Trei dintre cei patru arabi retinuti miercuri seara de procurori si politisti de la Crima Organizata, au primit mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, ne-au informat surse judiciare. Potrivit acestora, joi seara, magistratii Tribunalului B
Trei dintre cei patru arabi retinuti miercuri seara de procurori si politisti de la Crima Organizata, au primit mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, ne-au informat surse judiciare. Potrivit acestora, joi seara, magistratii Tribunalului Bucuresti au luat in discutie propunerea de arestare preventiva formulata de procurori pentru cetatenii libanezi El Haj Abdul Faitar Ahmad, El Hamoui Mohamad Fadi Abdul Kader si El Massri Mohamad Ammar Morad, solicitare ce a fost admisa.
Alaturi de ei mai sunt cercetati, in stare de libertate, cetateanul sirian Abdulah Fares si cetatenii romani Hourani Mohamed si Felicia Luminita Tudorache, pentru constituirea unui grup infractional organizat sau aderare la acesta, evaziune fiscala, spalare de bani, folosire de documente falsificate la autoritatea vamala, procurorii stabilind ca s-a adus statului roman un prejudiciu de 4,8 milioane de euro. Miercuri seara, in urma celor 14 perchezitii efectuate in Bucuresti si Constanta, cei sase cetateni arabi si romani au fost adusi, pentru audieri, la sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Anchetatorii au stabilit ca, in perioada iunie 2005 - 2006, pe teritoriul Romaniei s-a constituit o grupare, care introduceau marfuri, eludand legea. Gruparea efectua importuri atat pentru firmele pe care le controla direct, unele din ele fiind societati-fantoma, cat si pentru alte societati comerciale carora le presta activitati de intermediere a operatiunilor vamale, asigurandu-le plata unor taxe vamale minime, prin subevaluarea cantitativa si valorica a marfurilor importate.
Marfurile importate erau ulterior comercializate la valorile reale, cu preturi mult mai mari decat cele declarate in vama, fie in mod direct de societatea care realiza importul, fie prin intermediul unor circuite comerciale complexe si fictive in scopul majorarii pretului si ascunderii originii acestora.
Din aceste activitati ilegale astfel derulate erau obtinute sume mari de bani care erau schimbate in valuta si scoase ilegal din Romania de membrii gruparii, prin transferuri bancare externe. Totodata, in urma monitorizarii retelei a reiesit ca unul din modurile de operare utilizate consta in primirea unor documente in original pentru importul de produse, in baza carora se intocmeau in fals documente pentru subevaluarea pretului marfii, care ulterior erau folosite si prezentate in vama.
In momentul in care mijloacele de transport navale sau terestre soseau in Portul Constanta, respectiv in Bucuresti, membrii gruparii erau anuntati pentru a transmite documentele necesare intocmirii declaratiei vamale, iar persoanele de legatura ale acestora intreprindeau toate demersurile pentru scoaterea marfurilor din vama.
Dupa operatiunile de vamuire, marfa era transportata catre diversi comercianti (in special spre mari centre en-gros din Bucuresti), care apoi vindeau aceasta marfa la preturile reale ale pietei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.