Ministrii de Finante din Uniunea Europeana (UE) vor solicita Romaniei saptamana viitoare, la reuniunea care va avea loc pe 5 mai, sa aiba in vedere majorarea unor impozite pentru a creste nivelul veniturilor la bugetul de stat si a incuraja investiti
Ministrii de Finante din Uniunea Europeana (UE) vor solicita Romaniei saptamana viitoare, la reuniunea care va avea loc pe 5 mai, sa aiba in vedere majorarea unor impozite pentru a creste nivelul veniturilor la bugetul de stat si a incuraja investitiile, in perspectiva aderarii, transmite Bloomberg, preluata de Mediafax. Introducerea cotei unice de impozitare, la inceputul anului trecut, ingreuneaza posibilitatea acoperirii cheltuielilor legate de integrarea in UE, au apreciat ministrii, intr-un proiect de raport obtinut de Bloomberg. De asemenea, reducerea fiscalitatii ar putea provoca deteriorarea semnificativa a situatiei finantelor publice, in cazul in care conditiile ciclice favorabile din prezent vor lua sfarsit. Cota unica de impozitare de 16% a fost adoptata la 1 ianuarie 2005, inlocuind nivelul de 25% al impozitului pe profit pentru companii, si un sistem cu cote variind intre 18% si 40%, in functie de valoarea veniturilor, pentru persoanele fizice. Nivelul veniturilor la bugetul de stat, ca pondere din PIB, este, la momentul actual, mai redus decat in oricare dintre statele membre UE. Acest nivel se situeaza in jur de 30% din PIB.
Fondul Monetar International, ale carui recomandari sunt luate in considerare de UE, a apreciat recent ca Romania trebuie sa majoreze veniturile bugetare la 35% din PIB, de la 29,7% in anul 2005, in principal pentru a putea sustine investitiile necesare integrarii dar si pentru continuarea reducerii contributiilor sociale. Printre solutiile avansate de Fondul Monetar pentru majorarea veniturilor se numara majorarea TVA sau a cotei unice si cresterea impozitului pe proprietate. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, explica recent ca, in prezent, pentru modificarea Codului Fiscal se au in vedere mai multe scenarii care cuprind fie majorarea cu trei puncte procentuale a TVA, fie o crestere mixta a TVA (dar cu mai putin de trei puncte) si a cotei unice, fie pastrarea taxelor principale la acelasi nivel. Totodata, de anul viitor, vor creste impozitele pe proprietate si pe veniturile agricole, taxa pe vanzarea caselor (in prezent 10% din castig) si redeventele. Premierul Calin Popescu Tariceanu anunta insa, in urma cu doua zile, ca nici cota unica si nici taxa pe valoarea adaugata nu se vor majora anul viitor.
Ministrii Finantelor din statele membre UE vor recomanda Romaniei si reducerea cheltuielilor, pentru a determina diminuarea deficitului bugetar. Guvernul a majorat, saptamana trecuta, de la 0,5% din PIB la 0,9% din PIB tinta privind deficitul bugetar in acest an, pentru a majora cheltuielile pentru investitii si proiecte sociale. "Credibilitatea politicii de cheltuieli a Romaniei depinde de adoptarea unor masuri mai prudente in domeniul salariilor personalului bugetar, de capacitatea de a diminua cheltuielile curente si de imbunatatirea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene", potrivit documentului UE. Guvernul si-a anuntat intentia de a majora salariile bugetarilor cu 11% in acest an, dupa o crestere de 50% anul trecut.
Acordul cu FMI nu se "dezgheata"
Romania si Fondul Monetar International (FMI) vor continua sa colaboreze, dar diferentele de opinie privind indicatorii macroeconomici nu pun in discutie reluarea acordului stand-by intrerupt din aceleasi motive in toamna anului trecut, transmite RADOR. La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a participat, la Washington, la reuniunea de primavara a FMI si Bancii Mondiale. In acest context, Vladescu a aratat, citat de RADOR, ca relatia cu FMI se va concentra, in special, pe evolutia economiei romanesti dupa 1 ianuarie 2007, cand Romania va deveni membra a Uniunii Europene. "Avem o relatie buna cu FMI, avem multe lucruri pe care le impartasim, cateva idei care nu sunt comune, dar nu fac ca diferentele intre noi sa duca la o ruptura. Vom continua relatia cu Fondul, am stabilit foarte multe lucruri comune pe care le vom face in continuare: misiuni tehnice, revizii comune, o reflectie comuna asupra bugetului anului 2007, o evaluare a impactului inflationist, absorbtie de fonduri comunitare", a explicat Sebastian Vladescu.
Incheiat in vara lui 2004, acordul de supraveghere preventiva cu FMI a fost "inghetat" pe tot parcursul anului trecut, iar in toamna lui 2005 expertii institutiei financiare internationale declarau acordul "deraiat". Principala divergenta intre cele doua parti a fost nivelul deficitului bugetar pentru 2006, in conditiile in care FMI a solicitat un deficit zero, iar autoritatile de la Bucuresti au aratat ca Romania are nevoie de un deficit de cel putin 0,5% din PIB pentru a realiza investitii in principal in infrastructura necesare in vederea aderarii la UE. Acordul cu FMI expira in aceasta vara. De altfel, o echipa a Fondului va veni la Bucuresti, in a doua jumatate a acestui an, pentru a oferi asistenta autoritatilor romane in legatura cu elaborarea bugetului pe anul 2007 si pe termen mediu, potrivit reprezentantilor Ministerului Finantelor Publice (MFP), citati de Mediafax.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.