Medicii din Radiologie-Imagistica, ce isi desfasoara activitatea in policlinici si cabinete individuale, solicita Ministerului Sanatatii (MS) si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) modificarea criteriilor care stau la baza contractarii se

Medicii din Radiologie-Imagistica, ce isi desfasoara activitatea in policlinici si cabinete individuale, solicita Ministerului Sanatatii (MS) si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) modificarea criteriilor care stau la baza contractarii serviciilor de radiologie si imagistica medicala in ambulatoriu. In opinia acestora, aplicarea ordinului comun MS-CNAS 412/159/2006 ''va elimina din start de la contractare un numar foarte mare de furnizori, existand riscul ca, in unele judete, doar spitalul judetean sa mai poata satisface conditiile de selectie''.
La ora actuala, s-a ajuns in situatia ca, un pacient care vrea sa-si faca gratuit o radiografie in policlinica, sa fie nevoit sa astepte intre doua si patru saptamani, declara Bogdan Olteanu, medic primar in Radiologie-Imagistica. ''Aceasta asteptare este cauzata de numarul mic de furnizori si de valoarea mica a plafoanelor de decontare. De multe ori, pentru a nu astepta atat, pacientii fie scot bani din buzunar pentru a plati radiografiile, fie merg la spitalele de urgenta pentru a le face gratuit. Astfel se explica de ce la spitalele de urgenta sunt cozi la radiografii. Chiar daca au o traumatologie minora, o simpla lovitura, pacientii merg la unitatile de urgenta deoarece stiu ca acolo totul se efectueaza gratuit'', precizeaza Olteanu. Medicii din Radiologie-Imagistica afirma ca in urma aplicarii ordinului 412/159, jumatate dintre actualii furnizori de servicii de radiologie si imagistica nu vor mai avea voie sa incheie contract cu CNAS: ''Pentru incheierea contractului, CNAS a pus conditia ca furnizorul sa aiba obligatoriu posibilitatea de a efectua si radioscopie. Mai putin de jumatate dintre furnizorii din ambulatoriu mai fac si radioscopie din cauza ca aceasta este depasita. La ora actuala, in toate tarile europene, endoscopia este moderna, iar furnizorii au renuntat in timp la radioscopie si au introdus endoscopia tocmai in ideea alinierii la serviciile moderne din tarile UE''.

Sisteme rar intalnite si in Vest

In plus, potrivit medicului Bogdan Olteanu, ''majoritatea aparatelor din ambulatoriu, aflate acum in utilizarea cabinetelor comodate sau concesionate, nu mai pot fi folosite pentru radioscopii incepand cu 1 ianuarie a.c. intrucat nu au lant video conform cu normele in vigoare si autorizatiile CNCAN. Mai mult, majoritatea aparatelor care au totusi lant video nu au si sistem de reglaj al dozei de raditie, urmand ca utilizarea lor sa fie de asemenea interzisa in curand''. ''O alta aberatie impusa de MS si CNAS este cea privind acordarea punctajelor in vederea stabilirii deconturilor pentru investigatiile efectuate de fiecare furnizor in parte. Spre exemplu, se acorda puncte in plus furnizorilor care au PACS - sistem de arhivare si comunicare a investigatiilor. Cui trimitem, prin acest sistem, rezultatele investigatiilor? Nici in tarile dezvoltate nu exista PACS in clinicile din ambulatoriu. PACS este o componenta a sistemelor RIS-HIS din spitalele informatizate complet, inca nu foarte frecvente nici in Vest. Cati medici de familie sau specialisti din ambulatoriu au cum sa primeasca imaginile prin internet sau sa vizualizeze un fisier in format DICOM?'', spune Olteanu. O alta nemultumire a acestor medici este legata de investigatiile impuse. ''MS si CNAS ii obliga pe furnizorii de servicii sa efectueze toate investigatiile prevazute in lista minimala de investigatii. Astfel, unui furnizor care poate efectua doar ecografii, nu i se deconteaza investigatiile de acest tip decat daca mai poate efectua si radiografii de segmente scheletice, radiografii la plamani si radioscopii de tub digestiv'', afirma Olteanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.