Discutarea cererii procurorilor de arestare preventiva a omului de afaceri Marian Alexandru Iancu a fost amanata, ieri, de magistratii Tribunalului Bucuresti, pentru data de 27 aprilie. Decizia de amanare a dezbaterilor a fost luata dupa ce aparatori
Discutarea cererii procurorilor de arestare preventiva a omului de afaceri Marian Alexandru Iancu a fost amanata, ieri, de magistratii Tribunalului Bucuresti, pentru data de 27 aprilie. Decizia de amanare a dezbaterilor a fost luata dupa ce aparatorii lui Marian Iancu au cerut acest lucru, motivand ca nu au avut suficient timp pentru a-si pregati apararea. Pe de alta parte, in fata instantei de judecata, aparatorii lui Iancu au ridicat doua exceptii care vizau nulitatea. Prima consta in faptul ca Tribunalul nu ar fi fost sesizat in mod legal, deoarece nu a existat o innoire a referatului de sesizare. Cea de-a doua exceptie se referea la faptul ca magistratii Curtii de Apel nu aveau atributiile necesare de a casa si a retrimite acest dosar la instanta de fond, ci atributiile lor erau limitate doar la a admite sau la a respinge recursul. Judecatorii TB au decis insa respingerea acestor exceptii, urmand ca maine sa se dezbata fondul cauzei, adica emiterea sau nu a unui mandat de arestare preventiva pe numele lui Marian Iancu.
Vicii de procedura
Dupa cum se stie, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, in 14 aprilie, ca propunerea de arestare preventiva a lui Iancu sa fie rejudecata, apreciind ca Tribunalul Bucuresti ar fi comis anumite vicii de procedura cand a emis mandatul pe numele omului de afaceri. In fata judecatorilor Curtii, avocatul Ion Neagu a sustinut ca masura arestarii lui Marian Iancu din 4 aprilie, de catre Tribunalul Bucuresti, a fost luata ilegal, fara a se demonstra care sunt indiciile temeinice sau probele care au stat la baza acesteia.
Sesizari ONPCSB
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus, in 20 februarie, punerea in miscare a actiunii penale impotriva lui Ovidiu Tender si Marian Alexandru Iancu, pentru infractiuni de natura economica. Astfel, procurorii sustin ca, din probele stranse la dosar rezulta ca Tender si Iancu ar fi constituit o grupare de criminalitate organizata, in care au cooptat si alte persoane (invinuite sau inculpate in dosar), pentru a obtine fonduri frauduloase a caror sursa urma sa fie disimulata. Pe de alta parte, procurorii Parchetului instantei supreme verifica, conform Mediafax, traseul banilor obtinuti de Marian Iancu, prin operatiuni ilicite, dupa ce s-a constatat ca exista indicii potrivit carora sumele ar fi fost folosite pentru plata antrenorilor de la echipa de fotbal Poli Timisoara, unde activeaza Gheorghe Hagi. De altfel, la dosar au fost depuse mai multe sesizari ale Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), in care se comunica Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie ca omul de afaceri Marian Iancu a continuat anumite actiuni de spalare de bani, dupa ce a fost deferit Justitiei pentru savarsirea unor infractiuni de natura economica. Concret, anchetatorii sustin ca Iancu ar fi contribuit la realizarea unor circuite financiare frauduloase, fapte asimilate infractiunii de spalare a banilor, asa cum rezulta din informarile ONPCSB, pentru a disimula sursa ilicita a sumelor obtinute prin activitati ilicite. In acest sens, acuzatiile la adresa lui Iancu sunt de spalare de bani, initiere si constituire de grup infractional organizat, complicitate la inselaciune si instigare la abuz in serviciu. Faptele vizeaza activitatea SC Rafo Onesti si SC Carom SA.
In alta ordine de idei, Marian Iancu a fost deja deferit Justitiei intr-un caz de evaziune fiscala. In aceast dosar, Iancu a fost trimis in judecata in august 2005, alaturi de alte noua persoane, pentru activitati comerciale ilicite in care ar fi fost implicate grupul de firme VGB - rafinaria Rafo - societatea Tender SA - Carom SA. Prejudiciul a fost estimat initial la 110 milioane de lei, asupra vinovatiei acuzatilor urmand a se pronunta Tribunalul Bucuresti. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.