Pentru a intra in relatii contractuale cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), laboratoarele de analize medicale trebuie, printre altele, sa aiba aparatura de ultima ora. Aceasta decizie, prevazuta in ''Ordinul privind aprobarea criteriilo
Pentru a intra in relatii contractuale cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), laboratoarele de analize medicale trebuie, printre altele, sa aiba aparatura de ultima ora. Aceasta decizie, prevazuta in ''Ordinul privind aprobarea criteriilor de selectie a furnizorilor de servicii medicale paraclinice - laboratoare de analize medicale, precum si a metodologiei de evaluare a acestora'' este contestata de catre furnizorii de produse medicale.
''Potrivit ordinului, pentru a intra in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate, furnizorii trebuie si sa se supuna procesului de evaluare potrivit metodologiei de evaluare. Evaluarea furnizorilor cuprinde: evaluarea capacitatii tehnice, evaluarea resurselor umane, logistica si panel analize ofertate. La capitolul privind capacitatea tehnica, ordinul prevede ca se acorda punctaj pentru fiecare aparat detinut in punctul de lucru supus evaluarii. Tot aici se precizeaza ca se scade din punctajul acordat cate un punct sau doua, pentru fiecare an-vechime in plus al aparatului. Spre exemplu, analizor pana la 18 parametri inclusiv - fabricat in anul anterior contractarii - 9 puncte. Se scade din punctajul acordat cate un punct pentru fiecare an-vechime in plus al aparatului. Un alt exemplu: analizor cu mai mult de 18 parametri (cu formula leucocitara completa - 5 DIF) cu pana la 59 de teste/ora - fabricat in anul anterior contractarii - 21 de puncte. Se scade din punctajul acordat cate doua puncte pentru fiecare an-vechime in plus al aparatului'', explica Ion Ciceala, directorul executiv al Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM).
El sustine ca aceasta prevedere ingradeste libera concurenta si, prin urmare, AFPM va sesiza Consiliul Concurentei si Ministerul Sanatatii: ''Laboratoarele nu vor mai achizitiona de la noi aparatura medicala chiar daca aceasta are o vechime si de trei-patru ani. Laboratoarele vor fi nevoite sa se doteze cu aparatura de ultima ora, de la firmele din vest''. AFPM nu intelege ''de ce trebuie sa fie depunctat un aparat din cauza vechimii, daca el functioneaza perfect si are si certificat de metrologie?!
Vom suferi pierderi imense, avand in vedere ca laboratoarele fie vor cumpara de la noi aparatura pe un pret de nimic, fie nu o vor mai achizitiona. Pe de alta parte, in Germania un aparat, daca functioneaza perfect, poate avea si vechime de 10 ani in laboratoare. In vest, se pune problema performantelor aparatului, nu a anului de fabricatie''.
La randul lor, reprezentantii CNAS spun ca ''nu este ingradita libera concurenta avand in vedere ca toti se supun aceleiasi evaluari. Daca furnizorul are un aparat cu o vechime de doi ani, acesta fie a fost luat la mana a doua, fie a stat in stoc. Ce fel de marfa este aceasta? Un aparat cu vechime de 10 ani mai are performantele unui aparat nou? Carui pacient ii convine sa-i fie realizate analizele cu aparatura veche, chiar si din anii '50-'60? CNAS doreste ca pacientilor sa le fie efectuate analize corecte care sa aiba rezultate corecte''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.