Horia Garbea, cea mai recenta aparitie editoriala a ta a fost un volum de teatru. Vorbeste, te rog, despre aceasta carte.
Volumul meu de teatru "Nu fi trist, esti artist" a aparut la Editura Junimea, prin grija dramaturgului Mircea Radu Iacoban
Horia Garbea, cea mai recenta aparitie editoriala a ta a fost un volum de teatru. Vorbeste, te rog, despre aceasta carte.
Volumul meu de teatru "Nu fi trist, esti artist" a aparut la Editura Junimea, prin grija dramaturgului Mircea Radu Iacoban. Cartea cuprinde patru piese din patru perioade diferite ale scrisului meu si fiecare are o alta formula. Editorii au adunat un aparat critic bogat, iar criticul de teatru Mircea Ghitulescu, in calitate de bun cunoscator al pieselor mele, a scris o prefata care mi se pare extrem de adecvata.
Ce poti spune despre urmatoarea ta carte?
Nu stiu sigur care va fi volumul viitor. Reeditari am in plan destule, incepand cu proza scurta si cu romanul "Caderea Bastiliei". Pregatesc de asemenea o antologie de proza scurta romaneasca la Editura Limes. Tot acolo si tot cu sprijinul lui Mircea Petean am publicat o astfel de antologie in 2004. Sper ca va avea acelasi succes. Mai mult ca sigur, insa, urmatoarea aparitie va fi una inedita pentru mine: "Basme si povestiri mistice romanesti" repovestite de Doina Rusti si de mine la Editura Paralela 45. Lucram acum la volumul 2. A iesit ceva neobisnuit. Din basme vechi, din culegeri de folclor, reduse adesea la cateva randuri, am reusit niste povestiri pe care le consider atractive. Ideea i-a apartinut Doinei Rusti, una dintre cele mai talentate prozatoare ale momentului, eu m-am straduit doar sa fac fata provocarii. Ion Cocora ma tot incita sa public ceva teatru inedit la editura sa, Palimpsest, unde are o colectie foarte serioasa. Dar nu am destul material, administratia pe care o fac nu mi-a dat timp sa scriu destul.
O bucurie in plus este ca voi lucra din nou cu Alexander Hausvater la o traducere, un text foarte dificil.
Vorbind despre carte si avand raspunderea colectiei Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, anunt inca patru titluri (dupa cele douazeci aparute in colaborare cu Editura Noua a lui Ciprian Furtuna), pe care le-am ingrijit, le-am scris prefetele si m-am ocupat de coperti.
Si acum, nelipsita intrebare a acestei rubrici: Ce poti bifa in momentul actual al literaturii romanesti?
Momentul actual apartine prozei. O explozie de romane bune marcheaza anii 2004 si 2005, vad ca fenomenul continua in 2006. E semn de normalitate. Cred ca emulatia starnita de colectiile de proza de la Polirom si Cartea Romaneasca a avut un rol important. Trebuie amintit un titlu reper: "Supunerea" de Eugen Uricaru, intre cateva zeci de aparitii marcante pe care din pacate nu am spatiu sa le mentionez aici. Sa tinem minte totusi doi debutanti cu forta: Kiki Vasilesu si Augustin Cupsa. Si publicistica e interesanta, mai ales prin interviuri, si notez cu bucurie chiar numele Iolandei Malamen, n-am ce face. Reusite au fost si volumele de interviuri ale lui Daniel Cristea-Enache si Ciprian Chirvasiu. Ultimele luni stau sub semnul dezbaterilor despre "Istoria" lui Alex. Stefanescu, o carte cum n-am avut demult.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.