Cei peste 14.000 de sinistrati, din localitatile aflate de-a lungul Dunarii se confrunta acum cu pericolul aparitiei unor boli sau chiar a unor epidemii. "Faptul ca oamenii nu vor sa se desparta de animale si traiesc cu ele, uneori chiar in cort sau
Cei peste 14.000 de sinistrati, din localitatile aflate de-a lungul Dunarii se confrunta acum cu pericolul aparitiei unor boli sau chiar a unor epidemii. "Faptul ca oamenii nu vor sa se desparta de animale si traiesc cu ele, uneori chiar in cort sau langa cort, genereaza, evident, un risc foarte mare. De asemenea, unii dintre ei nu doresc sa se spele si va spun ca am discutat cu conducerea militara a taberelor si au la dispozitie dusuri, iar din circa 800 de oameni numai 53 au dorit sa faca dus", a declarat ieri, intr-un interviu pentru BBC, citat de Rador, ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu. Un alt risc este dat de faptul ca oamenii isi dosesc mancarea prin corturi. "Cred ca oamenilor trebuie sa li se explice si trebuie sa inteleaga ca tot ceea ce incercam sa facem este spre binele lor. Drept care, am facut deja la Rast si se vor face si la Spantov corturi militare foarte mari, in care sa se organizeze sali de mese si in care sa se aduca mancare gatita calda, astfel incat sa se elimine orice risc de toxiinfectie alimentara", a mai spus Nicolaescu. Referindu-se la pericolul unei eventuale epidemii de holera, ministrul afirma ca, medicii epidemiologi, directiile de sanatate publica si Inspectia Sanitara de Stat supravegheaza permanent circuitul alimentelor si al apei; iar daca autoritatile locale vor intelege sa desparta animalele de oameni, daca latrinele se vor face la o distanta mai mare de tabara, atunci exista sanse mari ca o astfel de epidemie sa nu apara.
Numarul sinistratilor se mareste
Numarul persoanelor evacuate a crescut cu aproape 2.000 dupa ce apele revarsate ale Dunarii au mai inundat doua sate din zona Rast-Bistret, se arata intr-un comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Astfel, potrivit datelor prezentate de MAI, numarul total al evacuatilor era, ieri dimineata, de 16.366. Doar o treime dintre acestia au fost cazati de autoritati in corturi, scoli, gradinite, spitale sau alte institutii, restul preferand sa mearga la rude sau la cunostinte. Din cele 12 judete riverane Dunarii afectate de inundatii, numarul cel mai mare de persoane evacuate era inregistrat in judetul Dolj - 8.787 si in judetul Calarasi - 6.186. Un numar de 156 de localitati au fost lovite de inundatii, 5.766 de gospodarii si 2.249 de case fiind in apa ieri dimineata; 556 de case fusesera deja distruse, iar alte 135 erau in pericol de prabusire.
Fluviul creste dupa 6 mai
Dunarea va creste in urmatoarea saptamana, insa nu va exista o noua viitura pe fluviu, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor de la sfarsitul saptamanii trecute. "Prognozele hidrologice elaborate de tarile amonte de Romania (Serbia-Muntenegru, Ungaria, Austria) mentioneaza cresteri de niveluri (...) care vor fi simtite in Romania incepand cu data de 6 mai", precizeaza comunicatul. Potrivit documentului, cresterile prognozate nu vor depasi maximele inregistrate in luna aprilie, varful de viitura din Romania fiind consemnat la 16 aprilie. "Viiturile istorice produse pe Dunare se caracterizeaza printr-un varf maxim, urmat de unul sau mai multe varfuri mult mai mici, determinate de aportul afluentilor ale caror cote au crescut din cauza precipitatiilor", se mai arata in comunicatul ministerului.
Debitul Dunarii este in continua scadere, ieri dimineata ajungand la 13.300 mc/s la intrarea in tara. (C.P., L.M.)
Ajutoare
Ministerul Educatiei si Cercetarii a reusit sa stranga 1,37 miliarde de lei in contul nr. RO97RNCB0080005630 300028, deschis la BCR, sucursala Doamnei, pentru sprijinul elevilor si al cadrelor didactice din judetele afectate de revarsarile Dunarii. Ministrul Mihail Hardau a cerut inspectoratelor scolare din aceste zone situatia exacta a elevilor afectati, pentru a le trimite ajutoare - haine, rechizite, paturi.
Crucea Rosie Romana a lansat, ieri, prin intermediul Federatiei Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie un apel international pentru acordare de asistenta umanitara pentru o perioada de trei luni unui numar de cel putin 13.000 de sinistrati, in valoare de 1,5 milioane de euro, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei. Conturile pentru inundatii sunt deschise la BRD Agentia Piata Romana: cont in lei RO36 BRDE 410 SV 51618614100 si cont in euro RO71 BRDE 410 SV 51618884100. (M.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.