Noua dintre cei mai de temut mafioti din Medias au fost trimisi dupa gratii, dupa descinderile spectaculoase efectuate de politistii din judetele Sibiu, Alba si Hunedoara, procurori de la DIICOT si ofiteri ai SRI. Clanul Ciurarilor, care a terorizat

Noua dintre cei mai de temut mafioti din Medias au fost trimisi dupa gratii, dupa descinderile spectaculoase efectuate de politistii din judetele Sibiu, Alba si Hunedoara, procurori de la DIICOT si ofiteri ai SRI. Clanul Ciurarilor, care a terorizat orasul timp de 2 ani, a fost supravegheat mai multe luni de oamenii legii, reusindu-se chiar infiltrarea unui agent in randul membrilor lumii interlope.
Anchetatorii ne-au precizat ca totul a inceput in anul 2004 cand 22 de persoane s-au organizat in stil mafiot, punand la cale agresiuni impotriva localnicilor instariti. Viorel Suraj Curcea, zis "Ghita", a fost identificat ca seful gruparii mafiote anihilate saptamana trecuta de politisti si procurori. Cercetarile au stabilit ca acesta i-a racolat la comiterea ilegalitatilor si pe cei trei fii ai sai, fiecare membru avand sarcini bine stabilite. La putin timp dupa stabilirea planului, Ciurarii au intrat in actiune, specializandu-se in santaje comise cu violenta. Anchetatorii au reusit sa probeze savarsirea mai multor fapte, printre care: camatarie, recuperare de bani, lipsire de libertate, uz de fals, talharii si constituirea unui grup infractional organizat. Viorel Suraj Curcea era "bossul" intregii afaceri. Unul dintre cei mai importanti subalterni era Alexandru Tompi, zis "Nasu". Ciprian Curcea se ocupa de intimidarea celor care se opuneau regulilor pe care le impuneau, ceilalti membri avand misiunea de a strange informatii despre viitoarele victime ori de a intocmi acte false. Principala activitate o reprezenta camataria, iar pentru sumele imprumutate, cereau dobanzi exorbitante. Atunci cand nu reuseau sa mai restituie banii, victimele erau amenintate, batute si chiar sechestrate. Si din taxele de protectie scoteau bani "frumosi", avand in vedere ca se percepeau intre 100 si 500 de euro, in functie de starea materiala a persoanei obligate sa plateasca.

Arsenal ca pentru razboi

In august 2005, activitatile ilicite ale bandei au fost luate la "ochi" de oamenii legii. Desi strangerea probelor in acest caz a fost dificla, politistii, procurorii DIICOT si ofiterii SRI au reusit sa anihileze gruparea care a terorizat oratul Medias. Pana in prezent, au fost inregistrate peste 60 de plangeri impotriva clanului Ciurarilor, anchetatorii fiind convinsi ca urmeaza si altele. In urma celor 20 de perchezitii efectuate simultan, in fata Tribunalului Sibiu au fost aduse 14 persoane. Desi procurorii au propus arestarea preventiva pentru toti suspectii, doar 5 au fost trimisi dupa gratii pentru 29 de zile. Ceilalti s-au intors acasa, dar procurorii sibieni au facut recurs la Curtea de la Alba Iulia, unde s-a admis retinerea a inca 4 persoane din banda. Politistii spun ca prejudiciul pe care l-ar fi provocat gruparea Ciurarilor se ridica la peste 2 miliarde lei vechi. In urma perchezitiilor au fost confiscate 5 sabii ninja, 5 cutite, 5 bate, aproximativ 40 de grame de bijuterii din aur, un pistol, dar si stampile false. Aproximativ 6.000 de euro au fost ridicati din apartamentul unuia dintre membri. De asemenea, au fost indisponibilizate masini BMW, Golf, Peugeot 206 CC si un Mercedes Vito.
La inceputul saptamanii trecute, ofiterii, insotiti de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Sibiu, angajati ai SRI si Detasamentele pentru Interventie Rapida din Alba, Hunedoara si Sibiu, au efectuat descinderi in peste 20 de imobile. Potrivit procurorului Codruta Kovesi de la DIICOT - Sibiu, suspectii s-au constituit intr-un grup infractional, in perioada 2004-2006, timp in care au comis fapte de o violenta deosebita. "Activitatea infractionala a acestora a constat in principal, in obtinerea de sume de bani sau bunuri provenite din savarsirea infractiunilor de santaj, amenintari, vatamari corporale, lipsiri de libertate in mod ilegal si inselaciuni in dauna avutului privat. De cele mai multe ori, aceste fapte s-au comis ca urmare a activitatilor de camatarie, urmate de exercitarea de agresiuni fizice si amenintari fata de persoanele imprumutate, in vederea recuperarii sumelor de bani si dobanzilor foarte mari percepute", ne-au declarat anchetatorii.

Bunuri pentru camatari, platite de victime

In timpul supravegherilor s-a stabilit cu exactitate modul de operare al infractorilor. Unii dintre membrii gruparii desfasurau activitati propriu-zise de camatarie, iar ceilalti actionau ca recuperatori. Ca element de noutate, un alt segment infractional investigat de politisti si DIICOT a constat in aceea ca membrii gruparii, prin violente, amenintari sau inselaciune, determinau partile vatamate sa incheie contracte pentru cumpararea unor bunuri electrocasnice de la magazine de profil: Altex, Domo, Competo si Trident. Surpriza a venit insa in momentul in care s-a stabilit ca infractorii isi insuseau aceste bunuri, iar victimele plateau ratele aferente contractului de achizitie. Procurorii DIICOT spun ca cei 14 suspecti sunt cercetati pentru constituirea unui grup infractional organizat, infractiuni cu violenta (vatamari corporale, lipsiri de libertate in mod ilegal, santaje, amenintari si talharii), inselaciuni, falsuri in inscrisuri sub semnatura privata, riscand o pedeapsa privativa de libertate cuprinsa intre 5 si 25 ani de inchisoare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.