La finele lunii martie 2006, Societatile de Investitii Financiare (SIF) prezentau un total al activelor nete de 6,880 mld. lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 2,18% fata de luna anterioara sau 85,8% fata de martie 2005. Exprimat in moneda unica eur
La finele lunii martie 2006, Societatile de Investitii Financiare (SIF) prezentau un total al activelor nete de 6,880 mld. lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 2,18% fata de luna anterioara sau 85,8% fata de martie 2005. Exprimat in moneda unica europeana, suma activelor nete ale SIF-urilor a fost la sfarsitul lunii martie de 1,954 mld. euro, adica o crestere cu 1,8 % fata de luna anterioara si o crestere cu 45,7% in ultimele 12 luni, interval in care aprecierea leului fata de moneda euro a fost de 4,4 %.
In luna raportata, cresterea activelor totale cu 3,6 % (7,6% in luna anterioara) este in mare parte datorata cresterii cu peste 4,6% a activelor circulante. Evolutia activelor circulante se datoreaza la randul ei cresterii cu peste 44,7 mil.lei, adica cu 138%, a creantelor si cu 4,1% a imobilizarilor financiare pe termen scurt, aceasta crestere fiind datorata in special cresterii ponderii actiunilor cotate. Cresterea spectaculoasa a creantelor este datorata in principal faptului ca SIF Muntenia a inregistrat, la acest capitol, recentul contact de vanzare a unui pachet de actiuni, contract care se intinde pe perioada 2006-2008.
In privinta detinerilor celor cinci SIF-uri din capitalul social al unor societati listate atat la Bursa de Valori Bucuresti, cat si pe Rasdaq, se remarca constanta cu care SIF Oltenia exceleaza la acest capitol, avand la finele lunii raportate detineri in valoare de peste 1.496 milioane lei, iar din acestea peste 90% sunt imobilizari financiare pe termen scurt.
La polul opus, cu cele mai mici detineri se gasesc: SIF Muntenia, insumand 857,9 milioane lei, iar din acestea, peste 94% fiind imobilizari financiare pe termen scurt si SIF Moldova cu 937,4 mil.lei, din care peste 95% sunt imobilizari financiare pe termen scurt.
In ceea ce priveste aprecierea valorii portofoliului de titluri cotate in perioada analizata, in ordine descrescatoare situatia este urmatoarea: SIF Transilvania 4,9% (fata de 11,1 % apreciere in februarie), SIF Moldova cu 4,8% (12,6% februarie), SIF Oltenia cu 3,7% ( 11,5% februarie), SIF Banat-Crisana cu 3,1% (12% februarie) si SIF Muntenia cu 2% (13,3% februarie).
La finele lunii martie, detinerile de titluri de stat inregistreaza o diminuare cu peste 16% fata de luna anterioara. Si volumul detinerilor in depozite bancare s-a diminuat in martie cu 2,2% fata de luna anterioara, ajungand pana la 264,2 mil.lei, de la 270,02 in februarie. La categoria plasamente monetare SIF Moldova este pe prima pozitie fata de celelalte SIF, avand plasate peste 98 milioane lei in depozite bancare si certificate de depozit, urmata de SIF Muntenia cu 78,1 mil., celelalte SIF avand plasamente cuprinse intre 28-48 mil. lei in aceste instrumente.
Nici luna aceasta obligatiunile municipale si corporative nu ocupa o pondere insemnata in totalul portofoliului celor cinci Societati de Investitii Financiare, insa fata de luna trecuta cele cinci SIF au avut politici diferite fata de aceste instrumente de plasament astfel: SIF Muntenia si-a crescut volumul detinerilor cu peste 109%, iar SIF Banat-Crisana cu 1,6%, in schimb SIF Moldova si-a redus fata de luna trecuta aceste detineri cu peste 56%, iar reducerea la SIF Transilvania, a fost cu 1,3%. Pe total SIF insa, ponderea celor doua categorii de obligatiuni a cunoscut o crestere cu 22% fata de luna anterioara.
In luna raportata toate cele cinci SIF au inregistrat cresteri atat de activ net, cat si ale valorii nete unitare, cresteri cuprinse intre 3,55% la SIF Moldova si 0,86% la SIF Muntenia. Remarcabile sunt cresterile acelorasi indicatori in perioada ultimilor 12 luni, astfel SIF Muntenia este pe prima pozitie cu o crestere de 89,1%, urmata de SIF Moldova cu 88,8%, SIF Banat-Crisana cu 85,8%, SIF Oltenia cu 82% si SIF Transilvania cu 75,5%. Ca remarca deosebita pentru aceasta perioada este evolutia preturilor de inchidere la BVB, unde la nivelul trim. I a.c. se constata diminuari in linie la toate cele cinci SIF. Cele mai severe corectii au suferit actiunile SIF Muntenia cu -11,1%, urmate la distanta apreciabila de SIF Banat-Crisana cu -3,7%. Corectiile la celelalte SIF s-au situat intre - 0,4% si -1,6%. Aceste corectii insa nu au avut o influenta prea mare pe intervalul ultimului an, astfel ca fata de martie 2005, preturile de inchidere din martie 2006 au inregistrat cresteri substantiale la toate SIF, cresteri cuprinse in intervalul 135,8% la SIF Moldova si 72,5% la SIF Transilvania. Daca in luna februarie, actiunile SIF Trasnilvania si SIF Oltenia s-au tranzactionat cu discount, fata de celelalte SIF ale caror actiuni au fost tranzactionate cu prima, in luna martie doar actiunile SIF Muntenia s-au tranzactionat cu prima.
Nivelul de capitalizare cumulat pe cele cinci SIF, atins la finele lunii martie, a fost peste 6,3 mld. lei, in scadere cu circa 6% fata de luna anterioara, si cu aproape 8% sub nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci SIF. Exprimata in moneda unica europeana, capitalizarea la finele lunii martie a fost de peste 1,95 mld. In perioada analizata, SIF Transilvania si SIF Moldova au avut cea mai mare lichiditate, intr-o singura luna tranzactionandu-se pe fiecare din ele 8,63%, respectiv 8,35%% din capitalul lor social, in cuantumul a 22.135 tranzactii realizate pe SIF Transilvania si 21.588 tranzactii pe SIF Moldova. Din acest punct de vedere, SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc in luna martie 18.516 tranzactii ce au insumat 3,37% din capitalul social. (Sursa UNOPC)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.