O eventuala reducere a Taxei pe Valoarea Adaugata ar diminua veniturile bugetare cu cel putin 400 de milioane euro, considera presedintele Comisiei de buget-finante a Senatului, Varujan Vosganian. Declaratia vine ca reactie la o masura adoptata recen

O eventuala reducere a Taxei pe Valoarea Adaugata ar diminua veniturile bugetare cu cel putin 400 de milioane euro, considera presedintele Comisiei de buget-finante a Senatului, Varujan Vosganian. Declaratia vine ca reactie la o masura adoptata recent de Senatul Romaniei. Astfel, la propunerea Partidului Conservator, senatorii au decis ca nivelul TVA aplicat produselor alimentare de baza sa fie redus pana la 9%. Decizia a provocat atunci nemultumirea premierului Tariceanu care a declarat ca reducerea TVA va provoca o crestere cu 0,8% din PIB a deficitului bugetar. Estimarea senatorului liberal se apropie de cea a presedintelui PC, Dan Voiculescu, dar este semnificativ mai mica decat aprecierile premierului.

Modificarea taxei, factor de instabilitate

"E vorba de prioritatile unui Guvern, de programul sau de guvernare, daca aceasta reducere a fost sau nu inclusa in strategii. Cu cateva zile inainte, cu ministrii Guvernului, elaborasem o strategie. Avem de dat bani in plus pentru integrarea europeana, pentru plata cotizatiei la politica comunitara comuna - 700 de milioane de euro, pentru cofinantari, 600 de milioane de euro, pentru strategia Lisabona, care inseamna cercetare fundamentala, educatie -150 de milioane de euro", a spus Vosganian.
Acesta a precizat ca, in programul de guvernare, scrie ca TVA va scadea pe masura ce veniturile vor permite, "si, in opinia mea, TVA la alimente va scadea la orizontul anului 2009". Senatorul a subliniat ca, in prezent, din cauza conditiilor economice, o scadere a TVA nu va duce la o reducere a preturilor, primul argument in acest sens fiind legat de faptul ca in Romania exista multa inflatie.
Chiar daca este de acord cu faptul ca aplicarea unei TVA diferentiate este o solutie practicata in majoritatea tarilor europene, Florian Citu, economist sef al ING, considera ca momentul ales pentru luarea acestei decizii este nepotrivit. Pentru a nu crea dezechilibre macroeconomice, politica fiscala trebuie sa aiba ca obiect echilibrul fiscal pe termen lung, adica sa creeze mediul economic necesar in care deficitele de azi sa se transforme in surplusuri pe viitor. Daca se reduc impozitele intr-o perioada de deficit, acest obiectiv de stabilitate macroeconomica va fi foarte greu de atins", a aratat Citu.

Preturile alimentelor, inca mici, considera Vosganian

Potrivit afirmatiilor presedintelui Comisiei de buget-finante a Senatului, in Romania pretul painii este de doua ori mai mic ca in UE, iar asezarea preturilor la alimente nu se va incheia pana cand nu vor fi realizate toate alinierile de preturi si nu se va ajunge la un nivel al inflatiei de 3 la suta.
Varujan Vosganian a precizat ca, daca ar fi convins ca reducerea TVA ar duce cu adevarat la scaderea pretului si la transferul acestor bani la cetateni, ar fi de acord ca masura sa intre in vigoare imediat.
"Probabil ca in doi-trei ani, cand vom ajunge la inflatie de 3 la suta, atunci vom putea discuta serios si aceasta chestiune a reducerii TVA care trebuie facuta. Deci, daca as fi convins ca acum ea are efecte reale pentru oamenii saraci, as face-o. Dar nu sunt convins. Pentru asta fac si apel la colegii de la guvernare care trebuie sa aiba o atitudine corespunzatoare", a mai spus senatorul.

Marul discordiei

Senatul a aprobat joi propunerea privind aplicarea cotei de 9% pentru Taxa pe Valoarea Adaugata la alimentele de baza. O prima reactie a venit chiar din partea premierului Calin Popescu Tariceanu, care considera ca o eventuala diminuare a TVA la produsele alimentare de baza ar da peste cap strategia fiscala a Guvernului.
Calculele ministrului Finantelor arata ca reducerea la 9% a TVA la alimente ar provoca o scadere a deficitelor bugetare de aproape 0,8% din PIB, considera Tariceanu. Vicepremierul George Copos este mai optimist, considerand ca nu este cazul sa ne facem griji pentru impunerile FMI privind majorarea veniturilor bugetare.
In discordanta cu opiniile majoritatii producatorilor, o parte a analistilor economici sunt rezervati in ceea ce priveste eficienta si efectele deciziei Senatului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.