Dezbaterile din ultima vreme ce au loc in mass-media din tara pe temele legii lustratiei si ale activitatii CNSAS, asa cum au recunoscut multi comentatori, vin cam tarziu - daca nu prea tarziu - si gasesc in fata lor un public preocupat in mod acut d
Dezbaterile din ultima vreme ce au loc in mass-media din tara pe temele legii lustratiei si ale activitatii CNSAS, asa cum au recunoscut multi comentatori, vin cam tarziu - daca nu prea tarziu - si gasesc in fata lor un public preocupat in mod acut de prezentul imediat.
Sigur ca bunul simt ne spune ca mai bine mai tarziu decat deloc, dar e de remarcat ca atitudinea oamenilor e mai degraba apatica decat interesata.
Am facut aceasta precizare tocmai pentru a sublinia marea deosebire de atitudine intre publicul din tara si cel de peste hotare in raport cu temele amintite. Cu adevarat, am putea spune, numai romanii din emigratie - chiar daca nici acolo in intregime - traiesc la intensitate cele ce se petrec in mediul politic romanesc pe temele anticomunismului. Explicatia este simpla: aflati departe de tara, traind ani de zile cu ranile nevindecate, mai atenti la trecut (mai preocupati, in general, de biografie ca mod de definire a identitatii), emigrantii tresar la orice poate contribui la detensionarea lor sufleteasca, la dobandirea linistii interioare.
In acest spirit, unul dintre cei mai remarcabili oameni ai emigratiei noastre, doctorul Gabriel Cacuci din Las Vegas, Nevada (Cavaler de Malta), a facut demersuri mai demult, dupa revolutie desigur, pentru a-si vedea dosarul de securitate.
Cu mare greutate l-a vazut dar, cu mare mirare... n-a vazut nimic! Un vraf de hartii castrate, pagini lipsa, nume si date sterse etc. S-a mirat foarte, s-a intristat la fel de mult, dar in cele din urma n-a facut mare caz de constatarea asta intrucat, asa cum a declarat in repetate randuri, "nu voiam sa aflu ceva ca apoi sa ma razbun sau sa acuz, ci tineam sa cunosc mai bine lumea aceea. Ca si cum as fi facut o excursie vindecatoare in trecutul meu cu care voiam sa ma impac pe deplin".
Obisnuit de mult cu lumea democratiei, cu libertatile curente ale acesteia, ajuns la senectute, doctorul roman din Las Vegas cade adesea pe ganduri cand isi reciteste documentele ce vorbesc despre trecuta lui detentie. Mai cu seama acest Bilet de eliberare in care se scrie ca vina lui cea grava a fost aceea de a fi raspandit "publicatii interzise". Era vorba despre o revista de moda pe care sotia sa - si nu el personal - o adusese dintr-o calatorie efectuata in Germania si in care, in mod intamplator, exista un scurt text despre comunismul din Romania. Ar fi vrut sa stie mai multe - si mai precis - tocmai pentru a incerca sa inteleaga, macar acum dupa atatia ani, ce sistem cumplit a putut transforma intr-o culpa grava asemenea amanunt de viata? Din senectutea sa americana, doctorul Cacuci mai crede si astazi ca o asemenea intelegere n-ar putea decat sa faca bine unei societati romanesti blocate, parca, intr-o prea lunga convalescenta postcomunista.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.