Deputatul PNL Ioan Ghise a depus, ieri, la Camera Deputatilor, un proiect legislativ pentru legiferarea cadrului general al practicarii profesiilor liberale. El propune ca exercitarea unei profesii liberale sa fie facuta doar pe baza unei diplome de

Deputatul PNL Ioan Ghise a depus, ieri, la Camera Deputatilor, un proiect legislativ pentru legiferarea cadrului general al practicarii profesiilor liberale. El propune ca exercitarea unei profesii liberale sa fie facuta doar pe baza unei diplome de invatamant superior si o instiintare depusa la Registrul Comertului. In plus, initiativa prevede ca exercitarea dreptului de libera practica a unei profesii liberale se face neconditionat de apartenenta la orice asociatie sau corp profesional. Actul normativ a fost semnat de 20 liberali, iar Ghise a declarat ca se asteapta ca initiativa sa sa aiba sprijin, la momentul votului, si din partea altor formatiuni, inclusiv PSD.
In categoria celor care exercita profesii liberale intra avocatul, notarul, medicul, arhitectul. Un sondaj efectuat printre parlamentari care au astfel de meserii a demonstrat faptul ca initiativa liberalilor nu are sustinere. Precizam ca parlamentarii nu stiau de proiectul PNL, iar discutia a fost la nivel de principiu. Indiferent ca fac parte din coalitia de guvernare ori din opozitie, toti cei chestionati au spus insa ca o astfel de propunere legislativa nu isi are locul, intrucat forurile profesionale nu pot fi excluse.

Ghise vrea reducerea monopolului

Ghise a argumentat initiativa sa si prin faptul ca, in momentul de fata, mai multe structuri profesionale au format un monopol pe piata, impunand restrictii exagerate pentru cei care vor sa acceada in respectivele asociatii. El a precizat ca examenele necesare pentru exercitarea profesiilor liberale nu vor mai fi impuse de asociatiile profesionale respective, ci de lege.

"O fantezie a domnului Ghise"

Deputatul PRM Lucian Bolcas, avocat de profesie, considera ca acest proiect este "o fantezie a domnului Ghise". El si-a argumentat pozitia prin faptul ca exercitarea profesiei se face pe baza unor norme de inscriere intr-o evidenta. "Exista reglementari privind modul de desfasurare a acestor profesii. Peste tot in lume sunt astfel de reglementari specifice", a explicat Bolcas. In opinia sa, includerea profesiilor liberale intr-o singura categorie nu este o idee buna, intrucat fiecare profesie are moduri diferite de exercitare. "Unificarea nu este nici posibila, nici oportuna", a completat Bolcas.

"O propunere foarte nefericita"

Presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, deputatul PC Sergiu Andon, ne-a declarat ca o astfel de lege ar fi impotriva beneficiarilor serviciilor liberale. "Simpla patalama nu este suficienta pentru exercitarea unei profesii. Nivelul invatamantului superior, cu acest aflux de facultati particulare, a generat in ultimii ani o inflatie a purtatorilor de diplome. Insa printre ei sunt foarte putini specialisti. Iar scopul uniunilor profesionale este tocmai acela de a impune un barem de exigente in exercitarea unei profesii", a explicat Sergiu Andon.

"E chiar aberant"

"Iarta-i doamne ca nu stiu ce fac". Astfel a caracterizat deputatul PD Augustin Zegrea, de profesie avocat, initiativa colegilor din PNL. In opinia sa, fiecare profesie liberala are legi de organizare si statut propriu. "In toata lumea e asa. Nu e vorba de monopol. Dar trebuie sa dovedesti ca sti meserie", a spus Zegrean. El a adaugat ca e aberant ca o simpla diploma sa fie un criteriu determinant pentru a profesa, in conditiile in care sunt 67 de facultati de drept in Romania.

"Este exagerat si periculos"

O opinie similara are si deputatul PSD Bogdan Niculescu-Duvaz. De profesie arhitect, el considera ca o diploma nu iti da dreptul sa profesezi. "De principiu, nici un monopol nu e corect. Insa aceste organizatii profesionale exista pentru a pune ordine intr-un sistem. Sunt foruri de consacrare. Nu pot fi excluse. Cine altcineva sa decida daca un absolvent este bun sau nu in meseria respectiva?", a afirmat Duvaz. In opinia sa, este exagerat si periculos ca orice absolvent sa aiba drept de semnatura pe proiectul de constructie a unei case, in cazul arhitectilor, de exemplu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.