Inalta Curte de Casatie si Justitie va lua in discutie, la 29 mai, contestatia in anulare formulata de avocatii lui Shimon Naor, ai lui Ion Menciu - fost director general al companiei aeriene "Acvila Air Romanian Carrier", si ai cetateanului moldovea
Inalta Curte de Casatie si Justitie va lua in discutie, la 29 mai, contestatia in anulare formulata de avocatii lui Shimon Naor, ai lui Ion Menciu - fost director general al companiei aeriene "Acvila Air Romanian Carrier", si ai cetateanului moldovean Ion Busuioc - reprezentant al unei societati comerciale din Cipru, condamnati pentru derularea unor operatiuni de export de arme si munitii catre tari supuse embargoului international.
Cetateanul romano-israelian Shimon Naor (figurand in evidentele autoritatilor romane sub numele de Simon Herscovici) a fost condamnat la sapte ani de inchisoare pentru fals, uz de fals si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Alte trei persoane judecate pentru fals si complicitate la nerespectarea regimului armelor si munitiilor au primit pedepse cu inchisoarea de pana la sase ani. Astfel, cetateanul moldovean Ion Busuioc a primit sase ani de inchisoare, Ion Menciu - cinci ani, iar Jeni Mantescu - trei ani cu suspendare.
Toti cei patru au fost achitati pentru acuzatia de contrabanda si, respectiv, pentru cea de complicitate la contrabanda, pe motiv ca fapta nu exista in legea romana.
In rechizitoriu se arata ca, in perioada noiembrie 1998 - august 1999, cei patru inculpati au derulat, prin intermediul unor societati comerciale straine, operatiuni de export de arme si munitii catre tari supuse embargoului international privind livrari de produse strategice.
Potrivit anchetatorilor, Shimon Naor - reprezentant in Romania al societatii "Orient Energy Agencies & Services Ltd" din Israel - a falsificat certificatele de destinatie pentru a obtine de la autoritatile romane licente pentru export de armament si munitie, produse strategice care au ajuns in final in tari asupra carora fusese impus embargou asupra livrarilor de armament, respectiv Nigeria si Eritreea. Alaturi de Naor, au fost judecati Ion Menciu - director general al companiei aeriene "Acvila Air Romanian Carrier", cetateanul moldovean Ion Busuioc - reprezentantul societatii "Loratel Trading Ltd" din Limassol-Cipru si Jeni Mantescu - seful reprezentantei din Romania a societatii "Orient Energy Agencies & Services Ltd", acuzati de complicitate la contrabanda, fals si complicitate la nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
Simon Naor, cetatean israelian si roman (in evidentele autoritatilor romane fiind inregistrat sub numele de Simon Herscovici), a fost contactat de mai multe firme din tari supuse embargoului de armament, pentru a le livra fraudulos produse speciale. Firma pe care o reprezinta in Romania avea ca obiect de activitate si exportul de armament, astfel ca avea contacte legale cu furnizorii romani, respectiv regiile autonome Romtehnica, Ratmil si Arsenalul Armatei.
Pentru a obtine licente de export a armamentului, Naor, ajutat de Mantescu si Busuioc, a contrafacut certificatele de utilizator final ("end-user certificate", adica documentele de destinatie). Certificatul este o conditie obligatorie in obtinerea licentei de export, deoarece indica beneficiarul produselor si permite controlul autoritatilor asupra destinatiei transportului. Israelianul a fost arestat pe 25 august 1999 si eliberat cateva luni mai tarziu, fiind judecat in lipsa pentru fals, uz de fals, contrabanda si pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
Punerea in libertate a lui Shimon Naor s-a soldat cu arestarea avocatei acestuia, Lidia Peter, si a unor magistrati, care au primit bani pentru a revoca mandatul de arestare preventiva a israelianului. Dupa ce a parasit arestul, Naor a fugit din Romania.
Menciu a fost arestat in 31 august 1999, procurorii sustinand ca acesta ar fi intentionat sa fuga din Romania, pentru a nu fi anchetat in legatura cu traficul de arme. Ulterior, si Menciu a fost eliberat din arest.
Ion Menciu si Jeni Mantescu nu au fost gasiti pentru a fi incarcerati, astfel ca, in 10 martie 2006, Menciu a fost dat in urmarire generala.
Trei saptamani mai tarziu, Jeni Mantescu a fost data si ea in urmarire generala si internationala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.