Zestrea echipelor feminine de gimnastica artistica ale Romaniei la CE, incheiate duminica la Volos, a fost de zece medalii. Astfel, senioarele au acumulat cinci: doua de aur (Catalina Ponor - barna si Sandra Izbasa - sol), una de argint (in concursul
Zestrea echipelor feminine de gimnastica artistica ale Romaniei la CE, incheiate duminica la Volos, a fost de zece medalii. Astfel, senioarele au acumulat cinci: doua de aur (Catalina Ponor - barna si Sandra Izbasa - sol), una de argint (in concursul pe echipe) si doua de bronz (Sandra Izbasa - barna si Catalina Ponor - sol), in timp ce la junioare, fetele nostre au castigat o medalie de aur (Aluissa Lacusteanu - sol), trei de argint (in concursul pe echipe, Andreea Grigore - barna si sol) si una de bronz prin Aluissa Lacusteanu la barna. Presedintele FRG, Adrian Stoica, s-a aratat multumit de rezultatele obtinute. "Consider rezultatul bun pentru etapa actuala, chiar daca, din pacate, am avut si greseli care ne-au costat. Exista potential pentru viitor si timp sa corectam greselile pentru a mentine Romania acolo unde ne-am obisnuit. Imi pare rau ca inainte de Europene multa lume a vazut lucrurile in negru", a precizat Stoica. Comentand faptul ca la competitia de la Volos, Catalina Ponor si-a anuntat retragerea din activitatea competitionala, oficialul FRG a adaugat: "A fost un moment foarte emotionant, mai ales dupa evolutia de la barna, dar n-as spune suta la suta ca Ponor se va retrage. Nu cred ca-si va termina cariera aici, vom mai discuta acasa". Pe de alta parte, Sandra Izbasa nu si-a ascuns dezamagirea ca nu a reusit sa-si adjudece doua titluri continentale. "Sunt foarte fericita ca am castigat doua medalii. Sunt intr-o forma buna pentru a obtine si alte performante. Trebuie sa recunosc faptul ca mi-as fi dorit doua medalii de aur. Sper sa merg pe urmele Catalinei Ponor", a mentionat noua stea a gimnastcii tricolore.
Fara discutie, competitia de la Volos a certificat ideea ca se poate! Sistemul super centralizat de pregatire, practicat pana de curand la noi, nu este de neinlocuit. Conform vremurilor pe care le traim, in functie de varsta sportivelor, dar mai ales de palmaresul acestora. Iar tripla campioana olimpica de la Atena, Catalina Ponor, a demonstrat cu varf si indesat acestea. Existand mai multe centre de "concentrare" a pregatirii, ia nastere concurenta, benefica pentru obtinerea unor rezultate deosebite. Nu atat pentru sportive, cat si pentru antrenorii, care se vad, in fine, motivati pentru stradaniile lor. Chestiune care, deocamdata, este perceputa destul de rudimentar pe meleagurile noastre. Nolens-volens, insa, aportul federalilor la urmarirea, verificarea si instruirea activitatii trebuie augmentat. O treaba care ne-a cam prins cu lectiile nefacute! Este cauza unui semi-esec inregistrat in concursul pe echipe al senioarelor, unde ne-am trezit depasiti de Italia, o revelatie a concursului din Grecia. Dar nu o surpriza. Sistemul de concurs, trei din trei, adica toate notele sportivelor formeaza totalul team-ului, presupune o strategie bine stabilita. Daca italienii, fara valori deosebite in echipa, si-au facut constiincios treaba, fara ratari, noi am introdus-o in concursul de la paralele pe Floarea Leonida. Care a stricat exercitiul si in intrecerea de calificare si a esuat in finala! Lucru pe care l-a tot facut si la verificarile din tara. In plus, daca in alte sporturi experienta este benefica, la gimnastica, cu cat gandesti mai mult si prinzi frica de anumite elemente, cu atat este mai riscant!
Oricum, Nicolae Forminte, in calitate de coordonator, a primit un botez cu strigaturi. Un dus rece si unul cald. Cum Leonida s-a antrenat la Steaua, vina lui nu ar fi prea mare. Numai ca a fi coordonator nu inseamna a dirija pregatirea fetelor pe care le ai sub ochi, dar si sa alcatuiesti cea mai buna formula de concurs.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.