazprom nu are suficient gaz. E adevarat, nu are suficient. In orice caz, nu sunt dubii in privinta indeplinirii de catre Gazprom a obligatiilor asumate fata de partenerii sai europeni. Dar cand vine vorba despre perspectivele de viitor ale colaborarii, trebuie spus: iertati-ne, baieti, dar v-ati jucat cartea.
Cu chinezii am batut palma pentru conditii mult mai avantajoase. Si nu e nici un santaj, este un fapt real. Ca Rusia are posibilitatea de a-si repartiza balanta gazelor naturale intre mai multi consumatori este un lucru foarte util pentru piata. Nu e nimic rau si amenintator. Nemtii nu sunt doar partenerii directi, sunt ceea ce se numeste "o cooperare profunda".
In acelasi timp, ei raman foarte practici. Este logic, ca atare, ca interesele Gazprom si interesele companiilor germane nu coincid intotdeauna, la fel cum nu intotdeauna coincid interesele vanzatorului cu ale cumparatorului. Si, cu toate acestea, se lucreaza cu actuala conducere a Germaniei in format de parteneriat, un parteneriat global.
Avantajul reciproc si gradul de atractivitate al acestui parteneriat - atat pentru Rusia cat si pentru Germania - sunt de natura sa faca orice dialog deschis si usor. Cunoscuta idee ca Merkel este mai distanta fata de Putin si ca nu ar accepta vreo apropiere aparte, in cazul de fata e cel putin deplasata. Nu, daca va fi cazul, Merkel se va duce si la sauna cu Putin! Amploarea si insemnatatea problemelor rezolvate la Tomsk fac sa merite sa mergi la sauna cu Putin. Si fara contract la gaze sunt probleme cel putin similare prin amploarea si insemnatatea lor. De exemplu, colaborarea in domeniul industriei aviatice, nu numai civile. Sunt chestiuni care s-au maturizat intr-atat, incat nu mai pot fi ascunse. Din acest punct de vedere, rusii si nemtii seamana. Nici unii, nici atii nu sunt interesati sa afiseze dimensiunea planurilor comune, de aceea se dezbate intotdeauna ceea ce s-a decis de mult. Cooptarea "gazoasa" a avut loc cam acum 20 de ani, cand Rem Viahirev s-a dus la Berlin si a spus: baieti, nu va faceti griji, sunteti in balanta noastra pana in 2030. Care sunt proiectele de viitor? De exemplu, integrarea Rusiei si Europei. Dar, din pacate, potrivit regulilor UE, rezolvarea acestei chestiuni tine de competenta Comisiei Europene. Si daca aceasta paguboasa Comisie Europeana nu ar fi atarnat acolo, de mult ar fi fost solutionate cu tari concret interesate problemele legate de unificarea sistemelor energetice.
Adica, pe viitor, este posibila crearea unui dispecerat unic pentru intreaga Europa. O idee de mare clasa, frumoasa si avantajoasa pentru Rusia: este de la sine inteles ce s-ar alege de programul nuclear rusesc.
Program care, intr-un fel sau altul, tot se va materializa. Vom ocoli, deci, aceasta Europa mirositoare. Uluitor, dar in Rusia exista "eurobirocratie", adica structuri administrative ale UE, a caror activitate este indreptata impotriva intereselor nationale ale tarilor europene si membrelor UE. Sa luam de exemplu Letonia sau Cehia - ce interese nationale ar putea ele sa aiba? Dar sunt Franta si Germania, care au astfel de interese nationale. Iar "eurobirocratia" incearca sa inabuse orice interese nationale. Un sistem uimitor, ideal construit.
Germania nu depinde mai mult decat altii de combustibilul rusesc, dar castiga cel mai mult de pe urma folosirii lui. Germania este cea mai dependenta energetic tara UE si are cele mai ferme si de perspectiva contracte cu Rusia. Astfel, Germania isi asigura singura securitatea economica.
Ea si, intr-o oarecare masura, si Franta. Asigurandu-se pe sine pe seama Rusiei, Germania reprezinta in acelasi timp partener al Rusiei in toate proiectele energetice si de gaze naturale. Si astfel se produce contopirea.
Securitatea este asigurata doar de propriul sistem energetic. Si va fi unul propriu - germano-ruso-francez. Este optiunea noastra, cream o supercorporatie energetica unica in Europa. In UE exista un numar urias de mici gainari care nu vor asta, si nu pentru ca ar veni in contradictie cu interesele Europei, ci pentru ca acest lucru ar contraveni propriilor lor ambitii si ordinelor date de patronii lor americani.
Comentariu publicat de KM
(Agentia "Rusia la zi")


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.