Scandalul "Arme romanesti pentru Africa" revine in actualitate. Politistii bucuresteni incearca sa dea de urma a 2 protagonisti ai explozivei afaceri, puse in scena in urma cu 7 ani. Directorul companiei de transport aerian si una dintre colaboratoar

Scandalul "Arme romanesti pentru Africa" revine in actualitate. Politistii bucuresteni incearca sa dea de urma a 2 protagonisti ai explozivei afaceri, puse in scena in urma cu 7 ani. Directorul companiei de transport aerian si una dintre colaboratoarele sale apropiate, ambii condamnati, au fost dati in urmarire, deoarece se sustrag executarii pedepsei cu inchisoarea. Ion Menciu si Jeni Mantescu au lucrat mana-n mana cu Shimon Naor, israelianul devenit celebru in urma comertului ilegal de arme si munitii si care si-a pierdut urma in strainatate.
Politia Capitalei a anuntat, ieri, punerea in urmarire generala a lui Ion Menciu, 58 de ani, din sectorul 1, directorul general de la SC "Acvila Air Romanian Carrier" SRL. Pe numele acestuia, la 24 februarie a.c., a fost emis de catre Tribunalul Bucuresti mandatul de executare a pedepsei. Barbatul a fost condamnat la 8 ani si 6 luni de inchisoare pentru comiterea infractiunii de fals in inscrisuri oficiale. Pentru ca nu a fost gasit la domiciliu spre a fi incarcerat, autoritatile l-au dat in urmarire. Despre Jeni Mantescu exista informatii ca ar fi parasit deja tara, spun surse judiciare, drept pentru care s-a dispus urmarirea si prin Interpol.
Fosta secretara a lui Menciu este acuzata tot de fals in inscrisuri oficiale si a fost condamnata la 6 ani de inchisoare. Potrivit cercetarilor, s-a stabilit ca cei doi, la data de 13 martie 1999, au remis un inscris care arata date false pentru obtinerea certificatului de utilizator final pentru o licenta de transport armament in Logos (Nigeria). Menciu a fost arestat la 31 august 1999, procurorii sustinand atunci ca acesta ar fi intentionat sa fuga din Romania pentru a nu fi anchetat. La 23 septembrie 1999, procurorii din cadrul Sectiei Anticoruptie, Urmarire Penala si Criminalistica au intocmit rechizitoriul 467/P/199.
Anchetatorii au stabilit ca seful tranzactiilor cu tehnica militara de lupta din acest dosar este Herscovici Simen (cunoscut si sub identitatea Shimon Naor), secondat de Ion Menciu, Ion Busuioc si Jeni Mantescu. Toti erau acuzati de "contrabanda calificata, folosirea de documente vamale, de transport sau comerciale falsificate la autoritatea vamala, fals material in inscrisuri materiale, fals intelectual si nerespectarea regimului armelor si munitiilor".

Documente de destinatie contrafacute

In dosarul in care cei doi au fost condamnati, Shimon Naor, reprezentant in Romania al societatii "Orient Energy Agencies & Services Ltd" din Israel, a falsificat certificatele de destinatie pentru a obtine de la autoritatile romane licente pentru export de armament si munitie. Aceste produse strategice au ajuns in final in Nigeria si Eritreea, unde fusese impus embargo asupra livrarilor de armament.
Ion Menciu, director general al companiei aeriene "Acvila Air Romanian Carrier", cetateanul moldovean Ion Busuioc, reprezentantul societatii "Loratel Trading Ltd" din Limassol - Cipru si Jeni Mantescu, seful reprezentantei din Romania a firmei "Orient Energy Agencies & Services Ltd", dar si secretara a lui Menciu, au fost acuzati de complicitate la contrabanda, fals si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Prin intermediul unor societati comerciale straine, cei patru au efectuat, in perioada noiembrie 1998 - august 1999, mai multe operatiuni de export cu arme. Simon Naor, cetatean israelian si roman (figurand in evidentele de la Bucuresti sub numele de Simen Herscovici), a fost contactat de mai multe firme din tari supuse embargoului de armament, pentru a le livra fraudulos produse speciale. Firma pe care o reprezenta in Romania avea ca obiect de activitate si exportul de armament, astfel ca avea contacte legale cu furnizorii romani, respectiv Romtehnica, Ratmil si Arsenalul Armatei. Pentru a obtine licente de export al armamentului, Naor, ajutat de Mantescu si Busuioc, ar fi contrafacut certificatele de utilizator final (end user certificate, adica documentele de destinatie).

50 de mitraliere, pentru Nigeria

In acest dosar au fost cercetate mai multe fapte, printre care si transportul a 50 de mitraliere antiaeriene (tip DSKM) din Romania in Nigeria, exportatorul fiind Ratmil, iar cumparator L.R. Avionics Technologies LTD. Israel, contravaloarea fiind de 157.500 dolari.
Cumparatorul, se precizeaza in rechizitoriu, a fost reprezentat de Shimon Naor. Anterior transportului, Jeni Mantescu a negociat cu patronul unei firme constantene transportul armelor in portul Lagos, pe cale maritima, solicitandu-i acestuia sa ascunda destinatia reala. Certificatul de confirmare a receptiei marfurilor a fost contrafacut de Naor. Un alt transport cercetat se refera la 5.000 de pistoale mitraliera AK-47, calibru 7,62 mm, din Romania in Nigeria, exportatorul fiind Romarm SA. Contravaloarea lor a fost de 535.000 dolari, licenta fiind obtinuta printr-un end user presupus emis de ugandezi, dar contrafacut. Armele au fost transportate tot pe aeroportul din Lagos prin intermediul firmei lui Menciu. Israelianul Naor a fost arestat pe 25 august 1999 si eliberat cateva luni mai tarziu, fiind judecat in lipsa pentru fals, uz de fals, contrabanda si pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Ion Menciu si Jeni Mantescu au fost condamnati, prin hotarare irevocabila, la 8 ani si jumatate si, respectiv, 6 ani de inchisoare, sub acuzatiile de contrabanda si, respectiv, fals.

Intalnire-surpriza

Fost ofiter activ in armata statului evreu, Shimon Naor a intrat in atentia publica din Romania la cateva luni dupa scandalul "Tigareta II", prin demascarea afacerii "Arme pentru Africa". In cursul procesului, Naor a fost pus in libertate, in urma unei sentinte ilegale care, in 2002, a trimis cativa magistrati dupa gratii. Dupa ce a fost eliberat, Naor a disparut din tara si nici nu exista informatii ca ar putea fi gasit pentru a executa cei 8 ani de inchisoare la care a fost condamnat. Cu toate ca i s-a pierdut urma, Naor isi face aparitia in locuri si in compania unor inalte personaje de pe scena politica. Presa de la Bucuresti a relatat, in 2001, despre vizita la Tel Aviv a premierului Nastase. Acesta a participat atunci la o intalnire oficiala cu un grup de afaceristi israelieni. Spre surpriza tuturor, acolo au aparut si Sorin Beraru si Shimon Naor, cei despre care se stia ca sunt cautati prin Interpol peste tot in lume. Ulterior, Naor a dat un interviu in care a afirmat ca, intre 1993 si 1999, a intermediat peste 80 de transporturi de armament romanesc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.