In urma cu 91 de ani, in 1915, a fost organizat, in Imperiul Otoman, primul genocid al secolului al XX-lea, cea mai acuta forma de manifestare a incalcarii drepturilor omului. Doua treimi din populatia armeana - 1,5 milioane de copii, batrani, barbat
In urma cu 91 de ani, in 1915, a fost organizat, in Imperiul Otoman, primul genocid al secolului al XX-lea, cea mai acuta forma de manifestare a incalcarii drepturilor omului. Doua treimi din populatia armeana - 1,5 milioane de copii, batrani, barbati si femei - au fost masacrate, orasele, bisericile si scolile armenesti fiind distruse. Astazi, supravietuitorii care locuiesc in Republica Armenia, dar si in strainatate, se asteapta ca, in baza consensului inregistrat la nivel mondial asupra universalitatii acelorasi principii nobile, sa se ajunga la recunoasterea genocidului comis impotriva armenilor.
Numai o mica parte din populatia armeana din Imperiul Otoman a supravietuit masacrelor organizate, adapostindu-se in state prietene precum Romania. (...) La 91 de ani dupa aceste evenimente tragice, tine de datoria mea sa exprim inca o data sincera recunostinta fata de Romania, precum si fata de celelalte state ale lumii si fata de persoanele de diferite nationalitati care au demonstrat umanitate, inclusiv fata de turcii obisnuiti care si-au riscat viata pentru a salva vieti armenesti. (...) Partea turca invoca adesea initierea unei dezbateri istorice, propunand ca istoricii sa caute prin arhive si sa rezolve chestiunea. Insa nu trebuie confundate doua genuri de dialog: dezbaterile istorice si discutiile politice. Apelurile periodice in favoarea initierii unei dezbateri istorice pur si simplu amana reconcilierea cu adevarul. Faptele sunt clare. Istoria este clara. (...) Condamnarea la nivel international a primului genocid al secolului al XX-lea ar putea ajuta omenirea sa evite alte evenimente nefaste de acest gen.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.