Intr-o maniera cel putin surprinzatoare, Gazprom, compania de stat ruseasca ce detine monopolul asupra livrarilor de gaze naturale, cunoscuta si ca cel mai mare furnizor de gaze din lume, a avertizat tarile membre ale Uniunii Europene sa nu-i bloche

Intr-o maniera cel putin surprinzatoare, Gazprom, compania de stat ruseasca ce detine monopolul asupra livrarilor de gaze naturale, cunoscuta si ca cel mai mare furnizor de gaze din lume, a avertizat tarile membre ale Uniunii Europene sa nu-i blocheze planurile vizand extinderea sa pe pietele internationale, amenintand cu redirectionarea livrarilor spre alte piete.
Potrivit relatarilor corespondentului la Moscova al cotidianului britanic "The Financial Times", avertismentul de mai sus a fost adresat de conducerea companiei Gazprom in cadrul unei intalniri cu ambasadorii la Moscova ai celor 25 de state membre ale UE.
Directorul executiv al companiei, Alexei Miller, a declarat presei dupa intalnire ca "incercarile de limitare a activitatilor Gazprom pe piata europeana, ca si cele de politizare a problemelor referitoare la livrarile de gaze - ce apartin in totalitate domeniului economic - nu vor avea rezultate bune".
"A nu se uita faptul, a adaugat Miller, ca noi suntem deja familiarizati cu noile piete din China si SUA, iar producatorii de gaze din Asia Centrala sunt si ei interesati de piata chineza; competitia pentru resursele de energie se acutizeaza!", a subliniat el. In cadrul intalnirii cu diplomatii europeni, conducerea Gazpromului a precizat ca, in timp ce-si va respecta contractele incheiate cu clientii europeni, acestia vor trebui, in viitoarele relatii, sa tina seama de planurile companiei ruse de a patrunde si pe alte piete.
Cum era firesc, declaratia lui Miller a fost ca un dus rece pentru membrii UE, in conditiile in care, asa cum se stie, gazele rusesti acopera o treime din necesarul de gaze al Italiei, Germaniei si Frantei si 90 la suta din necesarul noilor membri ai Uniunii.
Nu este uitat nici episodul dramatic de la inceputul anului, cand europenii au fost grav afectati de disputa dintre Rusia si Ucraina asupra pretului gazelor, situatie ce a condus la sistarea temporara a livrarilor de gaze spre vestul Europei.

Daca UE vrea gazele rusesti, "trebuie sa tina seama si de intersele Rusiei"

Serghei Kuprianov, purtatorul de cuvant al Gazprom, a declarat pentru "The Financial Times" ca ceea ce doreste compania in numele careia vorbeste este ca "tarile europene sa inteleaga ca ea are si alte alternative pentru a-si vinde gazele", inclusiv o piata in dezvoltare rapida ca aceea a Chinei, sau cea pentru desfacerea gazului lichefiat, din Statele Unite.
"Daca Uniunea Europeana doreste gazele noastre, trebuie sa tina cont si de interesele noastre", a subliniat Kuprianov.
Incercand sa identifice cauzele ce au determinat Gazprom sa recurga, in mod evident, la santaj, corespondentii britanici reamintesc faptul ca, recent, institutia britanica de reglementare din domeniul concurentei a propus modificarea legislatiei referitoare la preluari, pe fondul speculatiilor ca Gazprom ar putea face o oferta pentru achizitionarea Centrica, cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Marea Britanie.
Gazprom nu a facut nici un secret din faptul ca doreste ca, pana in 2015, sa preia 20 la suta din piata britanica, dar si o parte considerabila din distributia gazelor din alte tari europene. Este la fel de bine cunoscuta si pozitia europenilor, respinsa de partea rusa, conform careia ei ar permite patrunderea Gazpromului pe pietele lor interne, cu conditia sa li se permita si lor accesul la conductele de gaze din alte tari sau de la producatori independenti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.