Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a inceput ieri audierile pentru elucidarea raporturilor cu Securitatea ale unor politicieni. Deocamdata, au fost convocati senatorii Sogor Csaba (UDMR) si Ion Basgan (PNL). Cei doi sunt primii

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a inceput ieri audierile pentru elucidarea raporturilor cu Securitatea ale unor politicieni. Deocamdata, au fost convocati senatorii Sogor Csaba (UDMR) si Ion Basgan (PNL). Cei doi sunt primii demnitari care trebuie sa dea explicatii la CNSAS dupa ce directorul Directiei de Investigatii, Germina Nagat, a anuntat ca in atentia Colegiului a intrat o lista cu cateva zeci de personalitati publice suspectate ca au facut politie politica.

Senatori convocati pentru explicatii

Sogor Csaba a declarat inaintea audierii ca a raspuns unei invitatii a membrilor Colegiului. "Poate ma trezesc si eu ca nu eu am fost ascultat, ci eu i-am turnat pe ceilalti", a spus Sogor. Acesta insa a raspuns evaziv cand a fost intrebat daca a avut un angajament la Securitate: "Nu, nu stiu". Senatorul a admis totusi ca, inainte de 1989, pe vremea cand era student la Arheologie, s-a intalnit cu un colonel de Securitate si a trebuit sa dea cateva declaratii. Printre acestea, s-a aflat si una referitoare la episcopul Laszlo Tokes: "M-am intalnit cu pastorul Tokes. Acum 22 de ani am scris o declaratie despre ce am discutat cu el". Sogor a explicat ca a mai fost chemat la Securitate pentru alte declaratii, dupa ce a trimis o scrisoare lui Nicolae Ceausescu prin care cerea ca Tokes "sa fie lasat in pace". Liberalul Ion Basgan a venit la CNSAS la propria solicitare pentru a lamuri unele acuzatii din presa.
Pe langa cei doi, singurul politician al carui dosar este cu certitudine "periat" la CNSAS este al primului-ministru Popescu Tariceanu. Reexaminarea relatiilor acestuia cu Securitatea a fost provocata de o declaratie a lui Corneliu Turianu care, imediat dupa ce a pierdut presedintia Consiliului, a declarat ca fosti colaboratori au sustinut ca actualul premier a fost la randul sau informator. In urma cu cateva saptamani, afirmatia a provocat un scandal urias, Turianu fiind acuzat ca a incalcat procedurile CNSAS care interzic orice acuzatie publica inainte ca membrii Colegiului sa ia o hotarare prin vot asupra colaborarii unei persoane cu Securitatea. La vremea respectiva, presedintele institutiei, Claudiu Secasiu, a anuntat ca toate dosarele care contin referinte cu numele de "Popescu" vor fi analizate sau reanalizate astfel incat sa fie clarificata definitiv valoarea de adevar a asertiunilor lui Turianu.

Publicarea numelor va intarzia

Claudiu Secasiu a confirmat marti existenta listei de care vorbise anterior Nagat. "Exista cazuri de persoane publice, care sunt de notorietate si care sunt deja intr-o procedura de analizare", a afirmat presedintele CNSAS, precizand ca cei care vor fi dovediti ca au facut politie politica vor fi adusi la cunostinta opiniei publice doar dupa ce Colegiul va lua o decizie finala. Conform declaratiilor sale, membrii noului for de conducere al CNSAS s-au pronuntat in cateva cazuri. "Am inceput deja sa facem deconspirari, respectiv sa identificam informatori in dosarele de urmarire facute de fosta Securitate", a mai spus Secasiu.
Insa decizia trebuie mai intai adusa la cunostinta prezumtivului informator. Acesta are dreptul sa conteste decizia. Daca, in urma verificarilor suplimentare, decizia initiala este mentinuta, atunci va fi publicata in Monitorul Oficial. Interesant este ca demnitarii care, la preluarea mandatului, au recunoscut in declaratia de dupa investire ca au fost informatori ai Securitatii sau au colaborat cu aceasta intr-un mod sau altul nu vor pati nimic, pentru ca CNSAS nu se ocupa de lustratie. In schimb, cei ce vor fi dovediti ca informatori, dar au ascuns acest lucru, vor ajunge in fata instantei pentru fals in declaratii si isi vor pierde automat mandatul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.