Piata romaneasca de muzica este poluata in ultimii ani de fel si fel de "trupeti", incurajati pana la penibil de o seama de televiziuni si de posturi de radio avide de... impostura. Nu e de mirare, asadar, ca banii curg garla in buzunarele unor asa-z
Piata romaneasca de muzica este poluata in ultimii ani de fel si fel de "trupeti", incurajati pana la penibil de o seama de televiziuni si de posturi de radio avide de... impostura. Nu e de mirare, asadar, ca banii curg garla in buzunarele unor asa-zisi cantareti care isi distribuie cu nonsalanta strigatoare la cer lipsa talentului. Alaturi de ei sunt cei care-i incurajeaza, creandu-le brese in mass-media si umpland de kitsch-ul cel mai neaos gustul si asa indecis al celor care-i asculta, ii privesc si ii aplauda.
Din fericire, in noianul de nonvaloare exista sonuri adevarate, voci limpezi si o mare bucurie in a canta pentru cei care stiu sa pretuiasca muzica adevarata.
O astfel de propunere este "Pontice", formatie de muzica traditionala europeana. Vocile, repertoriul si instrumentele vechi, insolite, arata ca amatorismul si vulgaritatea nu si-au gasit locul in aceasta imprietenire intru muzica. Cantece si dansuri vechi italiene, rusesti, scotiene, portugheze, grecesti, romanesti au fost (re)aduse la lumina unul cate unul. Insotite de "vioara saracului", castaniete, tamburine, clopotei, vioara, chitara si block-flutte, vocile expresive ale celor cinci componenti aduc farmecul unor vremuri de demult, in care sentimentele se exprimau cel mai lesne prin cantec.
Meritul infiintarii acestei formatii ii apartine actorului Catalin Mirea (voce si chitara; se ocupa si cu aranjamentul muzical). Din grup mai fac parte: cunoscutul actor Viorel Paunescu (voce, block-flutte), Monica Ivanov, studenta la actorie (voce, tamburine, castaniete), Ioana Gereb, studenta la Universitatea de Muzica (vioara) si Florentina Ciobanu, absolventa a Facultatii de Stiinte ale Comunicarii (voce, tamburina, "arborele ploii"). Inimosul, neobositul impresar al formatiei este Elena-Luminita Radu.
In anul 2005, in conditii de imprimare excelente, cu ajutorul producatorului Gavril Tarmure, a fost editat albumul "UNU". Concertand la multe festivitati importante: Bistrita - 2004, UNITER - 2005, revista VIP - 2005, in orase ca: Sfantu-Gheorghe, Brasov, Bran, Rasnov, Timisoara, prin cluburi bucurestene, in muzee, precum si (cam prea putin, din pacate) la cateva televiziuni, "Pontice" si-a castigat, incet, dar semnificativ, un public din ce in ce mai receptiv la valoare si la muzicalitate.
Ascultandu-i din nou saptamanile trecute, la Art-Jazz-Club, intr-o atmosfera de participare euforica a publicului, inganand si eu, cu cei cinci membri ai trupei, cantecele pe care le-am invatat deja, m-am simtit pentru cateva momente truverul ratacit intr-un timp care are mare nevoie, poate mai mult ca oricand, de autentic, de poveste.
Ramane ca acest minunat dar, pe care ei il ofera cu spontaneitate si bucurie, sa nu se piarda, ca de atatea ori, intr-o nemeritata uitare. Ar fi pacat!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.