Vinerea Mare a fost o zi de glorie pentru leu pe piata valutara romaneasca.

Dupa o evolutie care parea sa fi stabilizat cursul de schimb valutar euro-leu pe pragul de 34.800 de lei vechi, leul a incheiat saptamina pe piata valutar
Vinerea Mare a fost o zi de glorie pentru leu pe piata valutara romaneasca.

Dupa o evolutie care parea sa fi stabilizat cursul de schimb valutar euro-leu pe pragul de 34.800 de lei vechi, leul a incheiat saptamina pe piata valutara romaneasca in apreciere puternica. Banca Nationala a Romaniei a comunicat ieri un curs mediu euro-leu de 3,4666 RON in scadere cu 158 de unitati sub cursul mediu de joi.

Abundenta de valuta

Sedinta valutara de vineri a inceput cu un curs in scadere, inchiderea sedintei valutare din ziua anterioara situindu-se la nivelul de 34.770 de lei vechi pentru un euro. Dealerii din piata spun ca euro a scazut liber la 34.580 de lei vechi, dupa care a intervenit o mica corectie. "Bancile au avut cumparari mari de valuta de la clienti, apoi este vorba si despre vinzari de depozite pentru plata salariilor si a primelor de Paste. La toate acestea se adauga si valuta vinduta de cetatenii romani care au venit acasa sau au trimis bani rudelor cu ocazia sarbatorilor de Pasti", ne-a spus un dealer al unei importante banci comerciale. In ultimele doua saptamini, leul s-a inscris pe o tendinta clara de apreciere in raport cu moneda unica europeana.

O evolutie asteptata

Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca banca centrala nu a mai intervenit deloc pe piata valutara. Ridicarea dobinzii BNR, cu un punct procentual, de la 7,5 la 8,5%, este principalul motiv de apreciere a monedei nationale, aceasta devenind foarte atractiva pentru fondurile cu potential speculativ care schimba valuta pentru a fructifica aceasta oportunitate.

Deficit de un milliard

Contul curent al balantei de plati a inregistrat in primele doua luni ale acestui an un deficit de 1,018 miliarde euro, mai mare cu 80,5% decit in perioada similara a anului 2005, in principal in urma accentuarii deficitului balantei comerciale, a anuntat vineri BNR. Dezechilibrul balantei de plati a fost acoperit in proportie de 98,2% de investitiile straine directe, care s-au dublat la un miliard de euro, in perioada mentionata, se arata intr-un comunicat al BNR. Deficitul in comertul cu bunuri a fost de 997 de milioane de euro, comparativ cu 587 de milioane de euro in intervalul ianuarie-februarie 2005. In cazul comertului cu servicii, soldul negativ s-a redus de la 58 de milioane de euro la 51 de milioane de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.