Pentru prima oara, Festivalul International Shakespeare - manifestare de amploare ce face parte, de cinci ani, din peisajul cultural al cetatii Baniei -, va ajunge, in acest an, si la Bucuresti. O parte din spectacolele cu piesele batranului Will, s

Pentru prima oara, Festivalul International Shakespeare - manifestare de amploare ce face parte, de cinci ani, din peisajul cultural al cetatii Baniei -, va ajunge, in acest an, si la Bucuresti. O parte din spectacolele cu piesele batranului Will, sustinute la Craiova, in cadrul celei de-a V-a editii, de importante trupe si companii de teatru din lume, in perioada 25 aprilie - 3 mai, vor intra in programul Festivalului International Shakespeare, Bucuresti. Propunerea a fost facuta Primariei Capitalei de catre directorul artistic si executiv al Festivalului din Craiova, Emil Boroghina. Asadar, bucurestenii vor avea parte, in perioada 28 aprilie - 14 mai, de reintalnirea cu "A douasprezecea noapte" prezentat de Festivalul International Cehov din Moscova in colaborare cu compania "Cheek by Jowl" din Londra - regia Declan Donnellan ( 28 si 29 aprilie, Sala Teatrului Odeon, ora 18,30). In zilele de 2 si 3 mai, sala Teatrului Odeon va gazdui, la aceeasi ora, 18.30, spectacolul "Visul unei nopti de vara" prezenat de OKT - Teatrul Municipal din Vilnius (Lituania), regia Oskaras Korsunovas. Regizorul Kurita Yoshihiro si trupa Teatrului "Ryutopia" din Niigata (Japonia) isi vor asuma raspunderea pentru succesul piesei "Poveste de iarna", in zilele de 3 si 4 mai. "Hamlet", in viziunea regizorului Omri Nitzan si cu participarea Teatrului "Cameri" din Tel Aviv, Israel , isi va face intarea pe scena Salii Mari a Teatrului National "I.L. Caragiale", in data de 6 mai, la orele 16,00 si 19,45. Sala Izvor a Teatrului Bulandra va face posibile doua intalniri ale iubitorilor de Shakespeare cu "Troilus si Cresida", spectacol pus in scena de Silviu Purcarete si prezentat de Teatrul "Katona Jozsef" din Budapesta (Ungaria), in zilele de 13 si 14 mai, ora 18,30.

John Elsom, invitat la "Hamlet sau Permanenta ispita"

Lansarile de carte de teatru, intalnirile cu realizatorii spectacolelor prezentate in Bucuresti, care vor avea loc la sediul ARCUB (Centru de Proiecte Culturale din cadrul Pramariei Capitalei) din Strada Batistei nr. 14, lansarea intregurilor postale "Festivalul International Shakespeare" editiile din acest an - Craiova si Bucuresti- (organizata in colaborare cu "Romfilatelia") vor intregi programul manifestarii bucurestene aflata sub autoritatea Primariei Capitalei. Dintre evenimentele programate amintim lansarea volumului "Actorul si tinta", care va avea loc, maine, la ora 15,00, la sediul ARCUB din strada Batistei nr. 14, in prezenta autorului - renumitul regizor britanic Declan Donnellan, cofondator al Companiei Cheek by Jowl, cu care a montat spectacole shakespeareane devenite celebre in intreaga lume.
Volumul, considerat prima carte de teatru adevarata dupa lucrarile unor predecesori ilustri precum Peter Brook sau K.S. Stanislavski, este o "harta" care il ajuta pe actor sa-si gaseasca tinta, acel lucru care justifica ceea ce face, ceea ce este, ceea ce simte, ceea ce spune, ceea ce joaca. Versiune in limba romana a romanului, publicat la Editura Unitext, a fost asigurata de Saviana Stanescu si Ioana Ieronim. De asemenea, sediul ARCUB mai gazduieste, sambata 6 mai, ora 11,00, sub genericul " Hamlet sau Permanenta ispita" o intalnire cu realizatorii spectacolului "Hamlet", la care vor participa Stefan Iordache, Ion Caramitru, Adrian Pintea, Marcel Iures, Sorin Leoveanu si regizorii Dinu Cernescu, Alexandru Tocilescu, Tompa Gabor si Liviu Ciulei.
Invitatul de onoare al intalnirii, moderata de Ludmila Patlanjoglu, este John Elsom, presedintele de onoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.