Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a vorbit recent despre razboiul global impotriva terorismului al Administratiei Bush. "In acest razboi, unele din cele mai importante confruntari nu au loc in regiunile muntoase din Afganistan sau pe
Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a vorbit recent despre razboiul global impotriva terorismului al Administratiei Bush. "In acest razboi, unele din cele mai importante confruntari nu au loc in regiunile muntoase din Afganistan sau pe strazile Irakului, ci in redactiile din New York, Londra, Cairo si din orice alta parte a lumii. Inamicii s-au adaptat la era media, insa noi, in mare parte, nu am facut-o".
Vestea buna este ca Rumsfeld incepe sa realizeze ca lupta impotriva terorismului nu poate fi castigata numai prin puterea coercitiva militara. Vestea proasta este ca inca nu a inteles sensul puterii de convingere - abilitatea de a obtine ce iti doresti prin atragerea celorlalti de partea ta si nu prin constrangere. Dupa cum comenta "The Economist" interventia lui Rumsfeld, acesta "numai de curand a inceput sa considere accentul pus pe <<puterea de convingere>> drept parte a strategiei <<Vechii Europe>> de abordare a terorismului".
Acum Rumsfeld in sfarsit constientizeaza importanta cuceririi inimilor si spiritelor, insa, dupa cum noteaza "The Economist", "o buna parte a discursului acestuia s-a axat pe ideea ca, beneficiind de un PR mult mai bun, America ar putea castiga acest razboi al propagandei". Cu alte cuvinte, invinovatind mass-media pentru problemele Americii, Rumsfeld a uitat prima regula a marketing-ului: un produs prost nu se va vinde nici daca i se face cea mai buna reclama.
Lipsa de incredere manifestata de Rumsfeld fata de abordarea europeana are un sambure de adevar. Europa a folosit atractia exercitata de Uniunea sa pentru a obtine rezultatele dorite, la fel cum SUA s-au comportat de ca si cum suprematia lor militara ar fi putut rezolva toate problemele.
Insa este gresit sa contezi numai pe puterea coercisiva sau pe puterea de convingere. Capacitatea de a le combina in mod eficient reprezinta "puterea inteligenta".
In perioada Razboiului Rece, Occidentul a intrebuintat puterea coercitiva pentru a face fata pericolului sovietic, folosind puterea de persuasiune pentru a eroda credinta in comunism in spatele Cortinei de Fier. In asta a constat puterea inteligenta. Pentru a fi inteligenta in zilele noastre, Europa ar trebui sa investeasca mai mult in puterea militara, in vreme ce America ar trebui sa acorde mai multa atentie puterii de convingere. (...)
Desigur, puterea de convingere nu este un leac bun la toate. (...) Puterea de convingere nu este suficienta pentru a pune capat programului nuclear iranian, desi legitimitatea de care se bucura abordarea multilaterala actuala a Administratiei Bush ar putea ajuta la recrutarea altor state in vederea unei coalitii care sa izoleze Iranul.
Insa si alte obiective, cum ar fi promovarea democratiei si a drepturilor omului, sunt mult mai usor atinse prin exercitarea puterii de convingere. Democratizarea coercitiva are limitele sale, dupa cum au invatat SUA in Irak.
Aceasta nu inseamna ca Pentagonul lui Rumsfeld este irelevant pentru puterea de convingere americana. Forta militara este uneori tratata drept sinonima cu puterea coercitiva, insa aceleasi resurse pot ajuta uneori puterea de convingere. O putere militara bine structurata poate reprezenta un punct de atractie, iar cooperarea militara si programele de instructie pot stabili retele transnationale care sa sporeasca puterea de convingere a unei tari. (...)
Insa folosirea in scopuri eronate a resurselor militare poate submina, de asemenea, puterea de convingere. (...) Brutalitatea si indiferenta fata de principiile "razboiului just" de discriminare si proportionalitate pot distruge, de asemenea, legitimitatea. (...)
Mai precis, nimeni nu se asteapta sa atragem vreodata persoane ca Mohammed Atta sau Osama ben Laden. In astfel de cazuri avem nevoie de puterea coercitiva. Insa amenintarea terorista de astazi nu se compara cu ciocnirea civilizatiilor a lui Samuel Huntington. In interiorul lumii islamice are loc un razboi civil intre majoritatea oamenilor normali si minoritatea care doreste sa oblige restul sa accepte o versiune puternic ideologizata si politizata a religiei lor. Nu putem castiga decat in cazul in care castiga moderatii.
Nu putem castiga decat daca numarul persoanelor recrutate de extremisti este mai mic decat cel al indivizilor pe care ii ucidem sau ii impiedicam sa actioneze.
S-ar putea ca Rumsfeld sa inteleaga, in principiu, aceste calcule, insa cuvintele si actiunile sale demonstreaza ca nu stie cum sa rezolve ecuatia in practica. Aceasta - respectiv, ajungerea in postura de a castiga razboiul - este imposibil de realizat in absenta puterii de convingere.
Joseph S. Nye este profesor la Universitatea Harvard si autor al lucrarii "Puterea de convingere - o modalitate de succes in politica mondiala".
Copyright: Project Syndicate, 2006.
www.project-syndicate.org


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.