Ministrul Economiei, Codrut Seres, a anuntat ieri ca a descoperit o serie de nereguli privind achizitiile efectuate de jumatate dintre companiile aflate in portofoliul institutiei pe care o conduce. Afirmatia este bazata pe rezultatele verificarilor

Ministrul Economiei, Codrut Seres, a anuntat ieri ca a descoperit o serie de nereguli privind achizitiile efectuate de jumatate dintre companiile aflate in portofoliul institutiei pe care o conduce. Afirmatia este bazata pe rezultatele verificarilor efectuate de Corpul de Control al premierului, potrivit caruia acestora le lipsesc o parte dintre documentele necesare cumpararii produselor. Insa, faptele prezentate de ministru nu sunt deloc noi, avand in vedere ca, anul trecut, procurorii anticoruptie au intocmit rechizitorii pentru zeci de persoane cu functii de conducere in societatile Electrica din tara, institutie direct subordonata MEC. Prejudiciile calculate de procurori pentru achizitiile ilegale sau inutile efectuate de acestia se ridica la aproape 500 de miliarde de lei vechi.
Aproape 80 de societati din portofoliul MEC "nu au toate documentele necesare pentru achizitia unui produs, incepand cu declaratia de conformitate si terminand cu prima fisa care ar fi trebuit sa fie completata de catre cel care initiaza aceste achizitii", a spus ieri ministrul Codrut Seres, precizand ca acestea sunt constatarile Corpului de Control al premierului in urma verificarilor efectuate pe parcursul anului trecut privind achizitiile derulate incepand cu 2003. Din aceste motive, Seres a cerut ieri tuturor directorilor generali ai acestor societati o analiza referitoare la achizitiile care intra sub incidenta bunurilor reglementate, precizand ca ar dori "ca si sectorul minier sa faca aceste verificari", de teama sa nu existe si acolo probleme asemanatoare.
Din pacate, eforturile noastre de a afla cu exactitate societatile la care s-a referit ministrul s-au izbit de ignoranta purtatorului de cuvant. Contactata telefonic (pentru ca site-ul ministerului Economiei nu functiona ieri), Cerasela Patrascanu ne-a spus ca nu stie care sunt societatile din portofoliul MEC, dar ca poate afla acest lucru daca-i trimitem o solicitare scrisa... Fara comentarii.

200 de miliarde de lei la Electrica Banat...

Prejudiciile de aproape 500 de miliarde de lei vechi, aduse de inalti functionari ai societatilor Electrica din Bucuresti, Brasov si Banat, prin achizitia ilegala sau inutila a unor produse, au fost stabilite de procurorii anticoruptie inca de anul trecut.
La data de 2 august 2005, dupa ce au finalizat cercetarile in dosarul Electrica Banat, anchetatorii au trimis in judecata, in arest preventiv, 12 dintre cele 44 de persoane cercetate pentru prejudicierea societatii cu peste 200 de miliarde de lei vechi.
Acestia sunt Lucian Boghiu (fost director al Electrica SA Bucuresti), Livius Ioan Milea (fost director al Electrica Banat), Viorel Dan (fost director general la SISEE Banat), Gheorghe Erimescu (director comercial al SISEE Banat), Iulia Anca Crudu (sef Serviciu Aprovizionare a SISEE Banat), Gostinar Gabriela (functionar public in cadrul Administratiei Finantelor Publice sector 2 Bucuresti), Emanuel Soroiu (comisar al Garzii Financiare centrale), Vasile Croitoru, Costica Stoica, Vasile Calin, Ioan Spiridon si Gheorghe Dumitru.
Procurorii anticoruptie au stabilit ca, in perioada 2003 - 2004, gruparea infractionala coordonata de inculpatul Vasile Croitoru, cunoscut personaj al lumii interlope, a furnizat sistemului energetic national, respectiv SISE Banatul Timisoara si altor unitati SISE din tara, produse electrice contrafacute sub marca Siemens, in valoare de circa 21 miliarde de lei vechi.
Pentru realizarea acestor fapte, Croitoru a beneficiat de sprijinul cointeresat al unor functionari cu putere de decizie din conducerea SC Electrica SA, SISEE Banat si Electrica Banat, care in schimbul primirii unor foloase necuvenite, constand in sume de bani si masini de lux in valoare totala de aproximativ 5 miliarde de lei vechi, au sprijinit activitatile comise de acesta.

...si 200 de miliarde de lei la Brasov

Un alt dosar a fost finalizat de procurori la data de 6 decembrie 2005 prin trimiterea in judecata a altor 12 inculpati, dintre care doi erau directori general, respectiv economic la Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice (SISE) Transilvania Sud Brasov. Constantin Juganaru (director general) si Gheorghe Puscasiu (director economic) au fost deferiti justitiei pentru luare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani, dupa ce au prejudiciat societatea cu peste 200 de miliarde de lei vechi. Alaturi de ei si omul de afaceri Vasile Croitoru (cap al lumii interlope), dar si Gavril Gherghel (sef al Serviciului de aprovizionare depozite din cadrul SISE Brasov), Ioan Daniel Staicu, Costel Croitoru, Sorin Marius Spirchez, Cornel Cosmin Caraba, Dumitru Osman, Gheorghe Bitu, Gheorghe Oprea si Vasile Brasoveanu.
Din probele administrate la dosar a reiesit ca la inceputul anului 2004, omul de afaceri Vasile Croitoru a vandut fraudulos, la SISE Transilvania Sud din cadrul SC Electrica SA, produse electrice contrafacute, sub marca Siemens, la preturi mult supraevaluate, mituindu-i pe functionari cu peste 5 miliarde de lei.

Hidroelectrica - 2 milioane de euro

Extinzand cercetarile, procurorii au ajuns si la SC Hidroelectrica, unde au descoperit un prejudiciu de aproape 2 milioane de euro. Astfel, la inceputul lunii decembrie 2005, s-a inceput urmarirea penala fata de directorul general al societatii, Traian Oprea, si George Asan, seful adjunct al directiei de marketing, privatizare si afaceri internationale, precum si Ioan Trif, sef de serviciu contracte, ne-a declarat Livia Saplacan, purtatorul de cuvant al DNA.
Potrivit acesteia, in perioada septembrie - decembrie 2005, cei trei au avizat si aprobat, profitand de functiile detinute, cumpararea de aparataj electric de joasa tensiune contrafacut sub marca Siemens de la societatea comerciala bucuresteana ENOL Group SA si produse marca Schneider supraevaluate de la societatea CFR SSVM Bucuresti, incalcand reglementarile legale privind achizitiile publice, precum si normele impuse sucursalelor, in materie de aprovizionare cu materiale si echipamente. Firma ENOL Grup apartine fostului director general al societatii Electrica, Lucian Boghiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.