Potrivit specialistilor, orice parinte trebuie sa aiba in vedere faptul ca, in functie de anotimp, copilul lui trebuie sa consume anumite legume si fructe pentru a i se asigura necesarul de vitamine. Spanacul, loboda, salata, ridichile, ceapa si ustu

Potrivit specialistilor, orice parinte trebuie sa aiba in vedere faptul ca, in functie de anotimp, copilul lui trebuie sa consume anumite legume si fructe pentru a i se asigura necesarul de vitamine. Spanacul, loboda, salata, ridichile, ceapa si usturoiul verde, bananele si portocalele sunt recomandate a fi consumate primavara. Pe perioada verii, din alimentatia copilului, nu trebuie sa lipseasca rosiile, castravetii, ardeiul gras, morcovii, cartofii, mazarea verde, fasolea pastai, caisele, piersicile, capsunile si visinele. Pentru toamna, sunt recomandate varza, conopida, morcovii, telina, vinetele, rosiile, gogosarii, merele, gutuile, prunele. Iarna este un anotimp mai ''dificil'' din punct de vedere al alimentatiei. In cele trei luni de iarna, copiii trebuie sa consume morcovi, ceapa, cartofi, varza, sfecla, banane, lamai, portocale, mere si pere.
Aluaturile, prajiturile, bomboanele si painea, chiar daca au valoare calorica mare, nu contin vitamine multe.

Fara dulciuri intre mese

Nutritionistii recomanda parintilor sa nu le dea voie copiilor ca, intre mese, sa manance dulciuri. Acestea le taie pofta de mancare. Eventual, dulciurile pot fi consumate, in cantitati moderate, dupa masa de dimineata, masa de pranz si masa de seara.
Pe de alta parte, orice copil trebuie sa consume, zilnic, cel putin un litru de lapte, branza, smantana sau iaurt.
Astfel, va fi asigurat organismului necesarul de calciu. Fierul previne aparitia anemiei. Acesta poate fi ''luat'' din peste, carne, spanac. Sodiul este continut de sare. Aceasta nu inseamna ca mancarurile trebuie preparate cu multa sare. Ea poate fi ''luata'' din mezeluri, branza si paine.
De asemenea, consumul de morcovi, spanac, salata, varza, fasole pastai, unt, caise si piersici va asigura necesarul de vitamina A. Vitamina D se gaseste in unt, margarina si untura de peste. Pentru a nu duce lipsa de vitamina C din organism, copiii trebuie sa consume ardei gras, varza, cartofi, capsuni, portocale, lamai si mandarine. In acelasi timp, vitamina B2 se gaseste in lactate. Pentru a asigura necesarul de vitamina B organismului, copiii trebuie sa manance carne, ficat si rinichi de porc, fulgi de ovaz, paine si legume.

Masa de Pasti

Preparatele ce urmeaza a fi servite in perioada Sarbatorilor de Pasti pot afecta starea de sanatate, daca nu sunt consumate in cantitati moderate. In primul rand, medicii atrag atentia pacientilor cu boli cronice sa nu manance preparate care le sunt interzise din cauza afectiunii de care sufera si sa urmeze cu strictete tratamentul. Orice ''pauza'' in administrarea unui medicament, poate agrava starea de sanatate a bolnavilor cronici. In acelasi timp, medicii le recomanda acestora sa nu bea alcool.
Pe de alta parte, nutritionistii ne sfatuiesc sa nu consumam, zilnic, mai mult de doua sau trei oua. In cazul in care mancam drob si sarmale, nu mai este indicat sa servim si carnati. Aperitivul trebuie sa contina branza si mezeluri slabe.
Dulciurile, ca si cafeaua, nu trebuie consumate in exces. Bauturile alcoolice nu trebuie amestecate. Intre mese este indicat consumul de iaurt. Pentru masa de seara este recomandata carnea la gratar.
Totodata, mancarurile trebuie servite incet pentru a fi digerate mai usor. Intre servirea aperitivului si servirea asa-numitului fel unu si doi trebuie facute pauze de 10-15 minute.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.