Un film documentar despre familia boiereasca Lecca din Bacau va fi lansat anul acesta la Ambasada Frantei din Bucuresti.
Pelicula este realizata de o casa de productie din Italia. Potrivit Mediafax, regia filmului documentar- artistic despre f

Un film documentar despre familia boiereasca Lecca din Bacau va fi lansat anul acesta la Ambasada Frantei din Bucuresti.
Pelicula este realizata de o casa de productie din Italia. Potrivit Mediafax, regia filmului documentar- artistic despre familia boiereasca Lecca, una dintre cele mai importante din Romania, poarta semnatura regizoarei de origine corsicana Dominique Maestrati.
"Dominique a cautat aproape toti descendentii familiei Lecca din lume, pentru ca suntem destul de raspanditi", a declarat Dumitru Lecca, unul dintre descendenti. "Apoi", a continuat acesta, "a ajuns la concluzia ca ramura din Bacau este cea mai viguroasa.
A trimis, in urma cu o luna, o echipa care sa se intereseze de documentele originale pe care le detinem despre descendenta familiei, au stat de vorba si cu mine si, de vreo cinci zile, au venit in Romania.
E un documentar artistic, pentru ca actiunea se desfasoara ca o intalnire intre generatii. Este vorba despre Octav Lecca (Octav George Lecca, autorul cartii "Familii boieresti romane", n.r.) interpretat de un actor italian, care se intalneste cu mine in biserica de la Dealu Mare ", a mai spus Dumitru Lecca.

Lecca - patricieni romani, ministri, senatori

Echipa de filmare s-a deplasat la Bacau unde a imortalizat pe pelicula cateva dintre ctitoriile boierilor Lecca: bisericile din Bogdanesti, Dealu Mare, Radomiresti, Ungureni, Viforeni, ca de altfel si drumul Targu Ocna - Bacau, construit in mare parte din contributia familiei Lecca.
Arborele genealogic al familei Lecca, potrivit cercetarilor lui Octav-George Lecca, merge pana in antichitate, numele Lecca regasindu-se la doua familii de patricieni romani in secolul I, unul senator si pretor, celalalt, senator, care a participat la conjuratia impotriva lui Catilina.
In Romania, in a doua jumatate a secolului al XVI-lea, istoria consemneaza existenta marelui Aga V. Lecca (1550 - 1610), unul dintre cei mai ilustri boieri ai lui Mihai Viteazul.
In 1655, numele apare si in Moldova, pentru ca la inceputul secolului al XIX-lea sa se regaseasca in judetul Bacau, unde, intre 1803 si 1832 istoria aminteste aici de paharnicul Gheorghe Lecca. Spre sfarsitul secolului XIX si pe parcursul secolului urmator, aceeasi familie a dat urmasi identificati in persoana mai multor ministri, senatori si prefecti sau primari ai diferitelor localitati din Bacau.
Regizoarea Dominique Maestrati mai are in palmaresul sau documentare de acest gen. Printre acestea, pelicula "Mama ta", o coproductie romano-franceza realizata in 2004, care vorbeste despre legaturile, apropierile si diferentele dintre Corsica si Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.