Plangerea deputatului Partidului National Liberal Dragos Ujeniuc, impotriva fostului presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a fost clasata de procurorii Parchetului instantei supreme, care au apreciat ca fapta de care a fost acuzat Nasta
Plangerea deputatului Partidului National Liberal Dragos Ujeniuc, impotriva fostului presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a fost clasata de procurorii Parchetului instantei supreme, care au apreciat ca fapta de care a fost acuzat Nastase "nu este prevazuta de legea penala". Deputatul PNL Dragos Ujeniuc a depus, in 15 februarie, "un denunt", prin care il acuza pe fostul presedinte al Camerei, Adrian Nastase, de "abuz in serviciu contra intereselor publice", pentru modul in care a tratat cazul perchezitionarii caselor sale din Zambaccian si Cornu. "Adrian Nastase a procedat cu titlu arbitrar, in afara oricarei litere a Regulamentului Camerei, tratand aceasta cerere (n.r. - a ministrului Justitiei) in maniera in care i-a convenit mai mult", a declarat Ujeniuc. Ujeniuc a criticat decizia luata de Biroul Permanent de a retrimite cererea ministrului Justitiei, pentru anumite corelari si a aratat ca, potrivit Regulamentului Camerei, Adrian Nastase avea obligatia de a aduce la cunostinta deputatilor, in sedinta publica, solicitarea ministrului Justitiei, dupa care aceasta trebuia trimisa spre dezbatere Comisiei juridice a Camerei Deputatilor. "Inventiv din fire, domnul Adrian Nastase, in loc sa faca acest lucru, si-a permis sa supuna cererea dezbaterii Biroului Permanent al Camerei Deputatilor", arata Ujeniuc, precizand ca il "suspecteaza" pe Nastase de "rea-credinta", pentru intarzierea demersului ministrului Justitiei.
Audiat la Parchet
Adrian Nastase a fost audiat in acest dosar in 30 martie. Fostul presedinte al Camerei Deputatilor declara atunci ca este "penibil" ca Parchetul sa fie arbitrul aplicarii regulamentelor Parlamentului si ca potrivit articolului 72 din Legea fundamentala, parlamentarii nu pot fi judecati pentru votul lor in timpul mandatului. La sfarsitul audierii, care a durat aproximativ jumatate de ora, Nastase a precizat ca nu a dat nici o declaratie procurorilor, ci ca a venit sa discute "chestiuni legate de competenta". El a adaugat ca procurorul care a primit plangerea formulata de deputatul PNL impotriva sa trebuia sa constate ca, in conformitate cu prevederile constitutionale, nu este competent sa o cerceteze.
Ex-premierul Romaniei mai preciza ca le va trimite procurorilor "cateva elemente de clarificare pentru a explica ce scrie in Constitutie". "Nu este admisibil sa te gandesti ca Parchetul General va discuta procedura din Parlament, sub aspectul abuzului in serviciu, ca pentru functionarii publici. Exista o Comisie de Disciplina, exista Plenul. In nici un caz Parchetul nu poate sa cenzureze deciziile si voturile din Biroul Permanent", declara fostul prim-ministru. Acesta a dezvaluit, cu acea ocazie, ca Dragos Ujeniuc a mai facut o plangere impotriva sa, tot pentru abuz in serviciu, legat de faptul ca nu ar fi convocat o sesiune extraordinara asa cum si-ar fi dorit parlamentarul liberal. Potrivit lui Nastase, in acel caz, plangerea "s-a pierdut in spatiu", procurorii constatand, probabil, ca nu sunt competenti. "De data aceasta, procurorii au stabilit ca este cazul ca aceasta problema sa intre sub cenzura lor", mai declara fostul premier.
Reamintim ca in 9 februarie, ministrul Justitiei, Monica Macovei, ii ceruse lui Adrian Nastase sa aprobe perchezitionarea a doua din locuintele lui - una situata in strada Zambaccian din Bucuresti si alta in comuna prahoveana Cornu. In final, cererea a fost respinsa de Camera Deputatilor, cu 163 de voturi "impotriva" si 131 "pentru". (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.