Nu suntem specialisti in hidraulica si hidrotehnica. Nici in chestiuni de mediu si protectia mediului. Dar nici nu ne sunt indiferente evenimentele la care asistam, mai mult martori, decat partasi directi. Inundatiile din ultimii ani, dar mai ales ge
Nu suntem specialisti in hidraulica si hidrotehnica. Nici in chestiuni de mediu si protectia mediului. Dar nici nu ne sunt indiferente evenimentele la care asistam, mai mult martori, decat partasi directi. Inundatiile din ultimii ani, dar mai ales gestionarea situatiilor de criza, cu tot ce vede la televizor partea de popor care nu este afectata in mod direct, ne atinge si pe noi. Ne pasa. Si ne obliga la cateva consideratii de simpla logica si de bun simt.
Sa o luam sistematic, cu evolutia situatiei, zi de zi.
Un comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA, in continuare) emis pe 11 aprilie 2006, avertiza prin vocea autorizata a dlui Petre Stanciu, Directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, ca o viitura cu debite mari de 13.900 mc/s se poate inregistra pe parcursul romanesc al Dunarii. Preconizandu-se cresterea debitelor la 14,300mc/s la Turnu Magurele si 14.500 mc/s la Calarasi, estimare bazata pe aportul de apa al raurilor interioare, meteorologii avertizand/prognozand "ploi insemnate cantitativ". Dl Stanciu preciza ca au mai fost astfel de debite in 1970 si 1981, cea mai vulnerabila zona fiind cea dintre Calarasi si Fetesti, unde nu sunt diguri. Stop-cadru: am fost, in 1975, impreuna cu camarazii de arme de la Scoala de Ofiteri de Rezerva nr. 2, timp de o luna, mobilizati pe Bratul Borcea pentru a pazi si ingriji digurile de la Dunare. Viitura asteptata nu si-a facut efectele, dar doi soldati-elevi au murit din cu totul alte motive. Unul a cazut din tren cand se intorcea dintr-o permisie de doua zile, iar altul "a cazut la datorie" in timp ce se dusese sa se scalde, bineinteles ilegal si neautorizat. Intrebare: ce fac autoritatile locale si centrale la primele avertizari? O scalda. Fac la randul lor avertizari, cu toate ca, deja, in judetul Tulcea sunt amenintate 350 de gospodarii, 500 ha de islaz si 2615 ha amenajari piscicole. Portul Bechet - azi, 2 mai 2006, stim care este situatia la Bechet! - este inchis dupa ce a fost inundat.
Dar mai importante sunt considerate meciurile de fotbal, din moment ce autoritatile si "organele abilitate" nu intreprind masuri concrete de prevenire a dezastrului. Meteorologii avertizeaza iar: intre 11 si 15 aprilie vor fi ploi abundente cu aport mare de apa, variind intre 20l/mp si 35l /mp. Si? Si nimic: Steaua este calificata in semifinala cupei UEFA dupa "meciul mileniului" si euforia a cuprins Romania, mai putin locuitorii de pe parcursul Dunarii. Incep si linistitoarele vizite de lucru, ale premierului si presedintelui, care vor sa domoleasca temerile: digurile o sa reziste, populatia sa nu se panicheze.
OK.
Dunarea creste si efectele directe ale inundatiilor devin grave. Suntem in 20-22-24 aprilie. Dar "situatia este sub control" si "autoritatile sunt gata sa intervina". Meciul dintre Steaua si o echipa engleza mobilizeaza toata suflarea romaneasca. Inundatiile? Ne ocupam de ele intre cele doua manse. Stop-cadru: sa se intervina cum, cu ce, pentru ce? Pentru evacuare! Toate directivele au curs in acest sens: nu care cumva sa moara cineva, sa se intample orice, o sa treaca apele si vom vedea apoi ce vom face! Cine a decis asta? Singura "strategie". Ceea ce s-a si intamplat. Urmeaza o perioada cand localitati din Romania precum Rast, Bistret, Carnu, Macesu de Jos, Plosca intra in atentia opiniei publice. Dunarea o ia inapoi din cauza unor gestionari defectuoase ale situatiei. De pe o zi pe alta ne pomenim cu mii de evacuati/sinistrati, care ridica numeroase probleme de supravietuire. Armata si jandarmii sunt in alerta, "manualele" primarilor, ca si carticica lui Mao, nu folosesc la nimic. MMGA-ul, prin sopranele deja cunoscute, sta bine cu comunicatele. Oamenii se descurca cum pot, liderii locali aidoma, ei trebuie sa "descurce" in plan real ceea ce se trancaneste in plan teoretic la Bucuresti. Trece si noaptea Invierii, dezastru si la fotbal, natiunea este cu moralul la pamant, dar vine MMGA cu un alt comunicat care limpezeste... apele! Daca romanul a fost doar frate cu codrul, de acum inainte va fi si sora cu apele! Apelul la "Convietuirea cu viiturile", ca si sintagme de genul "politici sectoriale" si "lucrari nonspecifice "la care apeleaza dnele Sulfina Barbu si Luciana Varga, Secretar de Stat la acelasi MMGA, sa justifice retoric dimensiunile unui dezastru - sau nu este? - certifica clivajul existent intre administratia centrala si situatia dramatica din teren. Este vorba de mii de oameni si de vietile lor. Desfasuratorul nostru este clar: nu s-a actionat concertat si eficient. Cine e de vina, responsabilitati asumate, nimic. Estimarea ca "grava" a situatiei este refuzata cu tenacitate de dna S.Barbu. De ce oare? Declararea situatiei de urgenta nu simplifica si eficientiza luarea deciziilor? Militarii nu se incurca in sofisme. Raman intrebari suspendate. Doar cu "ajutoare" si "ciordeli" nu putem reface comunitatile distruse! MMGA ar trebui desfiintat, ca orice mare unitate militara care s-a dezonorat pe front, si reinfiintat sub alte auspicii si organigrame. Cateva demisii de onoare ar fi absolut trebuincioase.
Atat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.